IVAN PERNAR: „Ako su Hrvati ugroženi zato što nemaju treći entitet, zašto onda odlaze i iz Hrvatske?!“

„Da, točno je. Kandidirat ću se za gradonačelnika Zagreba“

  • Regija

  • 11. Dec. 2016  11. Dec. 2016

  • 0

Za Vijesti.ba je govorio hrvatski saborski zastupnik Ivan Pernar.

Kako gledate na odnose između Hrvatske i BiH posebno nakon izjava predsjednice Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović koje su proizvele buru reakcija i sa jedne i sa druge strane?

Sve izjave od strane establišmenta i sa Hrvatske i sa strane BiH evidentno su usmjerene na skretanje pažnje javnosti sa stvarnih problema koji muče njihove građane. Sve je to demagogija kakvu smo navikli gledati u zadnjih dvadeset i pet godina.

Međutim, evidentno je i to da je predsjednica Hrvatske navela netačne podatke o broju povratnika sa stranih ratišta u BiH i na taj način naštetila ugledu BiH. Postoji li moralna obaveza da ako ništa koriguje taj stav?

Nije ona narušila ugled Bosne i Hercegovine, ona narušava svoj vlastiti ugled, a vi ako cijenite sebe, vas te njene izjave neće pogoditi. Ako vi mislite da je ona jako vrijedna osoba, da njene izjave imaju težinu, tek onda vas može pogoditi takva izjava.

Nedavno ste bili u Sarajevu. Kakav ste dojam stekli, odnosno da li ste stekli dojam da ovdje neka "Islamska država" ima prolaz?

Vidio sam da ima jako puno dobrih ljudi i da ti muslimani koje sam ja sretao su najnormalniji ljudi, dobri i iskreni. Želja mi je opet doći u Sarajevo.

Osjećam se više dobrodošao nego u nekim dijelovima vlastite zemlje, što će reći da su priče hrvatske predsjednice o tome da tamo vlada neki strah, da postoji nekakva prijetnja, jedne obične besmislice, koje su posljedice toga što predsjednica nikad nije živjela u Sarajevu.

Morala bi neko vrijeme živjeti u Sarajevu, pričati tamo sa ljudima, družiti se i jednostavno bi tek onda mogla vidjeti šta je Bosna, ali zato nema ni vremena ni volje.

Njene izjave su čisto demagoške naravi, da se stvore medijski naslovi i da se fokus javnosti skrene na teme koje su nebitne a da se pri tome zaboravi na stvarne probleme koje građani imaju.

Uzmite samo, recimo, fenomen masovnog iseljavanja koji pogađa i Hrvatsku i BiH. Što čine po tome pitanju?

Ništa! Umjesto da se razgovara o iseljavanju mladih, razgovara se o radikalnom islamu.

Svakog iskrenog čovjeka kada na ulici pitate bilo u Zagrebu ili Sarajevu, što smatra za veći problem, radikalni islam ili iseljavanje mladih, svako će vam reći da je problem iseljavanje mladih, ali o tome problemu se u javnosti ne govori a onda vam postaje jasno zašto ne govori o nekom drugom problemu koji je fantomske naravi.

Pojedine politike u BiH nastoje ubjediti da mladi Hrvati odlaze zato što nemaju treći entitet a ne zato što nemaju posla.

Ako mladi Hrvati odlaze iz Bosne i Hercegovine zato što nema trećeg entiteta, zašto onda odlaze Hrvati iz Hrvatske gdje Hrvati imaju svoju državu?!

HDZ je na vlasti i u Hrvatskoj i u Bosni i Hercegovini. Imamo identičan problem. Oni u BiH za sve krive što nema trećeg entiteta a ko im je kriv što mladi u Hrvatskoj odlaze.

Znači to je jedna demagogija čiji je cilj skrenuti pozornost sa osnovnih uzroka a ne u tome je li ima ili nema tog entiteta, nego ima li posla i koliko se plaća. O tome oni ne žele da raspravljaju.

Izjavili ste da je samo pitanje vremena kada će vas baciti u zatvor. Kakvo je onda to društvo ako postoji mogućnost da se poslanika opozicije baci u zatvor? Totalirarno ili ne?

To je jedna diktatura, demokratska diktatura, demokratska naravno pod znacima navoda, gdje se ljude uvjerava da žive u demokratiji a u stvarnosti ko god ustane protiv te diktature čeka ga politička eliminacija i montirani procesi.

Ja sam živi svjedok toga. Kada u Rusiji nekom zastupniku prijeti dvije godine zatvora zato jer je crtao grafite i da mu se zbog toga skida imunitet, svi kažu da je to montaža.

Međutim kada se u Hrvatskoj to radi - onda je to pravna država, zakon jedan za sve i slične parole.

Da li je tačno da će te se kandidovati za gradonačelnika Zagreba?

Da, točno je. Kandidirat ću se za gradonačelnika Zagreba.

Kako gledate na postavljanje ploče u Jasenovcu sa natpisom "Za dom spremni"?

Mislim da je Jasenovac mjesto na kojem ta ploča ne bi trebala stajati jer pod parolom "Za dom spremni". U logoru su ubijani ljudi.

Taj pozdrav je zluopotrebljen 1941. upravo u Jasenovcu. To vam je kao kada imate neki tradicionalni srpski pozdrav a da su uz taj pozdrav ubijali ljude u Srebrenici.

Ja bih taj pozdrav delegitimizirao na određenim mjestima. Naravno nije isto kada se obitelj izbacuje na ulicu i neko kaže „Za dom spremni“, ili kada se to govori na skupu nekih desničara koji mrze Srbe.

On može imati dvojako značenje ovisno o tome ko ga i u kojem kontekstu izgovara.

loading...

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...