PRITISAK URODIO PLODOM: Uskoro opet kupovina preko interneta bez špediterskih usluga

Zbog učestalih pritužbi građana koji kupuju preko internetskih servisa, a čija se roba u vrijednosti iznad 50 KM posebno carinila kod špediterskih tvrtki, poslali smo nekoliko upita nadležnim iz Uprave za Indirektno oporezivanje. Oni su nam odgovorili priopćenjem za javnost koje prenosimo u cijelosti

  • Vijesti

  • 01. Feb. 2017  01. Feb. 2017

  • 0

U Upravi za indirektno oporezivanje održan je danas sastanak sa predstavnicima poštanskih operatera u BiH, na kojem je bilo riječi o carinjenju poštanskih pošiljki koje građani BiH naručuju putem interneta od pravnih lica iz inostranstva.

Na sastanku je prezentovano da će u narednih desetak dana biti završen novi modul informatičke carinske aplikacije ASYCUDA WORLD, koji će omogućiti poštanskim operaterima da pokreću carinski postupak za pakete koje građani iz BiH naručuju putem interneta od pravnih lica iz inostranstva. Na taj način neće biti potrebe za angažovanjem posrednika u carinskom postupku – šeditera i podnošenja carinskih deklaracija, već će cijeli posupak pokretati nadležni poštanski uredi.

Carinjenje će se vršiti na način da će se svaka pojedinačna vrsta roba u procesu carinjenja svrstavati prema važećoj Carinskoj tarifi BiH i na osnovu toga odrediti precizne stope carine za svaku pojedinačnu vrstu robe, pripadajući PDV i akciza ako se radi o akciznom proizvodu. Na ovaj način biće riješen trenutno nastali problem oko carinjenja pošiljki naručenih putem interneta.

Podjećamo, ukoliko fizičko lice iz BiH dobije paket od fizičkog lica iz inostranstva i dalje se primjenje postupak usmene carinske prijave putem poštansko-carinske deklaracije sa jedinstvenom stopom carine od 10 % i pripadajućim PDV-om od 17 %, ako vrijednost tog paketa prelazi iznos od 50 KM koliko je predviđeno za oslobađanje od plaćanja uvoznih dažbina.

U analizama koje su urađene u UIO uočeno je da se u zadnjih nekoliko godina pojavio veliki broj lica iz BiH, koja su se potpuno suprotno zakonskim propisima bavila privrednom djelatnošću oglašavanja i prodaje razne robe putem društvenih mreža, a da nigde nisu registrovana za obavljanje ove privredne djelatnosti. Iz tog razloga je broj i sadržaj porudžbina putem internata od pravnih lica porastao do te mjere da se takva vrsta robe ne može cariniti putem jedinstvene carinske stope od 10 %, vec se carinjenje u skladu sa zakonskim i podzakonskim aktima mora uraditi na način da se za svaku pojedinačnu vrstu robe odredi tarifna oznaka u skladu sa važećom Carinskom tarifom BiH, te stopa carine, PDV i akciza za akcizne proizvode.

Da bi se ovako roba mogla ocariniti trenutno se mora podnijeti jedinstvena carinska iprava (JCI) tj. carinska deklaracija, a to mogu uraditi samo lica ovlaštena za provođenje carinskog postupka – špediteri. Ovo će biti u praksi do puštanja u rad novog modula informatičke carinske aplikacije ASYCUDA WORLD, koji će omogućiti poštanskim operaterima da pokreću carinski postupak za pakete koje građani iz BiH naručuju putem interneta od pravnih lica iz inostranstva.

loading...

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...