Gastro
BRZO, JEDNOSTAVNO, UKUSNO: Napravite kukuruznu salatu sa šampinjonima, bit će vam potrebno...
Prije 8 min0
Nema mnogo ljudi priliku da uživa u ovom jedinstvenom okusu jer se uglavnom prodaje na tržnicama ili u restoranima gatačkog kraja.
Gastro
17. Sep. 2024
0
Autohtoni gatački kajmak iz mješine, koji je pravi po tradicionalnoj recepturi u ovom dijelu Hercegovine, zaštićen je oznakom porijekla i kao takav sada ima i dodatnu vrijednost, objavljeno je na zvaničnom sajtu opštine Gacko.
Udruženje je formirano prije tri godine sa osnovnim ciljem zaštite gatačkog kajmaka, što je u skladu sa Strategijom razvoja opštine Gacko za period 2022-2028. godine, gdje je kao strateški projekat navedena i zaštita kajmaka.
Prema riječima predsjednika Udruženja Dragane Milović, za tri godine dosta rada i truda je uloženo, realizovano je desetak projekata, koji su doprinijeli jačanju kapaciteta Udruženja, vidljivosti, promociji, kako Udruženja, tako i lokalne zajednice.
“Zaštitom proizvoda, čuvamo tradiciju ovog kraja u proizvodnji autentičnih proizvoda. Značajan uticaj ima i na lokalnu zajednicu, kao prvi zaštićeni proizvod. Sve to doprinosi i ruralnom razvoju i prepoznatljivosti područja“, istakla je Milovićeva napomominjući da gatački kajmak iz mješine sada pravi petnaestak žena iz tog udruženja i da ga ima malo na tržištu.
Tradicionalna metoda pravljenja kajmaka je sporo kuhanje sirovog mlijeka, zatim kuhanje dva sata na vrlo niskoj temperaturi. Nakon što se skine sa vatre, vrhnje se skine i ostavlja nekoliko sati ili dana da se hladi i blago fermentiše. Za razliku od ove tradicionalne metode proizvodnje, prema gatačkom receptu kajmak sazrijeva nekoliko mjeseci u vrećama od ovčije ili kozje kože. Kao rezultat toga, gatački kajmak mijenja boju iz bijelu u žućkastu, sa čvrstom ali ne tvrdom konzistencijom, blago slankastog je okusa i karakteristične arome koju dobiva tokom zrenja. Kad se izvadi iz vreće, sir je suh i mrvljiv.
Međutim, nema mnogo ljudi priliku da uživa u ovom jedinstvenom okusu jer se uglavnom prodaje na tržnicama ili u restoranima gatačkog kraja. Sa ovim na umu, Udruženje proizvođača gatačkog kajmaka pokrenulo je inicijativu da predstavi gatački kajmak svijetu.
Gastro
BRZO, JEDNOSTAVNO, UKUSNO: Napravite kukuruznu salatu sa šampinjonima, bit će vam potrebno...
Prije 8 min0
Svijet
SATELITSKE SNIMKE IZ KAMBODŽE UZNEMIRILE WASHINGTON I PENTAGON: Dokaza je sve više, ali Pnom Pen sve negira...
Prije 12 min0
Regija
VUČIĆEV MINISTAR JE ĐILKOŠ I KLOŠAR, A I SLABIĆ, KAO I NJEGOV ŠEF: "Začepi svoja prljava usta govedo ustaško"
Prije 18 min0
Vijesti
KOLEKTIVNA DŽENAZA ŽRTVAMA POPLAVA: Sutra Dan žalosti u Jablanici
Prije 19 min0
Gastro
SPECIJALITET TURSKE KUHINJE: Za tren oka napravite izvrsne somune i iznenadite ukućane… (VIDEO)
13. Okt. 20240
Gastro
KUHAJ I PECI: Danas pravimo paprike punjene rižom, još kad napravite salatu…
12. Okt. 20240
Gastro
OVAJ CHEESECAKE OD MANDARINA TOPI SE U USTIMA: Recept za ovaj ukusni kolač ne zahtijeva mnogo...
11. Okt. 20240
Gastro
BRZO, JEDNOSTAVNO, JEFTINO: Za ručak napravite pileća prsa prema njemačkoj recepturi i iznenadite ukućane (VIDEO)
Prije 9h0
trenutak ...
Komentari - Ukupno 0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.