OVO SU SAOBRAĆAJNI PRIORITETI FEDERACIJE: Koridor 5C najvažniji, ali nije jedini srednjoročni cilj

Vlada Federacije BiH uvrstila je na listu prioriteta izgradnju brze ceste Lašva - Nević Polje (Travnik), Nević Polje - Jajce, Žepče - Tuzla, ali i brze ceste Tuzla - Orašje, čime će naša država dobiti najbolju saobraćajnu vezu s centralnom Evropom. Navodi se to u dokumentu o strateškim projektima koji se nalaze među "100 prioriteta Vlade FBiH".

  • Ekonomija

  • 07. Maj 2016  07. Maj 2016

  • 0

Ukupna vrijednost ovih radova iznosi 3,6 milijardi maraka (1,8 milijardi eura), a izgradnja prve dionice Lašva - Nević Polje već je dogovorena putem modela koncesije.

Izgradnja brze ceste Lašva – Nević Polje (Travnik) koštat će 183 miliona eura, Nević Polje - Jajce 550 miliona eura, brze ceste Žepče - Tuzla 511 miliona eura te Tuzla - Orašje 635 miliona eura.

No, izgradnjom ovih dionica brze ceste od Lašve do Jajca stvaraju se i preduvjeti za spajanje Sarajeva s Krajinom, na što se čeka skoro 20 godina. Realizacija ovih projekata najavljena je za sredinu ove godine, a rok za završetak do kraja 2018.

Povezivanjem brze ceste Lašva – Nević Polje s Koridorom 5C centralno područje BiH će dobiti najbolju saobraćajnu vezu s centralnom Evropom i Jadranom na jugu. Ovaj projekt uključuje gradnju oko 24 kilometra ceste na dionici od četiri trake s međunarodnim standardima između Lašve i Nević Polja.

Cijela dionica je podijeljena na tri poddionice: Lašva - Kaonik, Kaonik - Vitez i Vitez – Nević Polje. Polazna tačka gradnje je na Koridoru 5C (Lašvanska petlja) i završava na petlji Nević Polje u blizini Travnika. Glavne strukture su gradnja tri tunela i osamnaest mostova i vijadukata. Na ovom dijelu su četiri petlje (Lašva, Kaonik, Vitez, Nević Polje).

Prema dokumentaciji, u koju je imao uvid naš list, glavni projekt za izgradnju ove dionice već je završen, kao i studija izvodljivosti. Sada se očekuje dobivanje okolišne dozvole. Vlada FBiH već je za eksproprijaciju zemljišta izdvojila oko deset miliona KM.

Kada je u pitanju izgradnja brze ceste Nević Polje - Jajce u vrijednosti od 550 miliona KM, ona spada u historijski važnu rutu, jer će se preko Sarajeva brže povezivati sa Srbijom i Hrvatskom. Ovaj projekt uključuje izgradnju oko 51 kilometra ceste na dionici s četiri brze trake. Za ovu dionicu još nije preciziran model finansiranja, ali priprema tenderske dokumentacije je u toku.

Izgradnjom dionice Žepče - Tuzla planirano je povezivanje Tuzle s Osijekom u Hrvatskoj te gradom Pečuhom u Mađarskoj. Realizacija ovog projekta postavljena je kao primarni cilj. Ovaj projekt pruža izgradnju brze ceste s ciljem povezivanja putne komunikacije sjeveroistoka BiH, koji sadrži najvažnije koncentracije ekonomskih i ljudskih resursa u zemlji, s Dunavom, Savom, Dravom u regiji. Ova cesta predstavlja nastavak dionice Tuzla - Orašje i početak trase sa selom Mihatovići. Predviđena trasa planirana je da prolazi pored Lukavca, Zavidovića pa do Žepča, gdje se spaja s Koridorom 5C.

Druga dionica brze ceste Tuzla - Orašje, čiji će radovi koštati 635 miliona eura, uključuje izgradnju oko 61 kilometra ceste na dionici od četiri trake s međunarodnim standardima.

Sekcija počinje u Orašju (Šićki Brod) i rutu okružuje Orašje, Brčko, Majevica, a zatim se spaja s Tuzlom. Realizacija projekata najavljena je za sredinu ove godine, a rok za završetak je kraj 2018.

PRIORITETI U BROJKAMA

1,8 milijardi eura ukupna vrijednost projekata

183 miliona eura koštat će gradnja brze ceste Lašva – Nević Polje

550 miliona eura koštat će gradnja brze ceste Nević Polje – Jajce

511 miliona eura koštat će gradnja brze ceste Žepče - Tuzla

635 miliona eura koštat će gradnja brze ceste Tuzla - Orašje

2018. godina rok za završetak izgradnje

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...