Svijet
U IRANU VIŠE OD 100 UBIJENIH I 800 POVRIJEĐENIH: U sinoćnjem napadu na Izrael...
Prije 12 min0
Kad god, dobro je.
Gastro
20. Maj 2025 20. Maj 2025
0
Kombinacija tjestenine i oraha zvuči odlično, a upravo su orasi jedan od glavnih sastojaka bijelog pesto umaka koji se savršeno slaže s tjesteninom svakog oblika.
Sastojci:
Pesto:
75 gr oraha
1 prstohvat soli
120 gr ricotte
1 limun (narendana korica)
1 čehno bijelog luka
2 kašičice sjeckanog origana
60 gr parmezana
60 ml ekstra djevičanskog maslinovog ulja
biber
Dodatno:
450 gr tjestenine po izboru
parmezan za posipanje
orasi za posipanje
Priprema:
1. Tostirajte orahe
Orahe rasporedite po limu za pečenje i lagano ih tostirajte, 6 do 8 minuta, u rerni zagrijanoj na 180 stepeni. Pustite ih da se ohlade, pa ih nasjeckajte.
2. Napravite pesto
U zdjeli pomiješajte orahe, ricottu, koricu limuna, bijeli luk, origano i narendani parmezan. Dodajte i ulje i miješajte dok ne dobijete glatku smjesu, a pesto na kraju začinite solju i biberom.
3. Skuhajte tjesteninu
Tjesteninu kuhajte dok ne bude al dente i sa strane odvojite malo vode od kuhanja, koju ćete zatim umiješati u pesto.
4. Pomiješajte
Tjesteninu prebacite u zdjelu s pestom i energično miješajte oko dvije minute, dok se sve dobro ne sjedini. Poslužite u tanjire i tjesteninu posipajte parmezanom i orasima.
Prijatno!:)
Svijet
U IRANU VIŠE OD 100 UBIJENIH I 800 POVRIJEĐENIH: U sinoćnjem napadu na Izrael...
Prije 12 min0
Hronika
BRUTALNO LIKVIDIRAO 10 OSOBA: Šta je ubica iz Graza objavio nekoliko trenutaka prije masakra? (VIDEO)
Prije 19 min0
Hronika
ŠEF POLICIJE O DVOSTRUKOM UBISTVU: "Razgovarali smo s bivšim mužem žrtve, na slobodi je"
Prije 29 min0
Evropa
EVROPA JE DOBILA NOVU VELESILU IZ SJENE: Podcijenjena zemlja izazvat će strah čak i kod Rusa
Prije 31 min0
Gastro
PO MEDITERANSKI: Danas pravimo pečene paprike prema staroj recepturi, slijedite upute...
12. Jun. 20250
Gastro
NAPRAVITE MILLE-FEUILLE S JAGODAMA: Donosimo recept sa vikend-poslasticu, obavezno se upustite u ovo gastro-avanturu
13. Jun. 20250
Gastro
OBRADUJETE SVOJE NEPCE UKUSNOM DOMAĆOM TJESTENINOM: Slijedite recept i nećete pogriješiti
12. Jun. 20250
Gastro
NAPRAVITE JEDNOSTAVNU SALATU SA MAHUNAMA, PILETINOM I ŠAMPINJONIMA: Dovoljno za lagani ručak, a može i za...
12. Jun. 20250
trenutak ...
Komentari - Ukupno 0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.