KESTEN, VLADAR JESENSKOG STOLA: 5 stvari koje morate znati o ovom neodoljivom voću

Jeste li znali da se kestenima udvostručuje kalorijska vrijednost termičkom obradom? Ovi jesenski plodovi pekli su se i jeli na ulicama Rima još u 16. vijeku

  • Zdravlje

  • 06. Okt. 2016  06. Okt. 2016

  • 0

Pitomi kesten (Castanea sativa) je drvo iz porodice bukovki, koje karakteriše crvenkasto-smeđi plod.

Ovo orašasto voće uglavnom raste u južnom dijelu Evrope i na Sredozemlju, a neki zapisi tvrde da je to jedna od prvih namirnica koju su ljudi konzumirali.

1. Namirnica koja zasićuje

Stotinu grama pečenog kestena ima oko 245 kalorija, pa zato plodove nazivamo namirnicom visoke energetske vrijednosti.

Zanimljivo je da se kalorijska vrijednost udvostručuje njegovom termičkom obradom, a povećava se količina bjelančevina i ugljikohidrata u plodu.

2. Namirnica za prehranu bez glutena

Više od četrdeset posto kestena čini škrob, zbog čega je pogodan za pripremu pirea, juha, te drugih slatkih i slanih jela.

S obzirom da sadrži gluten, ne preporučuje se osobama koji boluju od celijakije (bolest probavnog sistema) ili ga izbjegavaju u svojoj prehrani.

3. Namirnica koja potiče rad crijeva

Kesteni su odlični izvori prehrambenih vlakana, koji smanjuju razine lošeg holesterola u krvi, ali i potiču rad crijeva, odnosno garantuju bolju i redovniju stolicu.

4. Namirnica koja čuva bubrege i srce

Kesten je bogat kalijem i fosforom, kao i nezasićenim mastima, pa se preporučuje osobama koje pate od bolesti srca i kardiovaskularnog sistema, ali i bubrežnim bolesnicima.

Uz to ima značajnu količinu vitamina A, B i C, te mangana, kalcija, hlora, željeza i magnezija.

5. Namirnica koja jača imunitet i kosti

Bakar je mineral koji pojačava snagu kostiju, pomaže u proizvodnji crvenih krvnih zrnaca, poboljšava rad živaca i osnažuje imunitet tijela.

Osamdeset grama kestena dnevno zadovoljava petinu potreba za ovim mineralom, pa se svakako prepustite uživanju u ovom orašastom voću.

Savjet plus

Na što trebate paziti kad kupujete kestene?

Kada kupujete svježe kestene, odaberite plodove sjajne površine i bez vidljivih oštećenja ljuske.

Kada ih uzmete u ruku, težina treba odgovarati njihovoj veličini.

Izbjegnite kestene koje imaju šuplji zvuk kad ih tresete.

Ubrane ili kupljene kestene čuvajte na tamnom i hladnom mjestu.

(Dnevnik.hr)

loading...

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...