LJUBIĆ OTKRIO KARTE: "Naš krajnji cilj je hrvatski entitet"!

U Hrvatskom domu Hercega Stjepana Kosače u Mostaru počelo je 7. zasjedanje Hrvatskog narodnog sabora (HNS) BiH na kojem će se, u skladu sa izbornim rezultatima s proteklih lokalnih izbora, mijenjati i struktura Predsjedništva i Glavnog vijeća HNS-a.

  • Politika

  • 28. Jan. 2017  28. Jan. 2017

  • 27

Predsjednik Glavnog vijeća HNS-a Božo Ljubić je među prioritetima za naredni period izdvojio izmjene Izbornog zakona BiH, ali i stvaranje hrvatskog entiteta kao konačnog cilja politike koju zastupa.

- Ono što je realno ostvariti u ove dvije godine koje su pred nama je napraviti osnovne promjene Izbornog zakona koje će omogućiti Hrvatima institucionalnu ravnopravnost u BiH sa druga dva naroda, a ta institucionalna ravnopravnost je zapravo neodvojiva od mogućnosti izbora legitimnih predstavnika u sve organe vlasti koji su Ustavom predviđeni za zastupanje nacionalnih interesa. Ono što sigurno ostaje naš trajni cilj i što zapravo jeste budućnost BiH, ukoliko ona želi postati samoodrživa, je administrativno-teritorijalna reorganizacija, koja će uključivati i federalnu jedinicu sa hrvatskom većinom i to je naš trajni cilj od kojeg ne odustajemo – kazao je Ljubić.

Odgovarajući na upit što je ostvareno iz Deklaracije usvojene na prošlom zasjedanju Hrvatskog Narodnog Sabora BiH prije dvije godine, Ljubić je kazao kako je usvojena kvalitetna platforma za izmjenu izbornog zakona za izbor članova Predsjedništva BiH, te izborena presuda Ustavnog suda BiH po njegovoj apelaciji koja nalaže promijenu načina izbora izaslanika u Dom naroda Parlamenta FBiH.

– U predstojeće dvije godine cilj nam je promijena izborng zakona koja će omogućiti institucionalnu ravnopravnost Hrvata s druga dva naroda, a to je neodvojivo od mogućnosti izbora legitimnih predstavnika Hrvata u institucije vlasti, kazao je Ljubić te zaključio:

Inače, Hrvatski narodni sabor na današnjem zasjedanju razmatrao je i usvojio izvještaj predsjednika HNS BiH dr Dragana Čovića i inforamaciju predsjednika Glavnog vijeća HNS BiH dr Bože Ljubića o aktivnostima ovog tijela u protekle dvije godine.

U izvještaju Hrvatskom narodnom saboru Čović je naglasio kako su Hrvati preživjeli kao politički narod upravo zahvaljujući tome što su se organizirali kroz HNS BiH. Pozvao je sve na jedinstvo i “zbijanje redova”, kako bi se u ovoj godini ostvarili prioriteti HNS-a BiH.

-A prioritet nad prioritetima je, kroz izmjene izbornog zakona, osigurati institucionalnu ravnopravnost Hrvata u BiH, da nekom opet ne padne na pamet da nam 2018. bira člana Predsjedništva ili izaslanike u Dom naroda, a onda i izvršnu vlast bez predstavnika Hrvata, kazo je Čović.

Uz osiguranje institucionalne ravnopravnosti primarna zadaća je, naglasio je, europski put. - A to znači završiti izradu Upitnika EU do kraja svibnja ove godine, kako bi do kraja godine BiH dobila status kandidata za članstvo u Europskoj uniji, te aktivacija MAP-a, odnosno Akcijskog plana za članstvo BiH u NATO, što će, zahtijevati i restrukturiranje Oružanih snaga BiH, kazao je predsjednik HNS BiH.

– Sve to moramo završiti u ovoj godini kako bi se onda posvetili ekonomsko-socijalnim i životnim pitanja ljudi u BiH, dodao je Čović.

U izjavi novinarima uoči zasjedanja HNS BiH, Čović je komentirao i zalaganje hrvatskog eurozastupnika Tonina Picule za federalizama, kazavši kako je Picula samo jedan od onih koji zagovara federalizama kao put racionalnog organiziranja BiH i ostvarenja jednakopravnosti konstitutivnih naroda, javlja Hrvatski Medijski Servis.

– Ja mislim da se taj posao konačno treba završi da više ne budemo taoci ove loše organizacije BiH, jer je ovakav ustroj BiH prepreka bilo kakvom napretku Bosne i Hercegovine, kazao je Čović.

On se osvrnuo i na izjavu predsjedatelja Vijeća ministara BiH Denisa Zvizdića koji je na press konferenciji u sarajevu s izvjestiteljem Europskog parlamenta Cristianom dan Predom kazao kako “federalizam unutar BiH može biti tumačen samo kao dalja dezintegracija na bazi etničke teritorijalizacije što je za BiH potpuno neprihvatljivo, u suprotnosti s njenim europskim tendencijama”.

Čović je kazao kako je Bosna i Hercegovina organizirana kao federacija, ali na jedan neracionalan način.

-Prošlo je više od 25 godina od potpisivanja Daytonskog sporazuma i vrijeme je da tu neracionalnu organizaciju zamjenimo racionalnom, ali opet na načelnima federalizma. Svatko naravno može govoriti u ime svoje BiH, no jasno je da sadržajno Zvizdić nije govorio u ime Bosne i Hercegovine. Bilo koji stav koji izlazi vani treba imati konsenzus onih strana koje su se dužne dogovoriti o takvom stavu, kazao je Čović komentirajući istup predsjedatelja Vijeća ministara BiH.

Podnoseći Izvještaj Hrvatskom Narodnom Saboru Čović je naglasio i potrebu zaštite karaktera i digniteta Domovinskog rata i hrvatskih branitelja.

– Osuđujemo svaki zločin koji je počinjen i svi koji su odgovorni za zločine moraju odgovarati, no apsolutno je neprihvatljiva karakterizacija domovinskog rata kao “udruženog zločinačkog poduhvata” koja se želi nametnuti, kazao je Čović.

Upozorio je i na opasnost od zloporabe agenata Predsjedništva BiH pri Haškom sudu za pokretanje novih procesa te nastojanja da se u ovoj i sljedećoj godini kroz presude Haškog suda i revizije tih presuda kako je rekao “redefiniraju odnosi sa susjedima”.

-Mi želimo izvanredne odnose i sa našim zapadnim, ali i s našim istočnim susjedima. Sa zapadnim susjedima, Republikom Hrvatskom, koja je i članica EU i NATO želimo dalje graditi dobre odnose s toga što je to naša druga domovina, s kojom dijelimo 1000 kilometara zajedničke granice i koja nam pomaže ostvariti naše težnje, članstvo u europskim i euroatlanskim asocijacima- EU i NATO-u i jednakopravnost s druga dva naroda, kazao je Čović

Na upit što za njega znači federalizacija koja se spominje i u predloženim amandmanima na novi nacrt rezolucije o BiH u Evropskom parlamentu, Čović je kazao da to znači sačuvati BiH, osigurati joj europski put s potpuno racionalnijim ustrojem nego što ga imamo danas.

-Od sadašnja dva entiteta, Distrikta Brčko i deset županija trebamo stvoriti puno racionalniji ustroj BiH. Pa čak i sada je BiH određeni oblik federacije. Želimo stvoriti takvu državu koja bi zaštitila prava konstitutivnih naroda, ali i omogućiti svim građanima BiH da žive jedan normalan život. Za naš europski put i NATO od ključnog je značaja imati prohodnost za donošenje važnih odluka. U tome smislu imamo pripremljen prijedlog o četiri federalne jedinice. To je stari prijedlog i za mene je nevažno hoće li biti tri, četiri ili pet jedinica. Najvažniji je sadržaj tog federalizma. Vjerujem da se na tim osnovama razmišlja i kada se priprema ova rezolucija. Nije to priča o tri ili četiri, pet nacionalnih država, nego o stvaranju racionalnijeg ustroja. Na taj bismo način riješili i pitanje podijeljenih nadležnosti glede čega često dolazi do preklapanja, nesporazuma i problema. Mislim da je federalizam jedini put da BiH ide naprijed i da se ostvari puna jednakopravnost – navodi Čović.

S.B.

loading...

Komentari - Ukupno 27

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...