PRLJAVA POLITIČKA PROPAGANDA: Islamska država je cilj srpskih i hrvatskih nacionalista, a ne Bošnjaka!

No, islamska država je zapravo ultimativni cilj srpskih i hrvatskih nacionalista, a ne Bošnjaka. Niko sretniji od njih ne bi bio kada bi Bošnjaci jednog dana zaista postali ono što oni godinama neumorrno prizivaju – radikalizovana islamistička marva, savršeno pogodna za argumente „jesmo li vam govorili?“ ili „s njima se ne može živjeti“ čime bi dobili legitimitet za ostvarivanje čitavog spektra nacionalističkih ciljeva, od otcjepljenja Republike Srpske, preko stvaranja Herceg-Bosne do otvorene kontrole političkog života u BiH iz susjedstva, za šta posljednjih mjeseci postoje sve izraženiji pokušaji.

  • Politika

  • 05. Mar. 2017  05. Mar. 2017

  • 11

Piše: Danijal Hadžović

Bauk islamske države ponovo kruži Bosnom i Hercegovinom. Takav se utisak barem može steći posljednjih mjeseci na osnovu istupa nekih od ključnih bh.i regionalnih političkih aktera. Tako hrvatska predsjednica evropsku javnost straši navodnom radikalizacijom među Bošnjacima i izmišljenim brojem povratnika iz ISIL-a kao vodećom regionalnom prijetnjom; Nenad Kecmanović bivši član Predsjedništva BiH i današnji Dodikov savjetnik, ističe kako je teza o Bošnjacima kao najsekularnijem muslimanskom narodu obična podvala, jer oni sanjaju islamsku državu; trabunjanja njegovog šefa Milorada Dodika o Teheranima i avetima islamske države ne treba ni spominjati, a najdalje u svemu je, zanimljivo, otišao Dodikov najvjerniji politički saveznik Dragan Čović izjavivši da, pazite sad, i bošnjačka ljevica želi stvoriti islamsku državu!

No, gdje i u čemu se konkretno krije ta strašna opasnost od islamske države? Možda u ni u jednoj bošnjačkoj političkoj stranci koja je zahtijeva, nijednom relevantnom bošnjačkom intelektualcu kojji je zagovara ili ni u jednoj relevantnoj organizaciji koja je promoviše? Možda se njena opasnost krije u eventualnim metafizičkim moćima Islamske deklaracije Alije Izetbegovića s kojom se neumorno maše, a koju je rijetko ko uopšte i pročitao?

Kada srpski i hrvatski nacionalisti kažu „islamska država“; uvijek treba imati na umu da pod tim oni misle na mnogo više od same islamske države. Uostalom, ne treba nikada zaboraviti da su i Milošević i Karadžić i u samim počecima svoj zločinčki pohod prema BiH i bošnjačkom narodu pred svjetskom javnošću nastojali pravdati navodnom borbom za očuvanje kršćanske Evrope od islamskog fundamentalizma, u vrijeme kada islamskih boraca i vehabija još ni na mapi nije bilo.

Srpskim i hrvatskim nacionalistima Bošnjaci su mogli biti prihvatljivi, čak možda i simpatični kao glupavi likovi iz viceva kojima je krajnji ljudski domet pravljenje najboljih ćevapa i bureka na svijetu. Od onog trenutka kada su Bošnjaci razbili te iluzije, tj. pokazali da u realnosti nisu tipovi iz viceva, nego narod koliko-toliko sposoban da se politički organizuje i brani političke interese BiH, valja tu sliku glupavog dobroćudnog Muje zamijeniti slikom do zuba naoružanog mudžahedina koji stvara islamsku državu. Danas, u jeku rasta konzervativizma i ksenofobije širom Zapada, srpski i hrvatski vide pogodan trenutak za podgrijavanje teza o islamskoj državi u BiH i rastu radikalizma i terorističke opasnosti među Bošnjacima, s ciljem da u svijetu o njima stvore sliku islamskih fundamentalista koji zabranjuju alkohol, umotavaju žene u nikabe i burke i podržavaju terorizam, zbog čega predstavljaju prijetnju i strano tijelo u Evropi koje treba, ako ne otkloniti, onda makar uz pomoć njihovih civilizovanih kršćanskih komšija koji ih najbolje poznaju, neutralisati, europeizirati i njihovu političku moć svesti na minimum.

No, islamska država je zapravo ultimativni cilj srpskih i hrvatskih nacionalista, a ne Bošnjaka. Niko sretniji od njih ne bi bio kada bi Bošnjaci jednog dana zaista postali ono što oni godinama neumorrno prizivaju – radikalizovana islamistička marva, savršeno pogodna za argumente „jesmo li vam govorili?“ ili „s njima se ne može živjeti“ čime bi dobili legitimitet za ostvarivanje čitavog spektra nacionalističkih ciljeva od otcjepljenja Republike Srpske, preko stvaranja Herceg-Bosne do otvorene kontrole političkog života u BiH iz susjedstva, za šta posljednjih mjeseci postoje sve izraženiji pokušaji.

U toj političkoj igri za bošnjačku intelektualnu i političku elitu je najvažnije da ostane vjerna zapadnim i demokratskim vrijednostima i da uslijed mnogobrojnih pritisaka i rasta islamofobije na Zapadu sebi alternativu i utočište ne traži u raznim istočnjačkim despotijama i njihovim praksama. U tom cilju se, možda i više nego srpskom i hrvatskom nacionalizmu, valja suprotstavljati svim onim potencijalnim vlastitim političkim i društvenim snagama koje bi Bošnjake da odvedu na istok, jednako kao i svakom obliku ekstremizma unutar vlastitih redova.

Vrijednosti liberalne demokratije, sekularizma i tolerancije najjače su bošnjačko i bosanskohercegovačko oružje u borbi protiv velikosrpskog i velikohrvatskog oslobođenog duha iz boce koji će u svojim pretenzijama ka BiH spremno dočekati svaku slabost. Ne pokazujte mu je.

loading...

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 11

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...