Grabovica ponudio Prliću direktorsko mjesto u Elektroprivredi BiH

Budući da je jedan od ultimativnih zahtjeva koje je predsjedniku SDP-a Zlatku Lagumdžiji uputio lider HDZ-a Dragan Čović da kadrovi te stranke ponovno preuzmu većinsku kontrolu nad HT Mostar, za Prlića se već traži novo namještenje.

  • Mini market

  • 06. Nov. 2012  

Prema tvrdnjama njihovih kolega iz SDP-a, dugogodišnjem je direktoru HT Mostar Stipi Prliću iz stranačke centrale, još prije nekoliko mjeseci, nagoviješteno da će se, bude li formiran novi saziv federalne Vlade, morati povući sa te funkcije.

Budući da je jedan od ultimativnih zahtjeva koje je predsjedniku SDP-a Zlatku Lagumdžiji uputio lider HDZ-a Dragan Čović da kadrovi te stranke ponovno preuzmu većinsku kontrolu nad HT Mostar, za Prlića se već traži novo namještenje.

Navodno mu je generalni direktor Elektroprivrede BiH Elvedin Grabovica ponudio neku od direktorskih funkcija u tom poduzeću, što je Prlića silno uvrijedilo, jer je računao da će njegova lojalnost stranci biti više cijenjena.

Prlić je inače jedan od ključnih aktera istrage o kriminalu u kompaniji Hrvatske telekomunikacie Mostar.

Naime, prije petnaestak dana, tačnije 17. oktobra, iz Republike Slovenije, od strane Specijalnog tužiteljstva te zemlje, odnosno Okružnog suda u Ljubljani, na adresu Tužiteljstva BiH upućeno je pismo (urgencija) u vezi s istragom o kriminalu u kompaniji Hrvatske telekomunikacije Mostar. Slovenačke pravosudne institucije su od v.d.glavne državne tužiteljice Jadranke Lokmić-Misirača tražile odgovore na više pitanja koja se odnose na aferu međunarodnog karaktera i milijunskih razmjera, koja je razotkrivena prije više od dvije godine, ali ni do danas nije procesuirana. Slovenačke je istražitelje konkretno zanimalo u kojoj se fazi nalazi istraga i da li su njihove bh. kolege saslušale glavne aktere tog korupcijskog skandala.

U tom su smislu Slovenci sugerirali da se, osim predsjednika Uprave HT Mostar Stipe Prlića i izvršnog direktora za pokretnu mrežu Zorana Bakule, obave razgovori i sa članovima tenderskih komisija, kako bi se ustanovilo na čiju je preporuku sve poslove marketinške kampanje mostarske tvrtke godinama dobijala ista agencija. Radi se, dakako, o favoriziranoj sarajevskoj agenciji S.V.- RSA, u vlasništvu Nevena Kulenovića.

Podsjetimo, istraga o milijunskom kriminalu u HT Mostar otvorena je početkom 2010., kada je INTERPOL Slovenije, a nakon upozorenja austrijske policije, od policijskih agencija u BiH zatražio provjeru podataka za više osoba i kompanija, zbog sumnje da se bave pranjem novca preko nerezidentnih računa u UniCredit banci, ranije Austria Creditanstalt banci u Ljubljani. Računi su otvoreni na tvrtku 3 Media Limited čiji je vlasnik Neven Kulenović, a prema nalazima međunarodne policijske istrage od juna 2008. do februara 2010. evidentirane su uplate blizu dva milijuna eura. Novac su uplaćivale kompanije S.V.-RSA, Mreža plus, Pink Company, Ujedinjeni mediji i UFA Medija iz Sarajeva, a kasnije je doznačen na račune vlasnika ovih tvrtki, te privatne račune Stipe Prlića, Zorana Bakule i hrvatskog tajkuna Branka Kotarca.

Nakon što je obimna dokumentacija INTERPOL-a dostavljena u BiH, istragu o kriminalu u HT-u Mostar preuzela je Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA). Inspektori SIPA-e su svoj posao završili početkom godine, kada je policijsko izvješće dostavljeno Tužiteljstvu BiH. Iako je u istrazi utvrđeno da je na temelju nerealno visokih marketinških ugovora o oglašavanju blizu četiri milijuna maraka završilo na tajnim računima Stipe Prlića, Zoran Bakule i Nevena Kulenovića u inozemnim bankama, odlukom glavne državne tužiteljice Jadranka Lokmić-Misirača Tužiteljstvo BiH se u rekordnom roku proglasilo nenadležnim za procesuiranje tog slučaja.

Predmet je potom ustupljen u nadležnost Kantonalnog tužiteljstva u Mostaru, tužitelju Predragu Tomiću. No, ni poslije osam mjeseci nema službenih informacija da je Tužiteljstvo poduzelo konkretne mjere na procesuiranju odgovornih za ovaj korupcijsko-kriminalni skandal.

Prema svjedočenjima iz Mostara, tužitelj Predrag Tomić mnogo više vremena od rada na slučaju HT Mostar provodi u druženju sa Tomislavom Ćurčićem (zvanim Tomo Kamilica), uposlenikom HT-a Mostar i intimusom direktora Stipe Prlića...

I dok u istrazi o kriminalnim poslovima Stipe Prlića i Nevena Kulenovića i dalje nema pomaka, Uprava HT-a Mostar je u maju ove godine sklopila novi ugovor sa S.V.-RSA, prema kojem su sve usluge oglašavanja ponovno povjerene favoriziranoj sarajevskoj marketinškoj agenciji. Najnoviji je poslovni aranžman, vrijedan preko četiri milijuna KM, zaključen unatoč protivljenju nekolicine članova Nadzornog odbora HT Mostar, koji su inzistirali da se ugovori o marketinškom oglašavanju, barem s javnim emiterima, zaključuju bez posredništva agencija, čime se osigurala i ušteda nemalih suma novca.

Na koncu je, ipak, presudio predsjednik Nadzornog odbora SDP-ovac Ante Krešić, bez čijeg odobrenja Neven Kulenović zasigurno ne bi zadržao monopol nad milijunskim marketinškim poslovima HT-a Mostar. (S. Mijatović)

loading...

trenutak ...