NAPRAVITE SAVRŠEN RUČAK ZA 15 MINUTA: Šampinjoni su uvijek ukusan i zdrav izbor, a pripremaju se brzo i lako...

Ovi šampinjoni recepti veoma su jednostavni za pripremu, a uz njih zaista ne možete pogriješiti kada je savršen ručak u pitanju

  • Gastro

  • 30. Okt. 2025  

  • 0

Šampinjoni su gljive koje se zaista mogu kombinirati s mnogo namirnica u pripremi raznih jela.

Mi vam u nastavku donosimo dva jednostavna recepta za pripremu šampinjona - umak od šampinjona te pečeni šampinjoni iz tave.

Pečeni šampinjoni:

Za pripremu vam je potrebno:

- 450 g šampinjona

- 2 češnja češnjaka

- maslinovo ulje

- sol i papar

U tavu ubacite maslinovo ulje pa ga lagano zagrijte, a potom ubacite šampinjone koje ste prethodno očistili i odrezali im stapke. Pecite ih oko pet minuta, a sa solju i paprom začinite po želji. Nakon pet minuta okrenite ih na drugu stranu pa pržite još pet minuta.

Na kraju u tavu dodajte nasjeckani češnjak i sve zajedno dobro promiješajte. Poslužite uz salatu.

Umak od šampinjona:

Za pripremu vam je potrebno:

- 500 g šampinjona

- 200 ml vrhnja

- 100 ml bijelog vina

- 1 poriluk

- 2 češnja češnjaka

- sol i papar

- maslinovo ulje

- žličica peršina

Šampinjone očistite pa ih narežite na ploške, a potom operite poriluk te ga narežite na tanke kolutiće. U posudu ubacite maslinovo ulje i nasjeckana dva češnja češnjaka pa lagano zapržite, a onda dodajte poriluk te pirjajte oko 7 minuta.

Sada u posudu ubacite i šampinjone te nastavite pirjati još deset minuta dok se šampinjoni ne omekšaju. Sada podlijte vinom i pirjajte dok alkohol ne ispari.

Sada umak posolite i popaprite pa dodajte vrhnje i kuhajte još pet minuta. Umak na kraju pospite peršinom te ga iskoristite kao dodatak pečenom mesu, tjestenini ili riži.

Ovi šampinjoni recepti veoma su jednostavni za pripremu, a uz njih zaista ne možete pogriješiti kada je savršen ručak u pitanju.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...