AKO KUPUJETE SMRZNUTE PIZZE: Poboljšajte ih tako da ne uzimate u razmatranje upute na kutiji

Većina smrznutih pizza ima svega malo: tanki sloj sira, nešto presuhe šunke i umak koji se jedva osjeti. Umjesto da dodate previše svega, birajte 2 do 3 kvalitetna sastojka koji će pojačati okus.

  • Gastro

  • 10. Okt. 2025  10. Okt. 2025

  • 0

Smrznuta pizza često je spas u zadnji tren - brzo gotova, uvijek dostupna i dovoljno dobra za utažiti glad. No većina smrznutih pizza, koliko god privlačno izgledale na pakiranju, na kraju ispadne bljedunjavo, vodenasto i sve skupa - prilično dosadno jelo.

No to ne znači da smrznuta pizza nije dobra baza za izvrsno jelo. Uz nekoliko jednostavnih poteza i dodataka možete značajno poboljšati okus i teksturu smrznute pizze - i tako uživati u njoj kao u onoj domaćoj, prenosi Index.hr.

Zaboravite upute na kutiji - napravite ovo umjesto toga

Na većini pakiranja stoji da smrznutu pizzu treba staviti u hladnu pećnicu i peći određeno vrijeme. To možda odgovara proizvođaču, ali ne i onima koji žele dobar rezultat.

Evo kako možete postupiti bolje:

Odmrznite pizzu 10 do 15 minuta na sobnoj temperaturi dok se pećnica zagrijava. Tako će se ispeći ravnomjernije i bez gumenaste sredine.

Zagrijte pećnicu na najvišu moguću temperaturu - idealno 250 do 270 °C, te pecite pizzu na donjoj rešetki.

Umjesto lima, koristite metalnu rešetku ili vrući kamen za pizzu, kako bi donji dio tijesta postao hrskav.

Ako imate dodatno vremena, ispecite samo tijesto 3-4 minute, izvadite pizzu, dodajte dodatke, pa vratite da se završi pečenje.

Time se izbjegava gnjecavost nadjeva i prepečen sir.

Dodajte sastojke koji će ju obogatiti

Većina smrznutih pizza ima svega malo: tanki sloj sira, nešto presuhe šunke i umak koji se jedva osjeti. Umjesto da dodate previše svega, birajte 2 do 3 kvalitetna sastojka koji će pojačati okus.

Prije pečenja možete dodati:

Pravi sir - npr. svježu mozzarellu, naribani grana padano ili komadić brie sira

Dobre mesne dodatke - narezanu pancetu, kulen, fuet ili mortadelu

Povrće - svježe gljive, papriku, cherry rajčice, crveni luk

Maslinovo ulje ili par kapi aceta balsamica po rubovima

Nakon pečenja savršeno pristaju:

Svježa rukola, rikola ili bosiljak

Chili ulje, med (da, med!), par kapi limunova soka

Kuglica burrate ili žlica svježeg sira

Ključ je u ravnoteži: pizza ne treba biti pretrpana. Cilj nije "više", nego "bolje".

Što biste trebali izbjegavati

Ne pecite pizzu na papiru koji dolazi u pakiranju - to sprječava da donja korica postane hrskava.

Nemojte dodavati naribani sir iz vrećice - većina takvih sireva sadrži škrob koji sprječava topljenje.

Ne prepekujte pizzu dok ne pocrni - smrznuto tijesto brzo pregori, a rubovi postaju gorki.

Smrznuta pizza ne mora biti loša - ako znate kako je popraviti

Smrznuta pizza nije jelo koje će zadiviti goste, ali uz malo truda može postati dostojan obrok, a ponekad i bolji od onog što nude prosječne pizzerije iz dostave.

Samo nekoliko dodataka, prava temperatura i malo pažnje čine ogromnu razliku. Sljedeći put kad otvorite zamrzivač, nemojte razmišljati “hajde, bar nešto”. S pravim pristupom, to “nešto” može biti jako dobro.  

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...