NASTAVAK KRIMINALNE POLITIKE: Vlada RS krije na što je potrošeno 166 miliona maraka namjenjenih poplavljenim područjima

Vlada Republike Srpske nije dostavila nijedan izvještaj o utrošku sredstava Fonda solidarnosti Narodnoj skupštini RS, što je obavezna da uradi svake godine

  • Društvo

  • 27. Okt. 2016  27. Okt. 2016

  • 0

Zbog toga je žalbu uložio poslanik SDS Vukota Govedarica, koji je zahtjevao od resornog ministra da mu odgovori zbog čega pred poslanicima nije bio nijedan izvještaj. Naglasio je da ovo izbjegavanje dodatno unosi sumnju u transparentnost utroška novca koji su prikupili građani i privreda za obnovu Republike Srpske nakon poplava.

Na ovo pitanje poslanici nisu dobili odgovor od ministra finansija RS Zorana Tegeltije, koji je samo obećao da će obrazloženje dostaviti u pisanoj formi.

Pred poslanicima je trebao biti detaljan tabelarni izvještaj o tome koliko je sredstava prikupljeno, kome su ona podijeljena i u kojem roku.

Prema Zakonu o Fondu solidarnosti za obnovu Srpske, Fond podnosi Vladi RS kvartalni izvještaj o radu, prikupljenim i raspoređenim sredstvima, a Vlada podnosi godišnji izvještaj Narodnoj skupštini Srpske. Nadzor nad prikupljanjem i raspodjelom sredstava vrši Narodna skupštine i Glavna služba za reviziju javnog sektora. Za sada Vlada RS nije uspjela da izbjegne reviziju, koja je bila za 2014. i 2015. godinu.

- Fond solidarnosti kontrolišemo samo kroz revizije konsolidovanog izvještaja za korisnike budžeta, jer tako je pozicioniran da ne može biti posebna revizija samo tog Fonda. Imali smo primjedbu u izvještaju za 2014. godinu jer je na osnovu naredbe štaba, koji je tada postojao, sa računa posebnih namjena Fondu zdravstvenog osiguranja isplaćeno 500.000 KM, 29. maja 2014. godine, za potrebe izmirivanja dospjelih obaveza prema „Fresenius Medical Care Centaru za dijalizu“ – rekao je glavni revizor Duško Šnjegota.

Dodao je da je za prošlu godinu bila primjedba za registar šteta, koji nije bio kompletiran, jer nisu bili u potpunosti uneseni podaci.

- Sredstva se usmjeravaju prema odlukama Upravnog odbora Fonda solidarnosti po odobrenim projektima – rekli su šturo u Ministarstvu finansija.

O isplati šteta privrednicima u Bijeljini odluku će donijeti UO Fonda na jednoj od narednih sjednica, kažu u Ministarstvu finansija.

Upravo su najveće zamjerke upućivane zbog izbjegavanja isplate privrednicima u Bijeljini, koji su pretrpjeli ogromne štete, a ipak uplaćivali sredstva u Fond. Priznata im je šteta u vrijednosti od 37 miliona KM, a trebali bi dobiti oko 3,5 miliona KM.

(Euroblic/SB)

loading...

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...