"FRLJOKA" NA VODI: Brojne beogradske mjesne zajednice žele da se izdvoje iz arapskog "Beograda na vodi" i formiraju "Istočni Beograd na vodi!"

"Pa podeljeni su i Belfast, Bejrut...Sarajevo je podeljeno, pa Mostar, Kosovska Mitrovica, podeljeni su i Skoplje, Uskoplje, također.." objašnjava Žika Jastratratijević

  • Frljoka

  • 29. Mar. 2017  29. Mar. 2017

Stanovnici nekoliko beogradskih mjesnih zajednica koji se nalaze u blizini budućeg "Beograda na vodi" počeli su sakupljati potpise za peticiju u kojoj će od gradsih i republičkih vlasti zahtijevati da se njihove mjesne zajednice administrativno izdvoje od ugostiteljskog, turističkog i stambenog kompleksa koji arapski investitori grade u centru Beograda.

"Nemamo ništa protiv stranaca, onih koji investiraju, ni onih koji će u 'Beogradu na vodi' raditi , stanovati, školovati decu", rekao je predsjednik Mjesne zajednice "Savamala" Života Jastratijević.

"Mi samo želimo da se zaštitimo od asimilacije i majorizacije, da zadržimo našu srpsku kulturu, jezik, običaje, srpsku kuhinju", upozorava popularni čika Žika.

Koviljka Nešić, penzionisana učiteljica strahuje od školskih, programa koji će se primjenjivati u "Beogradu na vodu": "Rekle su mi neke bivše kolege da će se u tim privatnim školama primenjivati u svetu nepoznat princip 'dve škole pod jednim minaretom', što smatram nedopustivim", kaže Koviljka.

Stanovnici Mjesne zajednice "Savamala" podsjećaju da u svijetu ima dosta primjera administrativno podijeljenih gradova, čak i onih glavnih, u kojima ljudi normalno žive.

"Pa podeljeni su i Belfast, Bejrut...Sarajevo je podeljeno, pa Mostar, Kosovska Mitrovica, podeljeni su i Skoplje, Uskoplje, također.." objašnjava Žika Jastratratijević.

"Možemo da živimo kao komšije sa ovim iz "Beograda na vodi", onako lepo, jedni pored drugih, da idemo jedni drugima na slave, ali da se mlogo ne mešamo. Još ne znamo da li će se naš novi grad zvati
Severni Beograd na vodi, po uzoru na Mitrovicu, ili Istočni Beograd na vodi kako neki zovu Srpsko Sarajevo. Što se mene tiče, može i Zapadni, jer smo nekada bili grad-pobratim sa onim što se sada zove
Zapadni Mostar na vodi", kaže ljubazni Žika...

NAPOMENA: Tekst je satiričnog karaktera.

trenutak ...