KAKO NAPRAVITI SAVRŠENU PIZZU KOD KUĆE: Uz ove trikove uvijek će biti sočna i ukusna

Osnovni sastojci poput umaka i sira mogu se staviti neposredno prije pečenja, ali određeni sastojci, kao što su meso ili neko povrće, trebaju biti prethodno termički obrađeni

  • Gastro

  • 28. Okt. 2025  28. Okt. 2025

  • 0

Pizza koju pripremate kod kuće ne mora biti ništa manje ukusna od one iz vašeg omiljenog restorana. Zapravo, uz nekoliko jednostavnih trikova možete znatno poboljšati njezin okus i teksturu. 

Otkrijte pet najčešćih pogrešaka koje radimo prilikom pripreme pizze – i kako ih izbjeći, piše Krstarica

1. Previše tanko tijesto

Ako volite pizzu s tankim tijestom, važno je da ne pretjerate s razvlačenjem. Previše tanko tijesto neće biti dovoljno čvrsto da zadrži umak, sir i ostale sastojke. Idealno je tijesto rukama razvući do debljine od najmanje pet milimetara – tako ćete dobiti ukusniju i stabilniju koru.

2. Previše sastojaka na pizzi

Pizze s tankim tijestom ne mogu nositi previše nadjeva. Dodavanje više od dva do tri preliva usporava proces pečenja, što često dovodi do nejednako pečene pizze – prepečene kore i nedovoljno pečenih sastojaka. Ograničite broj sastojaka i koristite umjerenu količinu sira za najbolji rezultat.

3. Nepripremljeni sastojci 

Osnovni sastojci poput umaka i sira mogu se staviti neposredno prije pečenja, ali određeni sastojci, kao što su meso ili neko povrće, trebaju biti prethodno termički obrađeni. Vrijeme pečenja pizze nije dovoljno dugo da se ti sastojci dobro skuhaju, pa će prethodno pripremanje osigurati savršeno pečenu pizzu

4. Nezagrijan kamen ili lim za pečenje

Za hrskavu koricu potrebno je zagrijati kamen za pizzu ili lim prije nego što na njih stavite tijesto. Zagrijte ih u pećnici najmanje 20 minuta. Time ćete dobiti koru s hrskavim dnom – ključni detalj savršene pizze. 

5. Preniska temperatura pečenja

Ako pečete pizzu na niskoj temperaturi, dobit ćete vlažno tijesto i prekuhane sastojke. Idealno je pizzu peći u prethodno zagrijanoj pećnici na najmanje 250 °C. Visoka temperatura omogućuje brzo pečenje, zlatnu i hrskavu koru izvana te mekanu i sočnu sredinu.

Slijedeći ove savjete, možete znatno poboljšati svoju domaću pizzu i uživati u savršeno hrskavom, mirisnom i sočnom obroku koji će svi voljeti! 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...