Društvo
OZBILJAN DRUŠTVENI PROBLEM: U ovom kantonu za deset mjeseci više od 100 optužnica i 80 presuda za nasilje u porodici
Prije 2 min0
Osnovni sastojci poput umaka i sira mogu se staviti neposredno prije pečenja, ali određeni sastojci, kao što su meso ili neko povrće, trebaju biti prethodno termički obrađeni
Gastro
28. Okt. 2025 28. Okt. 2025
0
Pizza koju pripremate kod kuće ne mora biti ništa manje ukusna od one iz vašeg omiljenog restorana. Zapravo, uz nekoliko jednostavnih trikova možete znatno poboljšati njezin okus i teksturu.
Ako volite pizzu s tankim tijestom, važno je da ne pretjerate s razvlačenjem. Previše tanko tijesto neće biti dovoljno čvrsto da zadrži umak, sir i ostale sastojke. Idealno je tijesto rukama razvući do debljine od najmanje pet milimetara – tako ćete dobiti ukusniju i stabilniju koru.
Pizze s tankim tijestom ne mogu nositi previše nadjeva. Dodavanje više od dva do tri preliva usporava proces pečenja, što često dovodi do nejednako pečene pizze – prepečene kore i nedovoljno pečenih sastojaka. Ograničite broj sastojaka i koristite umjerenu količinu sira za najbolji rezultat.
Osnovni sastojci poput umaka i sira mogu se staviti neposredno prije pečenja, ali određeni sastojci, kao što su meso ili neko povrće, trebaju biti prethodno termički obrađeni. Vrijeme pečenja pizze nije dovoljno dugo da se ti sastojci dobro skuhaju, pa će prethodno pripremanje osigurati savršeno pečenu pizzu.
Za hrskavu koricu potrebno je zagrijati kamen za pizzu ili lim prije nego što na njih stavite tijesto. Zagrijte ih u pećnici najmanje 20 minuta. Time ćete dobiti koru s hrskavim dnom – ključni detalj savršene pizze.
Ako pečete pizzu na niskoj temperaturi, dobit ćete vlažno tijesto i prekuhane sastojke. Idealno je pizzu peći u prethodno zagrijanoj pećnici na najmanje 250 °C. Visoka temperatura omogućuje brzo pečenje, zlatnu i hrskavu koru izvana te mekanu i sočnu sredinu.
Slijedeći ove savjete, možete znatno poboljšati svoju domaću pizzu i uživati u savršeno hrskavom, mirisnom i sočnom obroku koji će svi voljeti!
Društvo
OZBILJAN DRUŠTVENI PROBLEM: U ovom kantonu za deset mjeseci više od 100 optužnica i 80 presuda za nasilje u porodici
Prije 2 min0
HiTec
JEDNA OD NAJRJEĐIH: Tek 50 ljudi na svijetu ima ovu krvnu grupu, naučnici je sada pokušavaju stvoriti u laboratoriji
Prije 13 min0
Vijesti
"SLUŠAJ & PODIJELI": Ambasador Šošić posjetio gostujuću izložbu Muzeja ratnog djetinjstva u Linköpingu (FOTO)
Prije 15 min0
Hronika
UŽASNE VIJESTI STIŽU IZ TUZLANSKOG KANTONA: U teškoj saobraćajnoj nesreći jedna osoba poginula
Prije 23 min0
Gastro
ZABORAVLJENI KLASIK: Najjednostavniji starinski kolač koji smo nekada svi jeli, a danas ga malo ko pravi
13. Nov. 20250
Gastro
ZDRAV, UKUSAN I JEFTIN RUČAK VRLO BRZO ĆE BITI NA TRPEZI: Ovo je još jedno jelo idealno za užurbanu sedmicu
12. Nov. 20250
Gastro
NAUČNICI ORKTILI: Koliko treba staviti soli kada se kuha tjestenina
14. Nov. 20250
Gastro
BRŽE NE MOŽE: Napravite domaću puru na tradicionalni način i oduševite ukućane… (VIDEO)
14. Nov. 20250
trenutak ...
Komentari - Ukupno 0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.