OBAVEZNO PROBATI: Ovu namirnicu svi imamo kod kuće, a mnogi od nas ne znaju da može itekako pojačati okus svakog jela

Kako bi obogatila temeljac za piletinu s rižom, Sophia je u njega jednostavno namakala kesice čaja od đumbira. "Napravila sam supu od čaja od đumbira. Namakala sam nekoliko kesica čaja od đumbira u temeljcu i dodala hrpu aromatičnih začina, poput klinčića i zvjezdastog anisa, kako bih stvarno pojačala okus ovog već aromatičnog temeljca."

  • Gastro

  • 03. Nov. 2025  03. Nov. 2025

  • 0

Sophia Roe dobro je poznato ime u kulinarskom svijetu. Ova chefica, dobitnica prestižne nagrade James Beard, kuhala je za sve, od intimnih večera do glamurozne Met Gale, te vodila razne televizijske emisije. Nedavno je u New Yorku pravila večeru na kojoj je otkrila nekoliko svojih tajni, uključujući i onu o namirnici koju mnogi od nas zanemaruju, a koja može transformirati svako jelo, piše The Kitchn.

Sophia priznaje da voli "kompliciranu hranu", a njen špajz je uvijek dobro opskrbljen. Neizostavni su miso, kao i razni umaci od soje, a pri ruci uvijek ima i masnoće, poput putera i maslinovog ulja. Osim svih tih sastojaka, u špajzu uvijek ima još jedan, koji svi koristimo za piće, a zapravo je toliko svestran da može transformirati svako jelo.

"Uvijek imam puno čaja jer mislim da čaj stvarno može poboljšati mnoge stvari koje pripremate", kaže Sophia. "Mislim da ljudi zanemaruju čaj, a ja razmišljam o svim načinima na koje čaj možete dodati u umak, tekućinu, temeljac ili varivo. I ne sjećam se kad sam posljednji put nešto kuhala bez da sam dodala kesicu čaja."

Kako bi obogatila temeljac za piletinu s rižom, Sophia je u njega jednostavno namakala kesice čaja od đumbira. "Napravila sam supu od čaja od đumbira. Namakala sam nekoliko kesica čaja od đumbira u temeljcu i dodala hrpu aromatičnih začina, poput klinčića i zvjezdastog anisa, kako bih stvarno pojačala okus ovog već aromatičnog temeljca."

Primjena ovog trika ne staje kod juha i variva. Sophia predlaže dodavanje čaja u zobenu kašu ili korištenje kao tekućinu za kuhanje žitarica poput riže, pira ili kvinoje. Posebno ga preporučuje za kuhanje graha. "Uvijek slušamo o kuhanju graha u vodi. Zašto biste ga kuhali u vodi kad ga možete kuhati u čaju? Jednostavno mislim da je čaj uzbudljivija baza od vode."  

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...