Ljubitelji životinja: "Hadžibajrić želi da se psi prebacuju u RS kako bi ih tamo ubijali!"

Načelnik Općine Stari Grad Sarajevo Ibrahim Hadžibajrić pozvao je predstavnike udruženja za zaštitu životinja na “informativni razgovor” kako bi od njih tražio izvinjenje zbog kampanja koje su vodili i objasnio im kako treba da se bave svojim poslom.

  • Mini market

  • 28. Jan. 2013  28. Jan. 2013

Načelnika je iznerviralo to što su predstavnici nekoliko udruženja preko FaceBooka organizirali spašavanje pasa iz neuslovnog azila u Hreši za čije korištenje je Općina Stari Grad potpisala ugovor sa Istočnim Starim Gradom.

“Potpisat ću sporazum sa svima koji mogu riješiti problem pasa na ulicama, jer niko od vas ne spominje i 5.000 ujeda pasa i brojne napade na građane. Zakon o zaštiti i dobrobiti životinja je donesen na državnom nivou i ne vidim problem u tome da smještamo pse u azil u Republici Srpskoj, odnosno Opštini Istočni Stari Grad (Hreša). Naše je da obezbijedimo sredstva i sklonimo pse sa ulica, a vi gospodo iz Udruženja trebate vršiti nadzor i kontrole azila”, pojasnio im je Hadžibajrić.

Međutim, članovi pojedinih udruženja čiji su predstavnici nezadovoljni izašli sa sastanka sa Hadžibajrićem kažu kako načelnikov poziv I traženje izvinjenja smatraju nekom vrstom pritiska na njih. Kažu kako se iza aktiviranja ideje o ponovnom otvaranju neuslovnog azila krije namjera da se psi prebace tamo gjd će ih se ubijati, kao što su i ranije mnogi od njih nestajali.

“Nađu se udomitelji za pse, ode se gore, a pasa nema. Ubijali sui h I sklanjali na lokalnoj deponiji. Nakon pritisaka aktivista su obustavili rad, da bi sada Hadžibajrić opet došao na brilijantnu ideju da ovo aktivira, a sve zato što ovdje u FBiH prema zakonu ne mogu ubijati pse, a u RS je praksa još uvijek uvriježena zbog toga što oni ne j. ni dva posto državni zakon”, tvrdi naš sagovornik koji nas je, s obzirom na kako kaže "metode pritisaka" zamolio da ga ne imenujemo.

Na upit zbog čega bi se predstavnici udruženja za zaštitu životinja trebali ispričati načelniku, naš sagovonik kaže:

“Isprike za šta?! Možda povreda ugleda jer se neko ne slaže sa metodama koje želi primjenjivati a to nije obrazlagao. Ne treba on pitati udruženja kako da riješi problem, nego kao načelnik pokušavati djelovati u skladu sa zakonom, a ne ga pokušavati vješto zaobići i to preko RS. Mogli bismo Hadžibajrićevom logikom da zovemo Paljansku policiju da ureduje pitanje kriminaliteta po Starom Gradu jer sam čuo da oni imaju malo kvalitetnije modele za rad sa sitnim klošarima slične miliciji iz onih vremena!”.

Naš sagovornik kaže kako je na sastanku bilo govora i o azilu u Faletićima na teritoriji Općine Stari Grad gdje je načelnik pokazao izuzetno (ne)znanje:

“Hadžibajrić je na sastanku spomenuo i to kako "njihov" azil ne djeluje baš dovoljno, pri tome misleći na Faletiće i Gordanu Ristić koja drži taj azil kojem općina nije uplatila jedne marke za sve ove godine te prema tome nema nikakve obaveze prema općini. Osim toga, nije ni znao da je dotična Gordana koja drži taj azil bila prisutna na sastanku”, tvrdi naš sagovornik.

Hadžibajrić je na sastanku rekao da je Općina Stari Grad potpisala Sporazum sa Opštinom Istočni Stari Grad, međutim sredstva još nisu prebačena jer nije potpisan Ugovor.

"Upravo ugovorom će se precizirati broj pasa koji će biti smješteni u ovom azilu, njihovo evidentiranje, cijepljenje i sve ostalo. Psi će se odvoditi na osnovu naloga koje će upućivati Općina, a ne na osnovu poziva građana", kazao je Hadžibajrić na sastanku a Emir Huremović, iz Službe za privredu, dodao da Općina još nije izdala nijedan nalog azilu u Hreši, te da su sve špekulacije neosnovane.

"Ukoliko gore ne misle ubijati pse, onda ne vidim koliko sve ima smisla jer ovaj "azil" na Hreši ima svega 50-tak mjesta za smještaj pasa te se za dva dana može napuniti, i šta onda sa tim psima?

Svaki put kada se išlo gore situacija je ista. Znam da uslovi ne mogu biti idealni i to mogu razumjeti, ali hraniti te pse korama starog hljeba i drzžati im zdjele sa zaleđenom vodom je ipak malo previše, pa onda im je bolje na ulici", tvrdi zaključuje naš sagovornik.

(Almir Panjeta)

trenutak ...