SMANJUJU RIZIK OD BOLESTI: Ukoliko želite živjeti zdravije i duže – ovo trebate znati...

To je otprilike količina flavonoida koju biste unijeli s dvije šoljice čaja, istaknuo je Benjamin Parmenter sa Univerziteta Edith Cowan i jedan od autora istraživanja.

  • Zdravlje

  • 19. Jun. 2025  

  • 0

Širi spektar namirnica bogatih flavonoidima u svakodnevnoj prehrani, ne samo veće količine njih nekoliko, možda je presudan za duži život i manju pojavnost bolesti, pokazala je nova studija. 

Međunarodni tim znanstvenika analizirao je prehrambene podatke 124.805 odraslih osoba iz Velike Britanije, starijih od 40 godina. Istraživanje se usmjerilo na povezanost unosa flavonoida (biljnih spojeva) i zdravstvenih ishoda tijekom vremena. Najčešći izvori flavonoida bili su crni i zeleni čaj, koje je konzumiralo dvije trećine ispitanika, a slijede jabuke, bobičasto voće, tamna čokolada, grožđe, naranče, mandarine, crno vino i sok od naranče.

Već neko vrijeme znamo da veći unos prehrambenih flavonoida, snažnih bioaktivnih tvari prirodno prisutnih u mnogim namirnicama i pićima, može smanjiti rizik od razvoja srčanih bolesti, dijabetesa tipa 2 i neuroloških stanja poput Parkinsonove bolesti, rekla je Aedín Cassidy, nutricionistica sa Univerziteta Queen’s u Belfastu, jedna od koautorica studije koja je objavljena u časopisu Nature Food. Međutim, novi podaci pokazuju da je raznolikost unosa jednako važna, ako ne i važnija, pokazalo je navedeno istraživanje.

Raznolikost je ključna

Ispitanici s najraznovrsnijom kombinacijom flavonoida imali su 6–20 posto manji rizik od dijabetesa tipa 2, raka i neurodegenerativnih bolesti u usporedbi s onima čija je prehrana bila manje raznolika. Oni koji su unosili oko 500 miligrama flavonoida dnevno, otprilike koliko se nalazi u dvije šalice čaja, imali su 16 posto manji rizik od ukupne smrtnosti i 10 posto manji rizik od kardiovaskularnih, respiratornih i metaboličkih bolesti.

To je otprilike količina flavonoida koju biste unijeli s dvije šoljice čaja, istaknuo je Benjamin Parmenter sa Univerziteta Edith Cowan i jedan od autora istraživanja.

Konzumiranjem voća i povrća u raznim bojama, uključujući one bogate flavonoidima, veća je vjerojatnost da ćete unijeti vitamine i hranjive tvari potrebne za zdraviji način života, dodao je Tilman Kuhn s Medicinskog univerziteta u Beču,isto tako jedan od autora navedenog istraživanja.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...