SA DRUGE STRANE: „M:tel - imate Hobotnicu: Vučićeva greška, Kokezini driblinzi; Dodikovi kraci; Grigorije i Žutica“

Novi blog Slobodana Vaskovića prenosimo u cijelosti

  • Politika

  • 12. Jan. 2017  12. Jan. 2017

  • 1

Piše: Slobodan Vasković

“M-tel” je, već sam objavio, mnogo više od telekomunikacionog operatera; “M:tel” je Politički patron, Politička veza, Politička koalicija - ne samo Milorada Dodika i dijela kabineta Aleksandra Vučića, već i Milorada Dodika i pripadnika dijela opozicije u RS!

Stvarni gospodar M:tela je Dodik, iako je ta firma u vlasništvu Mts-a, čiji je većinski vlasnik država Srbija.

M:tel je Dodikova žila-kucavica, jer preko te firme on izvlači ogromna sredstva, ali i svi njegovi podređeni.

Starteri Kartela

Podređeni Dodiku su Predrag Ćulibrk, Generalni direktor Mts-a, Marko Lopičić, Generalni direktor M:tela, njegova supruga Jasmina Lopičić, direktor finansija u M:telu, njihov kum Vladimir Četrović koji je postavljen na poziciju izvršnog direktora za korporativne poslove; Dodikov blizak rođak Miodrag Vojinović, koji je u “M:telu” Izvršni direktor za tehniku.

Tu su još Milenko i Božana Cvijanović, bračni par i, ujedno, Generalni i Izvršni direktora “M:tela” Austrije; Cvijanovići su napredovali, jer je njihov Kum Saša Pavić, šef investicija u “M:telu”, koji, na godišnjem nivou, raspolaže sa 100 miliona KM, pa je itekako potreban Dodiku!

Objavio sam i da su Dodik, Ćulibrk i Lopičić idejni tvorci izgradnje objekta za M:tel u banjalučkom “Picinom parku”, a da je taj posao pripao Dodikovom kumu Miletu Radišiću.

Gaženje preko leševa

Lopičić je potpisnik Ugovora (19.01.2016. godine) o iznajmljivanju te zgrade, a u vrijeme kreiranja tog Ugovora (09.04.2008. godine) Ćulibrk je bio Generalni direktor “M:tela”, a Lopičić je te 2008. godine bio Izvršni direktor za korporativne poslove kompanije „M:tel“, a.d. Banjaluka, a imenovan je 19. juna 2007. godine na tu poziciju, dan nakon što je Ćulibrk imenovan za generalnog direktora “M:tela” (18.juna 2007. godine).

Punih osam godina trebalo je Dodiku, Ćulibrku i Lopičiću da pređu put od Ideje do Realizacije; Put na kojem je uništena porodica Vulić i na kojem su pogažene sve zakonske norme.

Ali, ulog je bio preveliki da bi se izbjeglo gaženje preko leševa. Ćulibrk i Lopičić su velemajstori u tome; Dodik je aposlutni svjetski šampion u svim kategorijama gaženja preko leševa.

Sve ove činjenice objavio sam u proteklih desetak dana, ali ih ponavljam kako bi se uvidjela kompleksnost Porodično-Kumovskog Kartela (u nastavku Kartela), koji upravlja Mts-om i M:telom i koji kreira u veoma značajnoj mjeri političke i sive ekonomske tokove u Srbiji i Republici Srpskoj.

Neoprostiva Vučićeva greška

Aleksandar Vučić je ne tako davno izjavio da sebi nikada neće oprostiti što nije prodao Telekom Srbije; Vjerujem da to nije bila tek usputna opaska, već svijest da je ta firma postala Hobotnica.

Pitanje je zašto Vučić ne sruši Hobotnicu, jer ima mogućnosti za takvo što ili to ne čini, jer je Hobotnica i za njega preveliki zalogaj.

Dalje činjeice koje ću iznijeti ukazuju na razgranatost Hobotnice i otkrivaju ko je sve instalisan na “M:telovu Optiku”!

Vratimo se zgradi u Picinom parku, u koju je M:tel, prema sopstvenom saopštenju od 22.01.2016.., zvanično useljen u januaru.

Lopičić nije dozvolio da su u novu zgradu uđe sa rabljenim namještajem iz dotadašnjih M:telovih zakupljenih prostora, već je naredio da se kupi novi.

Iako M:tel posluje na teriotoriji BiH, nijedna firma iz države nije mogla dobiti taj posao, jer se on sklapa direktnom pogodbom sa firmom “Eurosalon” iz Beograda. Cijena namještaja je 2,3 miliona KM, što je za M:tel sitnica, ali ta sitnica otkriva druge brojne krake Kartela i njihove veze u samom vrhu SNS-a, kao i direktne veze sa Dodikom.

Kokezini driblinzi

Vlasnik firme “Eurosalon” je Slaviša Kokeza, nekadašnji fudbaler zeničkog “Čelika”; Sadašnji visoki funkcioner SNS-a, jedno vrijeme šef “Crvene Zvezde”, a trenutno predsjednik Fudbalskog saveza Srbije.

Nije Kokeza slučajno izabran, jer on kod Vučića permanentno lobira za Dodika.

Namještaj je Lopičić platio unaprijed, zaposleni su natjerani da se usele u nedovršenu zgradu, bez namještaja, bez podova…, noseći sa sobom dio starih stvari i starog namještaja.

Napokon, nakon tri mjeseca stiže dio namještaja iz “Eurosalona”, nakon čega Lopičić naređuje da se sav stari namještaj izbaci.

Novi namještaj je treće klase, iako je trebao, prema cijeni, biti prvoklasan.

Međutim, to je manje bitno.

Važno je da je firmu “Eurosalon” Kokezi ustupio Slobodan Kvrgić.

Mnogo važnije je da Kokeza stoji iza firme “Prointer IT Solutions and services”, čiji je većinski vlasnik (u dokumentima) Slobodan Kvrgić. On i Kokeza su gospodari IT poslova u Srbiji. Preciznije, oni su monopolisti.

Komisija za zaštitu konkurencije Republike Srbije pokrenula je 28.12.2016. postupak kako bi se utvrdilo da li je “Prointer IT Solutions and services” nezakonito preuzeo firmu “Alti” iz Čačka i na taj način ostvario monopol u Srbiji.

U Kartelu je i Igor Dodik

Postoji firma “Prointer” d.o.o. i u Republici Srpskoj.

Firma je osnovana 28.04.2015. godine, a suvlasnici su “Prointer IT solutions services d.o.o. Beograd”, te Dejan Ilić i Siniša Mijatović, aktivisti SNSD-a iz Zvornika.

U stvari, objavio sam to dosad nekoliko puta (od 04.08.2016. g.), stvarni vlasnici firme “Prointer” d.o.o. su Igor Dodik, sin Milorada Dodika, i Slaviša Kokeza.

(Nakon što sam objavio ove informacije u avgustu prošle godine dobio sam vrlo ozbiljne prijetnje iz Beograda, jer sam dirnuo u osinjak).

Dodikov i Kokezin “Prointer” uzimaju brojne poslove u Republici Srpskoj, a biće zanimljivo vidjeti da li su u 2016. godini dostigli “ljestvicu” od 10 miliona KM; Još zanimljivije će biti saznati da li su njihovi softveri, koje prodaju redom budžetskim korisnicima, sa greškom?!

Samo u toku prošle godine, “Prointer” d.o.o. dobio je niz unosnih poslova, a vodi pravu bitku da proda softver JP “Putevi” RS za 3,5 miliona KM, o čemu sam, takođe, pisao.

Milorad Dodik je, bez dileme, formirao izvrsnu Keš mašinu, pravu hobotnicu, preko koje zarađuje milione, ostvaruje značajne političke veze i uticaj, primarno u Srbiji, koja mu je ključna za politički opstanak. (nastaviće se)

Dodatak 1: Grigorije za usluge čistača inkasirao 50.000 KM

Ćulibrk je bio blizak Demokratskoj stranci, a Lopičić njen član.

Lopićićevu “žutu prošlost” u Beogradu sada “pere” Mladen Jevrić Durić alijas Grigorije, koji je za usluge “čistača” inkasirao “donaciju” od M:tela u visini od 50.000 KM.

Sve je uplaćeno navodno za biblioteku Zahumsko Hercegovačke Eparhije, što je zaista prava sitnica za tako skupe knjige ... i radove…

Sudeći prema cijeni koju uzima “za ruke”, Grigorije je poodavno prebolio “žuticu”, jer je on bio i član DS-a i SNSD-a zajedno. Tzv. Vjersko Krilo!

Dodatak 1: Vlada Srbije bez odgovora

Vladi Srbije uputio sam pitanja (03.01.2017.) u kojima sam zatražio komentar dešavanja u Mts-u i M:telu, ali nikakav odgovor nisam dobio.

Vjerovatno su zanijemili kada su se suočili sa činjenicama koje svjedoče o nepotizmu, prevarama i slabostima upravo Vlade Srbije.

Poštovani,

molim Vas da mi radi objektivnog informisanja javnosti odgovorite na pitanja koja se tiču poslovanja i postavljenja u firmi “M:tel”, koja je u većinskom vlasništvu “Telekoma Srbije”, državne kompanije.

Generalni direktor “M:tela” je Marko Lopičić, dok je njegova supruga Jasmina Lopičić, direktor finansija u “M:telu”.

Kum bračnog para Lopičić Vladimir Četrović je Izvršni direktor za korporativne poslove “M:tela”.

Lopičić je za generalnog i izvršnog direktora “M:tela” Austrija imenovao bračni par Milenka i Božanu Cvijanović, dok je kum bračnog para Cvijanović Saša Pavić šef investicija u “M:telu”.

Da li je Vlada Srbije upoznata sa činjenicom da “M:telom” upravlja porodično-kumovska grupacija?

Smatrate li da ovakva kadrovska rješenja na čelu “M:tela” predstavljaju nepotizam?

Smatrate li da ovakva kadrovska rješenja na čelu “M:tela” predstavljaju sukob interesa i da li smatrate da mogu dovesti do određenih nezakonitosti, jer se odluke donose bukvalno u “krugu porodice”?

“M:tel” je 19.01.2016. godine potpisao Ugovor sa firmom “Grand trade” iz Banjaluke o iznajmljivanju poslovnih prostora u objektu te firme. Mjesečna cijena kirije je 202.500 Evra (za 15.600 m2 poslovnog prostora).

Ugovor je potpisan na deset godina, a, prema raspoloživim podacima, “M:tel”, nakon potpisivanja tog Ugovora, nije uštedio ništa na plaćanju zakupnine prostora, već je povećao ta izdavanja za cca milion evra, na godišnjem nivou.

To znači da će gubitak M:tela po ovom osnovu iznositi deset miliona evra za deset godina trajanja Ugovora.

Da li je Vlada Srbije upoznata sa ovim činjenicama?

Kako komentarišete ovakav poslovni potez “M:tela”, s obzirom na to da nanosi štetu matičnoj firmi “Telekomu Srbije”, samim tim i budžetu Srbije?

Mile Radišić, vlasnik firme “Grand trade”, presuđen je na tri godine zatvora zbog malverzacija, a “M:tel” je upravo od njega iznajmio objekat.

Smatrate li takav postupak štetnim po ugled firme, ali i po ugled Srbije?

Molim Vas da mi odgovore uputite do 10.01.2017. godine, kako bih o svemu mogao pravovremeno obavijestiti javnost Republike Srpske/Bosne i Hercegovine.

S poštovanjem, Slobodan Vasković, bloger/Banjaluka

telefon 00387655……

Dodatak 2: Kartelu 33 miliona za deset godina

Za 15.600 kvadratnih metara poslovnog prostora, Radišićeva firma dobija od M:tela 202.500 evra ili 394.875 KM mjesečno.

Radišićeva rata kredita, koji je podigao za izgradnju zgrade, mjesečno iznosi 120.000 KM, a ostatak od 274.875 KM on dijeli možete pretpostaviti sa kim. Dio tog novca, i to značajan, odlazi u Srbiju, ali ne u budžet, već privatne džepove.

Praktično to znači da Radišić&co od M:tel-a, za izdavanje zgrade, na godišnjem nivou zarade 3.298.500 KM, što je za deset godina, koliko bi Ugovor o zakupu trebalo da traje, čista zarada od cca 33 miliona KM.

Kako Ugovor teče od januara 2016. godine, Kartel je već inkasirao čistih 3,3 miliona maraka.

loading...

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...