OD AMATERA DO KULINARSKOG MAHERA: Na brzinu napravite savršeni rizi-bizi i oduđevite ukućane...

Danas pravimo nezaboravljeni klasik iz djetinjstva!

  • Gastro

  • 30. Okt. 2025  

  • 0

SASTOJCI

1 kg mladog graška (ili smrznutog u nedostatku mladog)
1 litra pilećeg ili povrtnog temeljca
40 g maslaca
2 kašike maslinovog ulja
1 luk
250 g carnaroli riže
50 g ribanog parmezana
šaka nasjeckane metvice

PRIPREMA

Grašak skuhajte u vreloj vodi. Kuhajte ga oko 20 minuta. Pripremite pileći ili povrtni temeljac unaprijed. U duboku tavi stavite polovicu maslaca i maslinovo ulje te zatim dodajte luk.

Dinstajte ga dok ne postane mekan. Umiješajte rižu i slušajte pucketanje. Kada zapucketa, dodajte zaimaču temeljca. Ponavljajte dok riža ne postane mekana, a jelo guste konzistencije nalik juhi (ne toliko čvrsto kao rižoto).

Umiješajte grašak nakon otprilike 12 minuta. Maknite rizi bizi s vatre, umiješajte parmezan i ostatak maslaca te listiće menta. Ostavite jelo da se odmori pet minuta.

Prijatno!

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...