PRVO VIZIJA, PA ONDA MISIJA: Da li je Rusija još prije 20 godina isplanirala svijet kakav je danas?!

Velika se fama podigla oko potencijalnih ruskih uplitanja u ishod izbora američkog predsjednika, a news.com napravio je analizu zašto je to bilo i vjerovatno i moguće...

  • Svijet

  • 05. Mar. 2017  05. Mar. 2017

  • 0

Australski portal pozabavio se navodnim ruskim utjecajem na američke predsjedničke izbore, navodeći argumente zbog kojih je moguće da je ruski predsjednik Vladimir Putin imao svoje prste u njima...

Naime, ruski politički znanstvenik Aleksandr Dugin i ruski general Nikolai Klokotov 1997. napisali su tekst koji će postati temelj ruske geopolitičke strategije tokom sljedećih 20 godina. Strategijom se htjelo postići da se Rusija ponovo vrati u položaj svjetske sile, piše news.com.

Iako je dokument javan, čudi koliko je malo pažnje dobio nakon navoda o tome da je Rusija imala uticaj na ishod američkih izbora prošle godine. Prvo što se navodi u dokumentu jeste da bi se Rusija trebala kloniti direktnog vojnog sukoba.

Umjesto vojnih sukoba, stvari bi trebala rješavati politički. Upravo to naglašava potrebu da se infiltriraju u zapadne institucije i koriste politiku radi oblikovanja svijeta u rusku korist.

Nakon toga dokument navodi vrlo specifičan popis ''šta raditi'' u odnosima s gotovo svakom zemljom na svijetu.

Ukrajinu bi, navode, trebalo pripojiti Rusiji. Veliku Britaniju bi, navode, trebalo poticati da napusti Evropsku uniju i tako je oslabiti. Nadalje, Iran identificiraju kao ključnog ruskog saveznika, a preporučuju da Turska doživi niz ''geopolitičkih šokova'', koristeći Kurde i Armence. Sve ovo pisali su prije 20 godina.

Što se tiče SAD-a, u dokumentu se poziva da Rusija ''uvede geopolitički nered u unutrašnju američku aktivnost, ohrabrujući svaku vrstu separatizma, etnički, društveni, rasni konflikt, aktivno podupirući sve disidentske pokrete - ekstremizam, rasizam, sektaške skupine, i na taj način destabilizaciju unutarnjih političkih procesa u SAD-u.

Takođe bi imalo smisla simultano podupirati izolacijske tendencije u američkoj politici.

Kao i Putin, i Dugin i Klokotov su vidjeli raspad Sovjetskog Saveza kao ponižavajući čin. Vjerovali su da se zapad infiltrirao u njihove institucije kasnih 1980-ih te ga oslabio iznutra. Stoga su tražili osvetu i povrat Rusije na svjetsko mjesto supersile, piše news.com.

Mnogi su geopolitički faktori koji se uzimaju u obzir i danas je lako pridati Putinu veći utjecaj u tendencijama koje bi se možda ionako dogodile. Međutim, čitajući ruski dokument od prije 20 godina, teško je ne doći do zaključka da je veliki dio ruske vanjske politike oblikovan razmišljanjima Dugina i Klokotova, te da njihova razmišljanja oblikuju smjer u kojem ide svijet.

Ta razmišljanja odbijaju demokratiju, a u središte funkcioniranja geopolitike stavljaju nacionalizam.

U biti svega je veliko odbijanje globalizacije, kojom su se zapadne ekonomije bavile posljednja četiri desetljeća.

Pitanje za američku obavještajnu službu i političke vođe SAD-a, koji sagledavaju uticaj Rusije na predsjedničke izbore je - šta će Putin učiniti sljedeće? Je li njegova misija u asistiranju Trumpove pobjede bila da se osveti SAD-u za urušavanje Sovjetskog Saveza? Ili je to, jednostavno, bilo slabljenje SAD-a, tako njegova vlastiti Euroazijska unija - hijerarhijski, nedemokratični savez zemalja koje predvodi Rusija - može postati supersila?

Na isti način na koji je SAD osjećao da ima prijatelja u Kremlju, kada je Gorbačovu bio na vlasti, Putin sigurno ima prijatelja u Bijeloj kući dok je na vlasti Trump, zaključuje se u tekstu.

(SB/Dnevnik.hr)

loading...

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...