DOVOLJAN JE JEDAN SASTOJAK: I vaš će se krompir pretvoriti u kulinarsko iznenađenje, bilo da ga poslužite...

(...) uz meso, ribu ili kao samostalan obrok, ovaj trik mijenja sve.

  • Gastro

  • 18. Okt. 2025  18. Okt. 2025

  • 0

Dodajte samo jedan sastojak kuhanom krompiru i pretvorit ćete ga u pravo kulinarsko iznenađenje.

Bilo da ga služite uz meso, ribu ili kao samostalan obrok, ovaj trik mijenja sve.

I ne radi se o skupom dodatku . vjerovatno ga već imate u kuhinji. Riječ je o sirćetu, bilo vinskom, bilo bijelom, svejedno je, on će stvoriti tanku koricu.

Bijeli krompir sadrži više skroba, pa je zbog svoje brašnaste teksture idealan za pripremu ukusnog pire-krompira.

S druge strane, čvršći krompir (voskaste teksture) savršen je za prženje ili pečenje. Sve što treba da uradite jeste da kuhate krompir otprilike 30 minuta, a nakon 15 minuta dodate so i malo sirćeta.

Sirće pomaže da se na vanjskoj strani krompira formira tanka korica koja mu pomaže da zadrži oblik. Koje god sirće upotrijebite, poslužit će svrsi. Ipak, nemojte pretjerivati - previše sirćeta može dati gorak ukus krompiru.

Dovoljna je jedna kašičica na četiri ili pet krompira. Kiselina iz sirćeta sprečava razgradnju pektina u krompiru, pa se on ne raspada tokom kuhanja. Umjesto sirćeta možete koristiti i limunov sok.

Zahvaljujući ovom jednostavnom triku, krompir dobija izraženiji, puniji i neodoljiv ukus.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...