Ko su SDP-ovi Grom, Lubenica, Alija Goro...

Fizički obračun između Mesihovića i Hadžića alijas Alije Gore, spriječen je u zadnji čas i to na intervenciju nikog drugog do lično Homeinija, što je Mesihovićev nadimak za lidera SDP-a Zlatka Lagumdžiju

  • Politika

  • 05. Dec. 2012  05. Dec. 2012

„Bratstvo-jedinstvo“ i sloga koja naizgled vlada u prvom ešalonu Socijaldemokratske partije BiH (SDP) pod (ruko)vodstvom lidera Zlatka Lagumdžije, prema tvrdnjma dobro upućenih izvora, zapravo je jedna od najvećih laži koja postoji, veća i od samog predizbornog slogana SDP-a „Država za čovjeka“.

Pojedinci iz partijskog rukovodstva međusobno se preziru, uhode, provjeravaju telefonske listinge jedni drugima... To je, recimo, Elvedin Grabovica, direktor Elektroprivrede BiH, uz pomoć svog druga Kemala Kačapora, člana Nadzornog odbora BH Telecoma, napravio Rusmiru Mesihoviću Šanki, federalnom ministru zdravstva.

Inače, Mesihović u „uskim“ partijskim krugovima važi za Lagumdžijinog dežurnog potkazivača, a sam Mesihović, po prirodi (ne)duhovit, na sebe je preuzeo ulogu da svojim partijskim i koalicionim kolegama smišlja (ne)dolične nadimke i na taj način razveseljava svog lidera.

Ovo što slijedi je lista nadimaka koje Mesihović koristi za visokopozicionirane članove SDP-a, koalicione i „poslovne“ partnere stranke. Naravno, nadimke Mesihović bez ikakvog ustručavanja koristi pred liderom Zlatkom Lagumdžijom koji ga dodatno podstiče i veselo se smije svaki put kad ovaj nekog dodatno uvrijedi nekim novim nadimkom.

Tako je premijer Federacije BiH Nermin Nikšić (ne)zasluženo dobio nadimak Lubenica. Nikšić je nadimak Lubenica dobio zato jer hoda kao priprosti čovjek koji uz to u rukama nosi lubencu, a u posljednje vrijeme iz istih razloga Nikšića zovu i Tarzo, što je skraćenica od Tarzan, kralj životinja!

Ministar prometa i komunikacija BiH Damir Hadžić nosi nadimak Alija Goro jer je primitivan kao provincijski bludnik iz filma Kuduz kojeg je glumio Branko Đurić Đuro, a koji je upamćen po rečenici: „Sjeba mi džemper, jebo mater seljačku“. Hadžiću niko godinama nije htio reći da ga je Mesihović prozvao Alija Goro, odnosno da kompletan Lagumdžijin kružok za njega koristi to ime. Hadžić je gorku istinu slučajno spoznao na jednom od onih seminara koje u Dubrovniku organizuje Marin Ivanišević, odnosno njegov Revicon.

Fizički obračun između Mesihovića i Hadžića alijas Alije Gore, spriječen je u zadnji čas i to na intervenciju nikog drugog do lično Homeinija, što je Mesihovićev nadimak za lidera SDP-a Zlatka Lagumdžiju!

Predsjednik Kluba poslanika SDP-a BiH u Predstavničkom domu Parlamenta BiH Saša Magazinović nosi nadimak Grom zato što ga je navodno nekad poslije rata i povratka na Ilidžu udario grom.

Federalnog ministra obrazovanja i nauke Damira Mašića zovu Spasić, jer zbog (pro)ćelavosti podsjeća na poznatog beka FK Partizana Predraga Spasića.

Inače, Mašić, Magazinović i Jasenko Selimović, šef Kluba poslanika SDP-a u Parlamentu FBiH, rat su proveli u Srbiji, odnosno Mašić i Magazinović u Novom Sadu, a Selimović u Valjevu, gdje je u zadnjoj godini rata radio kao konobar. Tek nakon što je izabran u posljednji saziv federalnog Parlamenta uspio je diplomirati na Veterinarskom fakultetu na kojem je studirao nekih osam godina, razumije se zbog „brojnih“ partijskih obaveza.

Federalni ministar unutrašnjih poslova Predrag Kurteš Koka dobio je nadimak Srpski pendrek, a danas bivši mladi „lavovi“ SDP-a Emir Suljagić i Reuf Bajrović zbog bliskosti i odanosti lideru Lagumdžiji bili su poznati kao Dedijer i Kardelj.

Predsjedatelj Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Denis Bećirović je Rumeni, odnosno Rumenige, a Igor Kamočaji, dogradonačelnik Sarajeva, jednostavno je Perhan.

Konačno, direktor Elektroprivrede BiH Elvedin Grabovica je Teletabis, jer Mesihovića njegova „četvrtasta“ glava podsjeća na likove iz tog dječijeg serijala.

Ništa bolje nisu prošle ni bivše radne kolege Rusmira Mesihovića Šanke. Tako su braća Gavrankapetanović (bivši direktor Kliničkog centra Faris i njegov brat Ismet, šef Ortopedske klinike) dobili nadimak Haše, odnosno Haše i Malo haše. Nadimak Haše Gavrankapetanovići su stekli zato što su Mesihovića njihove glave asocirale na glave krava koje su zaštitni znak Podravkinog proizvoda Goveđi gulaš.

Bjelosvjetski prevarant koji se ženidbom orodio sa Lagumdžijom Damir Fazlić poznat je i kao Grok. Fahrudin Radončić, sukladno svojoj visini, dobio je nadimak Kratki. Ovaj nadimak svojevremeno je dopro do aktuelnog koalicionog partnera Radončića, kojeg je jedna njemu bliska i jako bitna osoba ubijedila da je to ustvari laž. (M.F.)

loading...

trenutak ...