"SB" OTKRIVA; BITKA ZA MARIJIN DVOR: Kako je svoju skupocjenu parcelu stekao Haris Ihtijarević (FOTO)

U decembru 2007. godine Ihtijarević sa firmom „Parcela“ iz Ljubljane pravi ugovor o zajmu 878. 000 eura, sa sedmogodišnjim rokom otplate pozajmice, a kao zalog stavlja se zabilježba na nekretninu na Marijin Dvoru

  • Društvo

  • 04. Dec. 2016  04. Dec. 2016

  • 0

Najmanje dvije operacije, kodnog naziva „Pravda“ i „Urban“, koje su rezultirale privođenjem i hapšenjem dvadesetak osoba, zapravo su pokušaj da se pravnim putem država pokuša obračunati sa pojedincima, institucijama i firmama koje su na (ne)zakonit način došli do parcela na najatraktivnoj lokaciji u gradu Marijin Dvoru, gdje navodno namjeravaju graditi reprenzentativne objekte.

Međutim, ono o čemu se malo, ili gotovo ništa ne zna jeste kako je firma „Zelo“ iz Visokog, vlasnika Edina Ihtijarevića, brata Harisa Ihtijarevića, bivšeg direktora Službe za zajedničke poslove Federacije BiH i vlasnika franšize McDonald 's, postala vlasnikom 4,5 dunuma zemljišta na kojem se danas nalazi parking koji uglavnom koriste uposlenici zajedničkih institucija BiH.

Naime, 3. februara 2006. godine u Sarajevu je zaključen kupoprodajni ugovor između „Slovenijalesa“ kojeg je zastupao direktor Žiga Jelenac, i firme „Zelo“ koju je zastupao direktor Edin Ihtijarević. Predmet kupoprodajnog ugovora bilo je 4.515 kvadratnih metara građevinskog zemljišta na Marijin Dvoru, po cijeni od 1,5 miliona KM ili 775.000 eura.

U decembru 2007. godine Intijarević sa firmom „Parcela“ iz Ljubljane pravi ugovor o zajmu 878.000 eura, sa sedmogodišnjim rokom otplate pozajmice, a kao zalog stavlja se zabilježba na nekretninu na Marijin Dvoru.

Po svemu sudeći, pozajmica uzeta od firme „Parcela“ vraćena je do početka 2011. godine jer je polovinom marta iste godine Haris Ihtijarević u ulozi prokuriste bez ograničenja za dvije firme „Zelo“ i „Gliese581“, sklopio kreditni aranžman sa "Bor bankom".

Prema spomenutom ugovoru "Bor banka" je odobrila Ihtijareviću kredit od 5,5 miliona KM sa desetogodišnjim rokom otplate. Od spomenutog iznosa 4,8 miliona KM iskorišteno je za finansiranje projekta otvaranja dva McDonad's restorana u Sarajevu, a 700 hiljada KM plaćena je masterfranšiza McDonald'su.

Između Ihtijarevića i "Bor banke" zaključen je i ugovor o zasnivanju hipoteke na 4.515 kvadratnih metara građevinskog zemljišta na Marijin Dvoru koje prema procjeni stalnog sudskog vještaka za oblast vještačenja građevina Fevzije Hajdaragića vrijedi 22,7 miliona KM!

Braća Delimustafić, Alija i Mirsad uhapšeni su u sklopu operacije pod kodnim nazivom „Pravda“, a zajedno sa još desetak osoba sumnjiče se da su godinama učestvovali u prevarama s nekretninama, pribavljajući višemilionsku imovinsku korist.

Mirsad Delimustafić sumnjiči se da je bio član organizirane kriminalne grupe grupe koju je, navodno, osnovao njegov brat Alija, sve sa ciljem izmjene Regulacionog plana da se udovolji potrebama „investitora“ i izgradi objekat koji bi izašao iz okvira postojećeg Regulacionog plana za 12, do 14 spratova čiji bi gabariti namašili SCC-a.

(M.F)

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...