IVANIĆ TRAŽI VANREDNU SJEDNICU PREDSJEDNIŠTVA BiH: „Mene niko neće disciplinovati i kontrolisati“

„Zamislite da ja srpskim ambasadorima kažem da ne smiju proslijediti nijedno pismo dok ima ja ne odobrim. A ne kažem da to neću učiniti“, rekao je Mladen Ivanić

  • Politika

  • 20. Feb. 2017  20. Feb. 2017

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić otkazao je redovnu sjednicu Predsjedništva BiiH i za 22. februar sazvao vanrednu.

 

Ivanić je rekao da je ovu odluku donio nakon sastanka sa liderima Saveza za promjene, navodeći da je ovo "zadnji pokušaj da se stvari vrate u legalne institucije", te da se izbjegne paralelizam.

 

Mladen Ivanić je pojasnio da će Bakir Izetbegović i Dragan Čović sami odlučiti da li će doći na vanrednu sjednicu.

 

On je dodao da se Predsjedništvo BiH  mora opredijeliti o pitanju revizije i da će od toga zavisiti dugoročna politička stabilnosti i funkcionisanje institucija BiH.

 

Ponovio je da unutar institucija BiH postoji jedna "paralelna struktura" okupljena oko Izetbegovića koja je, kako je rekao, privatizovala bh. institucije.

 

Govoreći o činjenici da je ambasadorka BiH Mirsada Čolaković odbila proslijediti pismo ministra Igora Crnadka, Ivanić je rekao:

 

„Zamislite da ja srpskim ambasadorima kažem da ne smiju proslijediti nijedno pismo dok ima ja ne odobrim. A ne kažem da to neću učiniti“, rekao je Ivanić.

 

Srpski član Predsjedništva BiH je naglasio da njega niko neće disciplinovati i kontrolisati, te da će nastaviti komunikaciju sa Međunarodnim sudom pravde.

 

„Nijedna institucija BiH nije razmatrala pitanje revizije i evidentno je da unutar BiH postoji paralelna struktura okupljena oko bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića, koja nastavlja da djeluje uprkos svim upozorenjima“, izjavio je Mladen Ivanić, prenosi Srna.

trenutak ...