«KONFERENCIJA» U SARAJEVU: Kakvo je bilo njemačko novinarstvo u jugoistočnoj Evropi prije i poslije I svjetskog rata...

U historijskim novinama na njemačkom jeziku u istočnoj i jugoistočnoj Evropi ogledaju se interkulturalni susreti toga vremena, ali i transfer znanja, kapitala i roba

  • Kultura

  • 09. Jan. 2017  09. Jan. 2017

  • 0

Univerzitet Tübingen iz Njemačke - Institut za jugoistočnu povijest i geografiju, kojeg predstavlja prof.dr. Carl Bethke i Austrijska biblioteka Sarajevo, koju predstavljaju prof.dr. Vahidin Preljević i prof. Florian Haderer, danas u Nacionalnoj i univerzitetskoj biblioteci Bosne i Hercegovine organiziraju jednodnevnu Konferenciju pod nazivom «Među kontekstima».

Učesnici Konferencije su eminentni profesori univerziteta: Carl Bethke, Tübingen; Mary Sparks, London; Florian Haderer, Beč; Stephen Kurz, Beč; Vahidin Preljević, Sarajevo; Alma Čović-Filipović, Sarajevo; Enes Omerović, Sarajevo; Mate Eichenseher, Tübingen; Stephanie Jug, Osijek; Matthäus Wehowski, Tübingen; Claudia Resch, Beč; Ivana Dautović, Sarajevo i Anja Mastilović, Sarajevo.

Otvarajući ovu Konferenciju, u svom pozdravnom govoru, dr. Ismet Ovčina, direktor Nacionalne i univerzitetske biblioteke Bosne i Hercegovine, je kazao: «Znakovita tema, odnosno, naslov Konferencije 'Među kontekstima' obećava historiografski, književni, kulturni, naučni ali i arhivski, odnosno bibliotečki osvrt na medije na njemačkom jeziku i novinarstvo u jugoistočnoj Evropi prije i poslije Prvog svjetskog rata.

Za očekivati je da će ova Konferencija doprinijeti razumijevanju onovremenog novinarstva i polučiti nove spoznaje o golemim mogućnostima naučno-istraživačkog rada kroz arhivske materijale, a posebno kroz pisane medije.»

Na Konferenciji će biti prezentirani i naučni radovi, koji su proizvod istraživanja štampanih medija na njemačkom jeziku u istočnoj i jugoistočnoj Evropi, među kojima je i «Bosnische Post», (1884.-1918.), novine koje su izlazile u Sarajevu.

U historijskim novinama na njemačkom jeziku u istočnoj i jugoistočnoj Evropi ogledaju se interkulturalni susreti toga vremena, ali i transfer znanja, kapitala i roba.

Program Konferencije se odvija u četiri panela, koji se fokusiraju na različite regionalne i vremenske aspekte. Posebna pažnja pridaje se interkulturalnim odnosima.

(PR NUBBiH)

loading...

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...