BAKIR IZETBEGOVIĆ: „Krizu su izazvali oni koji su izvršili agresiju i oni koji po zločincima nazivaju studentske domove"

"Čemu bježati od istine? Eventualnim izlaskom iz vlasti biće pogođene sve vlasti i svi građani BiH. Ja ću ustrajati na pravu BiH da traži pravdu i istinu na domaćim i stranim sudovima", kazao je Bakir Izetbegović.

  • Politika

  • 23. Feb. 2017  23. Feb. 2017

Nakon što je predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić danas održao konferenciju za medije, novinarima se obratio i bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, koji je objasnio razloge prekida današnje vanredne sjednice.

"Raniji sazivi Predsjedništva BiH su donijeli sve relevantne odluke u vezi sa presudom. Jedina pravna odluka o kojoj se danas moglo diskutovati jeste pozicija agenta BiH. Čović je napustio sjednicu, te je prekinuta. Revizija presude je dio procesa koji je pokrenut prije 23 godine od tadašnjeg saziva Predsjedništva“, izjavio je Izetbegović.

On je dodao da se od bošnjačkih predstavnika očekivalo da aktivno učestvuju u zaustavljanju revizije presude, da ga optužuju za izazivanje krize u BiH i regionu, što je, prema Izetbegovićevim tvrdnjama, "klasična zamjena teza".

"Optuženi smo za izazivanje krize u BiH i regionu. Radi se o klasičnoj zamjeni teza. Krizu su izazvali oni koji su izvršili agresiju, oni koji po zločincima nazivaju studentske domove", kazao je Izetbegović i ponovio da se revizija odnosi na dešavanja prije dvije decenije.

„Stoga čudi poistovjećivanje vlasti u Srbiji sa vlastima u RS-u. Čemu bježati od istine? Eventualnim izlaskom iz vlasti biće pogođene sve vlasti i svi građani BiH. Ja ću ustrajati na pravu BiH da traži pravdu i istinu na domaćim i stranim sudovima", kazao je Bakir Izetbegović.

Izetbegović je podsjetio da ni Nebojša Radmanović, a ni Mladen Ivanić, kao srpski članovi Predsjedništva BiH, nisu tražili oduzimanje legitimiteta Sakibu Softiću i dodao kako će o tome odlučivati Međunarodni sud u Hagu.

Kada je u pitanju rad Predsjedništva BiH, Bakir Izetbegović je izjavio da ga ništa ne plaši i da on neće izazivati krize, ali da se samo na istini mogu graditi dobri odnosi.

"Volio bih da kolege iz RS-a, sa kojima imam dobar, korektan i prijateljski odnos, razmisle o svojim postupcima. Ovdje se desio genocid, agresija, a to nisu učinili Bošnjaci. Neka se malo stave u kožu svojih komšija", poručio je Bakir Izetbegović.

loading...

trenutak ...