POSLUŠAJ ZATO SAVJET, ŠTO ĆE TI TUCCI DATI: Tajna savršenog paradajz sosa leži u triku slavnog glumca

Zvijezda filma "Vrag nosi Pradu" nedavno je na Instagramu pokazao kako priprema svježi sos, iskoristivši pritom cherry paradajz koji je bio na rubu kvarenja.

  • Gastro

  • 04. Nov. 2025  04. Nov. 2025

  • 0

Iako se čini kao jednostavno jelo, paradajz sos može se pripremiti na bezbroj načina, a o njegovom konačnom okusu odlučuju detalji poput vrste paradajza, vremena kuhanja i odabira začina.

Mnogi kuhari imaju svoj provjereni recept, a ako ste vi još u potrazi za onim savršenim, isprobajte verziju slavnog glumca, autora kuharica i zaljubljenika u italijansku kuhinju, Stanleyja Tuccija.

On je nedavno podijelio svoj recept za sos koji je nevjerovatno jednostavan, svestran i prepun okusa, piše Food & Wine, a mi ga donosimo u nastavku.

Zvijezda filma "Vrag nosi Pradu" nedavno je na Instagramu pokazao kako priprema svježi sos, iskoristivši pritom cherry paradajz koji je bio na rubu kvarenja.

Umjesto da se muči s vađenjem košpica, Tucci koristi jednostavan trik: prereže paradajz na pola, stavi ih u zdjelu s vodom i zatim svaku polovicu stisne. Kako objašnjava, na taj način "sve košpice izađu".

Nakon pripreme paradajza, Tucci na ekstra djevičanskom maslinovom ulju dinsta luk i bijeli luk. Kada povrće omekša, vrijeme je za idući korak. "Uzet ću sav ovaj lijepi paradajz i staviti ga unutra", kaže glumac te prebacuje ocijeđene polovice paradajza u tavu. Preporučuje da se paradajz obilno posoli. Budući da njegov paradajz ima nešto tvrđu koru, Tucci ga je kratko usitnio štapnim mikserom, no napominje da taj korak možete preskočiti ako koristite svježiji paradajz s mekšom korom.

Kad se svježi paradajz počne raspadati, Tucci dodaje dvije konzerve cijelog, oguljenog paradajza - možete koristiti dvije manje konzerve (oko 400 g) ili jednu veliku (oko 800 g). Zatim dodaje nekoliko natrganih listova svježeg bosiljka, još malo soli i drvenom kašikom gnječi cijeli paradajz.

Sos se potom krčka na laganoj vatri, a Tucci napominje da ga možete kuhati poklopljenog ili otklopljenog, ovisno o želji.

Kuhanje bez poklopca rezultirat će koncentriranijim okusom. Kada sos dobije željenu gustoću, vrijeme je za završni dodir.

"Dodate još malo bosiljka, i to je to, i bit će stvarno dobro", zaključuje.

Zbog jednostavnosti okusa, ovaj sos je iznimno svestran. "S ovim sosom možete raditi šta god želite. Možete mu dodati kozice. Možete mu dodati grašak. Možete mu dodati malo guancialea ili malo pepperoncina... Stalno pravim jednu turu, a zatim je stavim u frižider i koristim za razne stvari", ističe Tucci.  

Njegovi pratitelji na Instagramu već su ga mogli vidjeti kako ovaj sos koristi za brzi ručak s grahom ili ga obogaćuje tunom iz konzerve za jednostavnu tjesteninu. Pripremite veću količinu i držite je u frižideru - imat ćete savršenu bazu za brojna brza i ukusna jela.    

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...