U POTRAZI ZA GENERALOVOM IMOVINOM: Praljak svu imovinu prepisao na posinka Nikolu, sina njegovog bivšeg prijatelja Gorana Babića, kome je "preoteo" ženu!

Nikola Babić-Praljak sin je iz prvog braka poznatog hrvatskog pjesnika i disidenta Gorana Babića koji je kao i Praljak odrastao u Hercegovini. Bili su nerazdvojni prijatelji i nakon što su otišli na studije u Zagreb

  • Društvo

  • 26. Mar. 2017  26. Mar. 2017

Sud u Haagu ovih je dana zatražio od vlasti u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini da lociraju imovinu generala Slobodana Praljka koji u zatvoru čeka pravomoćnu presudu za zločine za koje ga Tužiteljstvo u Haagu tereti. U prvostupanjskoj presudi, podsjetimo, general Praljak je osuđen na 20 godina zatvora.

Njegova odbrana je, tvrdi Sud, do sada koštala tri miliona eura, koje nemaju kako naplatiti osim njegovom imovinom u BiH i Hrvatskoj.

U Bosni i Hercegovini je, koliko je poznato, general Praljak nakon rata privatizirao tvornicu duhana u Ljubuškom koja nije ništa proizvodila, nego prepakirala (to jest, švercovala) cigarete iz Hrvatske.

No, kako tvrdi zagrebački "Jutarnji list", ni u Hrvatskoj Praljak nema imovine koja je uknjižena na njegovo ime. Firmu "Oktavjan", koju je nakon rata osnovao sa bratom, Praljak je prepisao na svog posinka Nikolu Babića-Praljka. Ova firma godinama izuzetno dobro posluje, obrće milione eura, međutim zakonski Praljak sa njom nema nikakve veze.

"Jutarnji" piše da je nedavno Praljkov posinak Babić-Praljak počeo u Zagrebu izgradnju luksuznog hotela sa 9 spratova vrijednog 15-ak miliona eura. Praljak je nekoliko godina pred odlazak u Haag na posinka prepisao i ogromnu vilu veličine nekoliko stotina kvadrata u okolini Zagreba.

Nikola Babić-Praljak sin je iz prvog braka poznatog hrvatskog pjesnika i disidenta Gorana Babića koji je kao i Praljak odrastao u Hercegovini. Bili su nerazdvojni prijatelji i nakon što su otišli na studije u Zagreb. No, prijateljstvo je puklo kada je Praljak preoteo Babiću njegovu suprugu Kaćušu koja je u novi brak dovela i dvoje djece, sina Nikolu i kćerku Natašu, koji su odrasli i školovali se uz očuha Slobodana.

Književnik Goran Babić, koji je bio i visoki funkcioner u komunističkoj Hrvatskoj, pobjegao je iz Zagreba u Beograd na početku rata, 1991. godine. Živi veoma skromno sa drugom suprugom Mladenkom.


Sa sinom i kćerkom koja živi na Islandu, tvrde njegovi poznanici, nema skoro nikakav kontakt.

(S.B.)

trenutak ...