NASTAVAK VELIKOG NEWSWEEKOVOG ISTRAŽIVANJA: ​Seks poslije infarkta

Nova istraživanja pokazuju da pacijenti žele da razgovaraju o seksu sa svojim kardiologom, ali da previše često taj razgovor izostaje

  • Sex i grad

  • 27. Feb. 2017  27. Feb. 2017

  • 0

Od osamdesetih godina prošlog vijeka stopa preživljavanja infarkta znatno se povećala; iako mnogo osoba doživi infarkt, mnogo njih ga i preživi.

Kad pacijenti prežive srčani udar i počnu da se oporavljaju, oni od svojih ljekara dobijaju savjete o tome kako da ostanu zdravi i šta treba da rade kako bi se što prije vratili normalnom načinu života.

Foto: Ordinacija.hr

Ti savjeti obuhvataju mnogo toga - kad da se vrate na posao, kad ponovo mogu da putuju, da li smiju da voze kola, kako treba da se hrane itd. Ali o jednoj veoma značajnoj temi mnogi ljekari ne razgovaraju sa svojim pacijentima: seksu.

Seks zahtijeva individualan pristup. Nova istraživanja pokazuju da pacijenti žele da razgovaraju o seksu sa svojim kardiologom, ali da previše često taj razgovor izostaje.

Nedavno istraživanje sprovedeno u 127 bolnica u Sjedinjenim Državama i Španiji ukazuje na to da ljekari nisu previše vješti u pokretanju teme seksualne aktivnosti poslije preživljenog infarkta.

Istraživači su pratili zdravstveno stanje 2.349 žena i 1.152 muškarca koji su doživjeli akutni infarkt miokarda (stručan naziv za nagli srčani udar).

Posebnu pažnju poklonili su mlađim pacijentima (od 18 do 55 godina) i pitali ih da li su razgovarali o seksualnoj aktivnosti sa svojim ljekarom.

Razgovor o životu poslije srčanog udara posebno je važan za mlađe pacijente.

Gubitak seksualne aktivnosti ili funkcije bitno određuje kvalitet života i znatno utiče na intimne odnose i reprodukciju, zbog čega nezadovoljstvo tim aspektom života može da dovede do teške depresije.

Tokom mjesec dana poslije infarkta, samo 12 posto žena i 19 posto muškaraca razgovaralo je sa svojim ljekarom o vođenju ljubavi.

U SAD većina pacijenata je izjavila da su oni pokrenuli tu temu, dok su u Španiji ljekari prvi poveli razgovor o seksu. To znači da više od 85 odsto pacijenata nije dobilo savjet o tome da li mogu nastaviti seksualnu aktivnost i kada.

Dvije trećine ljudi koji su s kardiologom razgovarali o seksu dobilo je savjet da mogu da nastave seksualnu aktivnost, ali uz upozorenje da ograniče seksualne odnose, preuzmu „pasivnu ulogu“ tokom vođenja ljubavi ili da paze da im puls ne bude previše ubrzan.

Ali jedno je sigurno: seks je isto što i vježbanje. A poslije infarkta ljekari redovno pitaju pacijenta da li može da izdrži umjerenu fizičku aktivnost, kao što je košenje travnjaka ili penjanje stepenicama do drugog sprata bez bolova u grudima ili drugih ozbiljnih simptoma.

Ukoliko postoje komplikacije poslije infarkta, kao što je osjećaj da vam ponestaje daha ili bol u grudima, prije seksualnih odnosa pacijent mora prvo da se pozabavi tim tegobama.

Ograničenja koja su nametali ljekari iz pomenute studije, ali i ljekari koji nisu anketirani, nisu potkrijepljena naučnim saznanjima i stoga nepotrebno opterećuju intimni život pacijenata.

Ukoliko pacijent može da izdrži umjerenu fizičku aktivnost, vjerovatno može da izdrži i seks.

loading...

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...