I ZVANIČNO POTVRĐENO: Direktor Eurostata rekao da su rezultati popisa u BiH validni (FOTO)

"Pretjerano popisivanje je problematično i postoji sredstvo da se provjeri ukupni broj stanovništva i broj građana po kategorijama. To pretjerano popisivanje za BiH iznosi 4,6 odsto, što nije izuzetak. U Srbiji i Hrvatskoj možete naći slične cifre“, pojasnio je Pieter Everaers

  • Društvo

  • 12. Okt. 2016  12. Okt. 2016

Direktor Eurostata Pieter Everaers rekao je na konferenciji za novinare u Sarajevu da su rezultati popisa validni i da su kreirani u skladu sa standardima.

„BiH bi ponovo mogla da razmisli o korišćenju pitanja koja su osjetljive prirode, uključujući moguće preformulisanje pitanja - rekao je Everaers, aludirajući na pitanja o nacionalnoj/etničkoj pripadnosti, jeziku i vjeroispovijesti.

Kada je riječ o 200.000 građana koji nisu trebalo da budu popisani, prema rezultatima kontrolnog popisa, Eurostat smatra da je riječ o grešci koja ne prelazi crvenu liniju.

„Popis je statistički postupak i kvalitet se izražava putem predviđenih mjera. Pretjerano popisivanje je problematično i postoji sredstvo da se provjeri ukupni broj stanovništva i broj građana po kategorijama. To pretjerano popisivanje za BiH iznosi 4,6 odsto, što nije izuzetak. U Srbiji i Hrvatskoj možete naći slične cifre“, pojasnio je Everaers.

Predstavnici Zavoda za statistiku Republike Srpske neće prisustvovati sastanku sa predsjedavajućim Međunarodne monitoring misije za popis stanovništva i domaćinstava u BiH 2013. godine Pieterom Everaersom i članovima Upravnog odbora IMO, potvrđeno je Srni u Republičkom zavodu.

loading...

Vezane vijesti

trenutak ...