Jeste li znali
ALEN ISLAMOVIĆ JE PRIJE DEVET GODINA ZASADIO 1.500 SADNICA LJEŠNIKA: Sada ga je prodaje čokoladnom divu i zarađuje...
Prije 12 min0
Probajte, vidjet ćete.
Gastro
29. Okt. 2025 29. Okt. 2025
0
Ako se pitate vrijedi li napraviti više mjesta u zamrzivaču, odgovor je potvrdan, a razlog je vrlo jednostavan - smrznuti grašak.
Popularnost smrznutog graška seže još u 1920-e, kada je američki poduzetnik Clarence Birdseye, inspiriran metodama brzog zamrzavanja koje su koristili Inuiti, razvio tehnologiju koja je sačuvala svježinu povrća. Grašak je bio jedan od prvih proizvoda koji su komercijalno zamrznuti, čime je započela revolucija u prehrambenoj industriji, piše Simply Recipes.
Smrznuti grašak može se koristiti u gotovo svim jelima - od toplih variva, juha, rižota i tjestenina, kao prilog sotiran na puteru ili maslinovom ulju uz meso ili ribu, pa sve do hladnih jela poput francuske salate, a izvrsna je baza i za zelene namaze poput hummusa s mentom i limunom ili kremasti pire koji se može miješati s krompirom.
Upravo zato, mnogi misle da je smrznuti grašak bolji od svježeg, a s tim se slažu i stručnjaci.
Svi se slažu da smrznuti grašak zadržava slatkoću i teksturu, dok svježi brzo gubi na kvaliteti. Kuhari ističu i praktičnost - smrznuto povrće pruža vrhunski okus bez dugotrajne pripreme. Kuharica Anthea radije bira smrznuti grašak jer je, kako kaže, "i ne samo lakši i praktičniji, već jer svježi grašak može imati neugodnu teksturu."
S njom se slaže i kreatorica recepata Grace Bianco. "Svježi grašak može izgubiti svoju prirodnu slatkoću i postati škrobast ako se ne pojede brzo. Smrznuti grašak zadržava slađi okus i bolju teksturu, zahvaljujući brzom zamrzavanju na vrhuncu zrelosti. Budući da dolaze očišćeni i spremni za upotrebu, štede mi i vrijeme u kuhinji", objašnjava Bianco.
Kuharica Michelle Williams ističe problem trajnosti svježeg graška. "Kad god sam nabavila svježi grašak, osjećala sam potrebu da ga odmah skuham. To je kao utrka s procesom starenja. Pričekajte predugo i sljedeći put kad ga pogledate bit će omekšao i naboran. Smrznuti grašak, međutim, savršeno je očuvan", kaže ona.
Dan Pelosi, poznat kao Grossy Pelosi, uvijek ima zalihu smrznutog graška za dodavanje jelima u posljednji čas. "Odmrzava se tako brzo da ga uopće ne morate kuhati", ističe. Dodaje ga u tjesteninu, rižu ili piletinu s puterom. Ironično, postoji samo jedno jelo za koje ne koristi smrznuti grašak. "Iskreno, mislim da uopće ne koristim svježi grašak, osim za pripremu pesta", veli on.
Jeste li znali
ALEN ISLAMOVIĆ JE PRIJE DEVET GODINA ZASADIO 1.500 SADNICA LJEŠNIKA: Sada ga je prodaje čokoladnom divu i zarađuje...
Prije 12 min0
Politika
OVO JE TUŽILAC SPOMENKO JUKIĆ: Pravi vojnik Dragana Čovića, vodi pravosudne progone nepodobnih Bošnjaka...
Prije 16 min0
Estrada
MAJA ŠUPUTOM PADE: Za nju kažu da je najbogatija pjevačica na Balkanu, a sada uživa sa 19 godina mlađim momkom u Dubaiju
Prije 22 min0
Show
HOLIVUDSKE ZVIJEZDE POSJETIT ĆE PAPU LAVA XIV: Već mu je u gostima bio Al Pacino, a sada u Vatikan stižu...
Prije 28 min0
Gastro
ZABORAVLJENI KLASIK: Najjednostavniji starinski kolač koji smo nekada svi jeli, a danas ga malo ko pravi
13. Nov. 20250
Gastro
ZDRAV, UKUSAN I JEFTIN RUČAK VRLO BRZO ĆE BITI NA TRPEZI: Ovo je još jedno jelo idealno za užurbanu sedmicu
12. Nov. 20250
Gastro
NAUČNICI ORKTILI: Koliko treba staviti soli kada se kuha tjestenina
14. Nov. 20250
Gastro
BRŽE NE MOŽE: Napravite domaću puru na tradicionalni način i oduševite ukućane… (VIDEO)
14. Nov. 20250
trenutak ...
Komentari - Ukupno 0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.