VRIJEME JE ZA FONDUE: Topljeni sir koji miriše na Švicarsku i okuplja ekipu

Zaboravite dijetu i umočite dan u najkremastiju kombinaciju švicarskih sireva. Ovo je fondue koji podiže raspoloženje na temperaturu topljenog gruyèrea! Savršen za druženje, vino i smijeh uz kruh umočen u sirnu čaroliju.

  • Gastro

  • 25. Jun. 2025  

  • 0

Sastojci (za 4 osobe):

200 g sira gruyère
200 g sira ementalera
1 žlica škrobnog brašna (npr. gustin)
1 češanj češnjaka
300 ml suhog bijelog vina
1 žlica limunova soka
1 žlica višnjevače
prstohvat muškatnog oraščića
svježe mljeveni papar
kruh (baget ili seljački) za umakanje

Priprema:

Izrezanim češnjem češnjaka dobro natrljajte unutrašnjost posude za fondue ili debelog lonca. Ulijte vino i limunov sok te ih zagrijte do vrenja. Naribane sireve pomiješajte sa škrobnim brašnom pa ih postupno dodajte u vino. Miješajte na laganoj vatri dok se sir potpuno ne rastopi i smjesa ne postane glatka. Umiješajte višnjevaču, muškatni oraščić i papar. Poslužite u posudi za fondue na postolju s plamenikom, uz narezani kruh.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...