STANARI NASELJA OTOKA NEGODUJU: Traže da se pijaca izmjesti na drugu lokaciju, strahuju od novog požara

Peticija je potpisana od velikog broja stanara i bit će predata svim nivoima vlasti u narednim danima

  • Društvo

  • 19. Nov. 2023  

  • 1

Povodom današnje najave uprave preduzeća KJPK Tržnice-Pijace o poduzimanju svih mogućih radnji da se ponovo, istim kapacitetom stavi u funkciju rad pijace na Otoci koja je nedavno izgorjela, stanari zgrada u ulici Radenka Abazovića obavijestili su javnost o problemima sa kojima se oni suočavaju.

Stanari zgrada iz navedene ulice pokrenuli su peticiju u kojoj zahtijevaju od nadležnih institucija u Kantonu Sarajevo da po hitnom postupku izmjeste sve prisutne boksove i pijačnu djelatnost na adekvatnu lokaciju izvan lokacije Otoka, a koja ispunjava minimalne tehničke i upotrebne uslove za smještaj i rad vlasnika.

Peticija je potpisana od velikog broja stanara i bit će predata svim nivoima vlasti u narednim danima.

- Stanari zgrada u ulici Radenka Abazovića pretrpjeli su ogromnu štetu u navedenom požaru koji je krenuo sa navedene pijace i neprihvatljivo im je da uprava preduzeća planira početi sa radom navedene pijace iako još uvijek nisu utvrđene sve okolnosti koje su dovele do navedenog požara. Preduzeće KJKP Tržnice-Pijace je javno preduzeće i kao takvo ima obavezu da poštuje sve građane ovog kantona. Iako je prošlo 14 dana od požara, niko od predstavnika preduzeća se nije udostojio doći do stanara zgrada u ulici Radenka Abazovića, pružiti izvinjenje za učinjenu štetu i da se zajednički sa stanarima navedene zgrade eventualno dogovori o daljim koracima. Stanare zgrada u navedenoj ulici zanima jedino sigurnost njihove imovine, vlastitih života i ništa drugo. Ovakvo bahato ponašanje uprave preduzeća stanarima izaziva osjećaj straha, nesigurnosti i krajnje zabrinutosti - istakli su u saopćenju.

 Stanari navedenih zgrada, danima su se suočavali sa velikom koncentracijom praškastih hemikalija nastalih sagorijevanjem plastike i velike količine tkanine i raznih vrsta predmeta, koje su dimnim isparavanjem ušle kroz ventilacione sisteme navedenih zgrada te su njihovim udisanjem mnogi stanari doživjeli iritaciju dišnog sistema.

- Izjave o navodnom dovlačenju novih boksova na istu lokaciju izazivaju strah, nesigurnost i stvaraju nemir među stanarima navedenih zgrada i sve dalje aktivnosti oko takvog postupanja će uzrokovati revolt stanara što će zasigurno rezultirati mirnim protestima ispred nadležnih ustanova i navedene pijace. Pozivamo sve učesnike u donošenju odluka na razumno postupanje i da prilikom provedbe odluka važnih za život brojnih porodica uzmu u razmatranje sve okolnosti. Nećemo pristati na bilo kakvo rješenje koje podrazumijeva ugrožavanje naših života i imovine. Mi se borimo za sigurnost ne samo nas stanara, nego i onih koji su radili ili rade na pijaci. Nije nam jasno kako i sami zakupci na pijaci ne shvataju i ne vide u kakvim su uvjetima radili - istakli su u saopćenju.

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...