Zabava
KLOPP POTPISAO NOVI UGOVOR, ALI NEĆE STAJATI PORED AUT LINIJE: Bit će stručni analitičar tokom...
Prije 15 min0
Mogu se služiti uz pečeno meso, krompir, hljeb ili kao lagani obrok uz salatu.
Gastro
01. Nov. 2025 01. Nov. 2025
0
Priprema je jednostavna, a rezultat je savršeno sočan i ukusan prilog koji podsjeća na stare recepte naših nana.
Sastojci:
3 kg mesnatih babura (po mogućnosti crvenih)
1 l pavlake (kisela pavlaka, sa 20% masti)
1 l jogurta
1 kašika soli
1 kašika šećera
200 ml ulja
100 ml alkoholnog sirćeta
Priprema:
1. Paprike se operu, očiste od sjemenki i peteljki, a zatim isijeku na trake ili krupnije komade.
2. U većem loncu zagrije se voda sa soli, šećerom, uljem i sirćetom. Kada proključa, paprike se kratko blanširaju - oko 2–3 minute, tek da omekšaju, ali da zadrže oblik.
3. Blanširane paprike se izvade i poređaju u cjediljku da se ocijede i ohlade.
4. U posebnoj posudi pomiješaju se pavlaka i jogurt, pa se po želji doda malo soli.
5. U čiste tegle slaže se red paprika, red pavlake, dok se ne napune do vrha.
6. Tegle se dobro zatvore i čuvaju u frižideru ili na hladnom mjestu.
7. Paprike su spremne za konzumaciju već nakon dan-dva, kada se ukusi lijepo sjedine.
8. Kremaste, blago kiselkaste i osvježavajuće - idealne su kao dodatak svakom obroku, a još bolje prijaju tokom zime, kad zatreba malo ljetne svježine iz tegle, prenosi City Magazine.
Prijatno!:)
Zabava
KLOPP POTPISAO NOVI UGOVOR, ALI NEĆE STAJATI PORED AUT LINIJE: Bit će stručni analitičar tokom...
Prije 15 min0
Kultura
ADISA, IVAN I JASMIN: U konkurenciji za prestižnu književnu nagradu "Fric" u Hrvatskoj tri bh. autora i jedna izdavačka kuća
Prije 25 min0
Estrada
SUZANA MANČIĆ O UPOZNAVANJU SA ZETOM-GENERALOM: "To je nešto što treba mojoj kćerki"
Prije 35 min0
Evropa
JE LI TO PORUKA TURSKOJ: Opasno se naoružavaju, od Izraela kupuju "Ahilov štit", do 2036. planiraju potrošiti 28 milijardi eura na...
Prije 45 min0
Gastro
ZABORAVLJENI KLASIK: Najjednostavniji starinski kolač koji smo nekada svi jeli, a danas ga malo ko pravi
13. Nov. 20250
Gastro
ZDRAV, UKUSAN I JEFTIN RUČAK VRLO BRZO ĆE BITI NA TRPEZI: Ovo je još jedno jelo idealno za užurbanu sedmicu
12. Nov. 20250
Gastro
NAUČNICI ORKTILI: Koliko treba staviti soli kada se kuha tjestenina
14. Nov. 20250
Gastro
BRŽE NE MOŽE: Napravite domaću puru na tradicionalni način i oduševite ukućane… (VIDEO)
14. Nov. 20250
trenutak ...
Komentari - Ukupno 0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.