Jeste li znali
ALEN ISLAMOVIĆ JE PRIJE DEVET GODINA ZASADIO 1.500 SADNICA LJEŠNIKA: Sada ga je prodaje čokoladnom divu i zarađuje...
Prije 16 min0
Danas pravimo nezaboravljeni klasik iz djetinjstva!
Gastro
30. Okt. 2025
0
SASTOJCI
1 kg mladog graška (ili smrznutog u nedostatku mladog)
1 litra pilećeg ili povrtnog temeljca
40 g maslaca
2 kašike maslinovog ulja
1 luk
250 g carnaroli riže
50 g ribanog parmezana
šaka nasjeckane metvice
PRIPREMA
Grašak skuhajte u vreloj vodi. Kuhajte ga oko 20 minuta. Pripremite pileći ili povrtni temeljac unaprijed. U duboku tavi stavite polovicu maslaca i maslinovo ulje te zatim dodajte luk.
Dinstajte ga dok ne postane mekan. Umiješajte rižu i slušajte pucketanje. Kada zapucketa, dodajte zaimaču temeljca. Ponavljajte dok riža ne postane mekana, a jelo guste konzistencije nalik juhi (ne toliko čvrsto kao rižoto).
Umiješajte grašak nakon otprilike 12 minuta. Maknite rizi bizi s vatre, umiješajte parmezan i ostatak maslaca te listiće menta. Ostavite jelo da se odmori pet minuta.
Prijatno!
Jeste li znali
ALEN ISLAMOVIĆ JE PRIJE DEVET GODINA ZASADIO 1.500 SADNICA LJEŠNIKA: Sada ga je prodaje čokoladnom divu i zarađuje...
Prije 16 min0
Politika
OVO JE TUŽILAC SPOMENKO JUKIĆ: Pravi vojnik Dragana Čovića, vodi pravosudne progone nepodobnih Bošnjaka...
Prije 20 min0
Estrada
MAJA ŠUPUTOM PADE: Za nju kažu da je najbogatija pjevačica na Balkanu, a sada uživa sa 19 godina mlađim momkom u Dubaiju
Prije 26 min0
Show
HOLIVUDSKE ZVIJEZDE POSJETIT ĆE PAPU LAVA XIV: Već mu je u gostima bio Al Pacino, a sada u Vatikan stižu...
Prije 32 min0
Gastro
ZABORAVLJENI KLASIK: Najjednostavniji starinski kolač koji smo nekada svi jeli, a danas ga malo ko pravi
13. Nov. 20250
Gastro
ZDRAV, UKUSAN I JEFTIN RUČAK VRLO BRZO ĆE BITI NA TRPEZI: Ovo je još jedno jelo idealno za užurbanu sedmicu
12. Nov. 20250
Gastro
NAUČNICI ORKTILI: Koliko treba staviti soli kada se kuha tjestenina
14. Nov. 20250
Gastro
BRŽE NE MOŽE: Napravite domaću puru na tradicionalni način i oduševite ukućane… (VIDEO)
14. Nov. 20250
trenutak ...
Komentari - Ukupno 0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.