INICIJATIVA ZA STOLAC: Krivična prijava protiv Stjepana Boškovića

"Inicijativa za Stolac je uputila Federalnom tužilaštvu zahtjev da od Kantonalnog tužilaštva HNK-a preuzme sprovođenja krivične istrage i gonjenja počinilaca u predmetima pokrenutim po ovoj i još devet krivičnih prijava, iz razloga što ovo tužilaštvo nije preduzelo nikakve ili nije preduzelo odgovarajuće radnje u cilju sprovođenja krivične istrage i osiguranja dokaznog materijala"

  • Vijesti

  • 04. Feb. 2017  04. Feb. 2017

  • 2

Inicijativa za Stolac podnijela je krivičnu prijavu protiv Stjepana Boškovića, stoji u saopćenju koje prenosimo u cijelosti...

"Obavještavamo javnost da je protiv Stjepana Boškovića, kao lica koje je protivno Ustavu, zakonu i Statutu općine Stolac, od dana 07.11.2016. godine izvršilo uzurpaciju vlasti u općini Stolac, podnijeta krivična prijava zbog osnovane sumnje da je ovakvim protivzakonitim prisvajanjem vlasti učinilo krivična djela ‘Lažno predstavljanje’ iz člana 369. stava 1. i stava 2., kao i krivičnog djela ‘Posebni slučajevi krivotvorenja isprava’ iz člana 374. stav 1. tačka c), d) i e) Krivičnog zakona FBiH.

Naime, sa ovim datumom je prestao njegov mandat načelnika, kojeg je dobio na lokalnim izborima održanim 2012. godine, te su time prestala i sva ovlaštenja koja imao u periodu trajanja mandata.

Također, Inicijativa za Stolac je uputila Federalnom tužilaštvu zahtjev da od Kantonalnog tužilaštva HNK-a preuzme sprovođenja krivične istrage i gonjenja počinilaca u predmetima pokrenutim po ovoj i još devet krivičnih prijava, iz razloga što ovo tužilaštvo nije preduzelo nikakve ili nije preduzelo odgovarajuće radnje u cilju sprovođenja krivične istrage i osiguranja dokaznog materijala.

Opravdano sumnjamo da je ovo tužilaštvo svoj rad podredilo političkom utjecaju, zbog čega ne izvršava svoje zakonom određene dužnosti, te se ne može očekivati ni da će gonjenje počinilaca u ovim predmetima Kantonalno tužilaštvo HNK-a sprovesti efikasno.

Inače, ostalih devet krivičnih prijava podnijete su u periodu od 22.09.2016. godine do 23.01.2017. godine, protiv više lica koji su različitim inkriminiranim radnjama, djelujući zajednički ili pojedinačno shodno zaduženjima koja su dobili kao članovi grupe, očigledno međusobno dobro povezani i koordinirani, djelujujući kao organizovana grupa udružena prevashodno sa ciljem otklanjanja prepreka i pripremanja za učinjenje krivičnih djela Prijevare pri glasanju i Izborne prevare prilikom održavanja Lokalnih izbora 2016. godine za Općinsko vijeće općine Stolac i načelnika općine Stolac, sve u konačnici sa ciljem da ovakvim djelovanjem lažiraju volju birača i bez postajanja iste, svojim članovima osiguraju položaje izabranih ili imenovanih zvaničnika i rukovodilaca, te im time neosnovano omoguće upravljanje i raspolaganje javnim sredstvima i uživanje privilegija koje sa sobom nosi obavljanje ovih funkcija.

Budući da je Bosna i Hercegovina demokratska država koja funkcioniše u skladu sa zakonom i na osnovu slobodnih i demokratskih izbora, smatramo da se ni jednom pojedincu ili grupi, bez obzira na politički, statusni ili drugi položaj koji uživa ne može dopusiti da građanima ukrade demokratiju ili da prema vlastitom nahođenju uzurpira vlast. Od nadležnih državnih organa zahtijevamo hitno procesuiranje i kažnjavanje počinitelja", stoji u saopćenju Inicijative za Stolac.

(Vijesti.ba/SB)

loading...

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...