NEOČEKIVAN PAD PRIHODA: Dobit M:tela pala na samo 70 miliona KM

Dobit kompanije M:tel u prošloj godini iznosila je 70,1 miliona maraka i smanjena je za 11 miliona u odnosu na 2015. godinu kada je iznosila 81,4 miliona maraka.

  • Ekonomija

  • 03. Mar. 2017  03. Mar. 2017

  • 0

Prema podacima iz nekonsolidovanog finansijskog izvještaja kompanije M:tel za prošlu godinu ukupni prihodi ovog preduzeća u 2016. godini su smanjeni za 16,3 miliona KM, a rashodi za 3,5 miliona KM.

Ukupni prihodi u 2016. iznosili su 447,7 miliona KM, a godinu ranije 464 miliona, dok su rashodi lani bili 369,9 miliona maraka, a godinu ranije 373,4 miliona KM.

U kompaniji M:tel su za Capital rekli da je poslovnu 2016. godinu obilježila, sa jedne strane slaba kupovna moć korisnika u BiH, a sa druge razvoj tržišta pametnih telefona, novih tehnologija i servisa koji globalno negativno utiču na poslovne prihode telekom operatera.

„Uprkos izuzetno otežavajućim okolnostima poslovanja, kompanija M:tel je u poslovnoj 2016. godini ostvarila bruto dobit 78 miliona KM i neto dobit od 70 miliona KM“, kažu u M:tel-u.

Bez obzira na pad dobiti kažu da ovi rezultati M:tel i dalje svrstavaju u red najuspješnijih i najprofitabilnijih kompanija u BiH.

„U uslovima pada kupovne moći i uprkos ekspanziji i uticaju OTT servisa, poput Vibera, ukupan broj postpaid korisnika u mobilnoj telefoniji uvećan je za 14.000, dok je broj poslovnih korisnika postpaida veći za oko 5.400, a ukupna baza korisnika mobilne telefonije iznosi više od 1,3 miliona.

Kompanija se fokusirala na unapređenje ponude integrisanih usluga (mobilne i fiksna telefonija, internet i digitalna televizija), što je rezultiralo povećanjem baze korisnika ovih usluga za 8,3 odsto u odnosu na kraj 2015. godine“, kazali su u M:telu i dodali da ukupan broj korisnika svih usluga kompanije danas iznosi više od 1,6 miliona.

Kažu da je s ciljem dugoročne održivosti i stabilnosti, M:tel u 2016. godini nastavio sa ulaganjima u razvoj infrastrukture i širenje na nova tržišta.

„Kompanija je u 2016. godini investirala u razvoj mrežne infrastrukture, kako bi zadržala poziciju tehnološkog lidera i svojim korisnicima i dalje nudila usluge vrhunskog kvaliteta. Najveći dio investicija odnosio se i na implementaciju novih telefonskih i internet tehnologija, kao što su FTTH i VDSL, te razvoj IPTV usluge. Pored kontinuiranih partnerstava sa najvećim svjetskim proizvođačima uređaja kao što su Samsung, Huawei, Sony, HTC, LG ili Apple, M:tel je u 2016. godini postao prvi telekom operator u BiH koji je ostvario poslovnu saradnju sa Viberom“, navode u M:tel-u.

Poslovni planovi za 2017. godinu, kako navode, podrazumijevaju dalje investicije u tehnološki razvoj, širenje portfolija usluga, razvoj paketa integrisanih usluga, razvoj novih servisa i razvoj integrisanih biznis rješenja.

Dodaju i da će M:tel i dalje nuditi optimalna rješenja za dijasporu, kroz poslovanje kompanije M:tel Austria, sa kojom su izašli na tržište EU.

loading...

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...