ZA LJUBITELJE BLAGIH, MLIJEČNIH ZIMNICA: Obavezno napravite kremaste paprike u pavlaci, prava su domaća poslastica

Mogu se služiti uz pečeno meso, krompir, hljeb ili kao lagani obrok uz salatu.

  • Gastro

  • 01. Nov. 2025  01. Nov. 2025

  • 0

Priprema je jednostavna, a rezultat je savršeno sočan i ukusan prilog koji podsjeća na stare recepte naših nana.

Sastojci:

3 kg mesnatih babura (po mogućnosti crvenih)

1 l pavlake (kisela pavlaka, sa 20% masti)

1 l jogurta

1 kašika soli

1 kašika šećera

200 ml ulja

100 ml alkoholnog sirćeta

Priprema:

1. Paprike se operu, očiste od sjemenki i peteljki, a zatim isijeku na trake ili krupnije komade.

2. U većem loncu zagrije se voda sa soli, šećerom, uljem i sirćetom. Kada proključa, paprike se kratko blanširaju - oko 2–3 minute, tek da omekšaju, ali da zadrže oblik.

3. Blanširane paprike se izvade i poređaju u cjediljku da se ocijede i ohlade.

4. U posebnoj posudi pomiješaju se pavlaka i jogurt, pa se po želji doda malo soli.

5. U čiste tegle slaže se red paprika, red pavlake, dok se ne napune do vrha.

6. Tegle se dobro zatvore i čuvaju u frižideru ili na hladnom mjestu.

7. Paprike su spremne za konzumaciju već nakon dan-dva, kada se ukusi lijepo sjedine.

8. Kremaste, blago kiselkaste i osvježavajuće - idealne su kao dodatak svakom obroku, a još bolje prijaju tokom zime, kad zatreba malo ljetne svježine iz tegle, prenosi City Magazine. 

Prijatno!:) 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...