Gastro
DOBRO JE ZNATI: Prilikom sadnje paradajza obratite pažnju, ove biljke se „ne vole“...
24. Maj 20250
Termometar će vam pomoći u preciznom praćenju temperature.
Gastro
28. Okt. 2025
0
Za uspješan zimski uzgoj paradajza ključno je osigurati odgovarajuće uslove. Potreban vam je prostor s dobrim osvjetljenjem ili kvalitetne LED grov svjetiljke koje će zamijeniti prirodno sunčevo svjetlo.
Kvalitetna zemlja specifično prilagođena za paradajz takođe je neophodna, kao i posude s dobrom drenažom koje će spriječiti zadržavanje vode. U zimskim mjesecima posebno je važan sistem grijanja ili topla prostorija, a termometar će vam pomoći u preciznom praćenju temperature.
Kada je riječ o odabiru sorti, za unutrašnji uzgoj najbolje će se pokazati sorte koje ne rastu previsoko. Cherry paradajz, Tiny Tim, Red Robin, Tumbler i Balkonzauber pokazale su se kao idealan izbor za uzgoj u zatvorenom prostoru. Ove sorte ne samo da su kompaktnije, već su i otpornije na uslove koji vladaju u zatvorenom prostoru.
Priprema zemlje jedan je od ključnih koraka za uspješan uzgoj. Idealna mješavina sastoji se od 50 posto kvalitetne vrtne zemlje, 25 posto komposta i 25 posto perlita ili vermiculita. Dodavanje male količine vapna pomoći će u održavanju optimalnog pH između 6.0 i 6.5, što je ključno za zdravlje biljke i kvalitet plodova.
Temperatura i svjetlost igraju presudnu ulogu u razvoju paradajza. U fazi klijanja održavajte temperaturu između 20 i 25°C. Nakon što biljke niknu, idealna dnevna temperatura kreće se između 18 i 22°C, dok noću može pasti na 13-17°C. Osigurajte minimalno 6-8 sati kvalitetnog svjetla dnevno kako biste podstakli zdrav rast i razvoj plodova.
Pravilno zalivanje često je izazov za mnoge vrtlare. Ključ je u održavanju umjerene vlažnosti - zalijte biljke kada primijetite da je gornji sloj zemlje suh na dodir. Pretjerano zalijevanje može dovesti do truljenja korijena, što je jedan od najčešćih problema u uzgoju paradajza.
Prihrana je takođe važan aspekt uspješnog uzgoja. Započnite s prihranom kada biljke razviju prve prave listove, koristeći specijalizovano gnojivo za paradajz svake dvije sedmice. Kada biljke počnu cvjetati, smanjite količinu dušnika kako biste podstakli stvaranje plodova umjesto prekomjernog vegetativnog rasta.
Kontrola rasta i oprašivanje zahtijevaju posebnu pažnju kod unutrašnjeg uzgoja. Čim biljke narastu 15 centimetara, postavite potporne štapove. Redovno uklanjajte zaperke i ostavite 4-5 glavnih grana za optimalan rast. Oprašivanje možete podstaći laganim protresanjem biljaka svaki dan, korištenjem male električne četkice za zube ili postavljanjem ventilatora koji će osigurati cirkulaciju vazduha.
Za istinski cjelogodišnji urod, ključno je planirati kontinuiranu proizvodnju. Započnite s prvom grupom sadnica u februaru, a zatim zasadite novu grupu svakih 6-8 sedmica. Na taj način održavaćete različite grupe biljaka u različitim fazama rasta, osiguravajući stalnu dostupnost svježeg paradajza.
Uz pravilnu njegu i održavanje optimalnih uslova, vaš će paradajz početi davati plodove nakon 60-80 dana od sadnje. Redovnom sadnjom novih biljaka i pažljivim praćenjem uslova uzgoja, možete uživati u kusu svježe ubranog paradajza tijekom cijele godine, bez obzira na godišnje doba.
Show
LADY GAGA O NEGATIVNIM KRITIKAMA NA FILM "JOKER...": "Ja ne mogu reći da me to nije dirnulo"
Prije 8 min0
Regija
DRAMA U SRBIJI: Kratka objava režimskog medija - "Stigle su loše vijesti!"
Prije 21 min0
Jeste li znali
ALEN ISLAMOVIĆ JE PRIJE DEVET GODINA ZASADIO 1.500 SADNICA LJEŠNIKA: Sada ga prodaje čuvenoj kompaniji i zarađuje...
Prije 22 min0
Politika
OVO JE TUŽILAC SPOMENKO JUKIĆ: Pravi vojnik Dragana Čovića, vodi pravosudne progone nepodobnih Bošnjaka...
Prije 26 min0
Gastro
ZABORAVLJENI KLASIK: Najjednostavniji starinski kolač koji smo nekada svi jeli, a danas ga malo ko pravi
13. Nov. 20250
Gastro
ZDRAV, UKUSAN I JEFTIN RUČAK VRLO BRZO ĆE BITI NA TRPEZI: Ovo je još jedno jelo idealno za užurbanu sedmicu
12. Nov. 20250
Gastro
NAUČNICI ORKTILI: Koliko treba staviti soli kada se kuha tjestenina
14. Nov. 20250
Gastro
BRŽE NE MOŽE: Napravite domaću puru na tradicionalni način i oduševite ukućane… (VIDEO)
14. Nov. 20250
trenutak ...
Komentari - Ukupno 0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.