OPTUŽENI ANDABAK TRAŽIO DA IDE NA POLIGRAF: „Srbe u Livnu nije privodila Vojna policija HVO-a, nego SIS“

Na tačku optužnice koja ga tereti za premlaćivanje Milana Marića, optuženi Zdenko Andabak je rekao da ovaj čovjek i dalje živi u Livnu i da mu nije jasno zašto Tužilaštvo nije uzelo izjavu od njega

  • Hronika

  • 11. Jan. 2017  11. Jan. 2017

Svjedočeći u svoju korist, optuženi Zdenko Andabak je negirao navode optužnice Tužilaštva BiH koji ga terete po komandnoj i ličnoj odgovornosti za zatvaranje, mučenje, ubistva i druga nečovječna djela počinjena 1992. godine nad srpskim stanovništvom u Livnu.

Andabak je kazao da je u aprilu 1992. godine, nakon što se vratio iz Zagreba, angažiran u Livanjskoj brigadi. Za zapovjednika čete Vojne policije Hrvatskog vijeća obrane (HVO) imenovan je 12. maja 1992., a početkom jula iste godine postaje pomoćnik načelnika Uprave Vojne policije za Operativnu grupu Sjeverozapadna Hercegovina. Na toj funkciji, kako je rekao, ostaje do kraja oktobra.

Kada je zapovijedao četom Vojne policije, prema Andabaku, zadaci su im bili kontrola ulaska i izlaska s linije, sprečavanje kaznenih djela od strane vojnika i drugo.

“Odgovarao sam zapovjedniku brigade ili njegovom pomoćniku za sigurnost. Podnosio sam izvješće putem SIS-a (Sigurnosno-informativna služba), a također smo sarađivali i s Vojnom policijom. (…) Vojna policija nije privodila osobe srpske nacionalnosti u Livnu, nego SIS”, izjavio je Andabak.

On je naveo da se znalo dešavati da patrola Vojne policije po nalogu vojne bezbjednosti privede neku osobu.

“U periodu dok sam bio zapovjednik, privedene su samo dvije osobe srpske nacionalnosti na zahtjev SIS-a. (…) Ja sam sve ukupno u Livnu u četi Vojne policije zapovijedao nekih 26 ili 27 dana, jer sam s jednim vodom proveo dvadesetak dana u Bugojnu”, kazao je optuženi.

Andabak je rekao da je po imenovanju na mjesto pomoćnika načelnika Uprave Vojne policije za Operativnu grupu Sjeverozapadna Hercegovina često boravio na terenu. Dva puta u sedmom mjesecu je boravio u Stocu, jedanput u Jablanici, a odlazio je u Zagreb nekoliko puta u julu i augustu.

Prema optužnici, od maja do jula 1992. Andabak je bio komandir Vojne policije HVO-a za Operativnu zonu Sjeverozapadna Hercegovina, odnosno komandir Vojne policije HVO-a u Livnu – bojne Vojne policije.

U julu 1992. godine, kako stoji u optužnici, Andabak je bio komandir Druge bojne Vojne policije HVO-a za Operativnu zonu Sjeverozapadna Hercegovina.

Andabak je negirao tačke optužnice koje ga kao zapovjednika čete Vojne policije terete po komandnoj odgovornosti za privođenje 300 Srba u školu “Ivan Goran Kovačić” u Livnu, od kojih su neki mučeni i ubijeni.

Kazao je da je na dan velike racije srpskog stanovništva bio u Zagrebu, te da mu je kasnije načelnik kriminalističke službe Muhamed Ibrahimović rekao za privođenja zbog traženja nedozvoljenog oružja.

“Mene nisu izvještavali o broju zatvorenika, istražnim radnjama, uslovima…”, kazao je on.

Optuženi se osvrnuo na iskaz svjedoka Pere Jovića, navodeći da je na glavnom pretresu rekao da je ranije pogriješio i da optuženi nema veze s njegovim mučenjem. Andabak tvrdi da mu nije poznato ni šta je bilo s Nenadom Pokrajcem, te da nije mučio Veselina Radeta.

“Optužnica je široka. Ono što ja tvrdim jeste da tada nisam bio nadređen vojnim policajcima, jer sam bio pomoćnik načelnika”, posvjedočio je Andabak.

Prema njemu, Tužilaštvo BiH nije dokazalo ni pet tačaka optužnice koje ga terete za lično učešće, a među kojima je premlaćivanje Dejana Laganina zajedno s Muamirom Jašarevićem.

“To je čista neistina. Jednom sam ga vodio da posjeti majku iz ljudskih razloga. To je sve, spreman sam na poligraf. Žao mi je što je Tužilaštvo potpalo pod njegove tvrdnje i nije ispitalo navode”, kazao je Andabak.

Optuženi je negirao da ima veze sa odvođenjem takozvanih “12 ćelavaca” i Miluna Bajila, koji su kasnije pronađeni u jami kod Livna.

Na tačku optužnice koja ga tereti za premlaćivanje Milana Marića on je rekao da ovaj čovjek i dalje živi u Livnu i da mu nije jasno zašto Tužilaštvo nije uzelo izjavu od njega.

Andabak je optužen zajedno sa Muamirom Jašarevićem i Seadom Velagićem, koji su bili njegov zamjenik odnosno pripadnik kriminalističke službe.

“Nije tačno da je Jašarević bio moj zamjenik. Došao je sa mnom iz Zagreba zajedno sa još sedam momaka, i kad sam postao pomoćnik načelnika, povukao sam ih sa sobom”, kazao je optuženi, negiravši da je čuo da je Jašerević počinio neko loše djelo.

Dodao je da je išao s njim na teren u Bugojno, Jablanicu i Zagreb. Za Seada Velagića je rekao da ga je viđao na obuci u Ljubuškom.

Optuženi je kazao da želi da se sazna istina o svemu, da je častan i da hoda uzdignutog čela.

Suđenje se nastavlja 25. januara, objavio je Birn.

trenutak ...