LIJEPI LI SU MOSTARSKI DUŠMANI: Gospodarski sajam, Plenković, Vučić, Ivanić, paralel slalom Izetbegovića i Čovića

Mostarski gospodarski sajam u suštinskom, pragmatičnom smislu je privatna manifestacija, čiji se značaj preuveličava težinom zvučnih političkih imena iz regije koji se na njemu pojave. Slična je to (hrvatska) vrsta grandomanske ceremonijalne ublehe kakav je (bošnjačko-arapski) "Sarajevo bussines forum"

  • SENAD ANTE-PORTAL

  • 06. Apr. 2017  06. Apr. 2017

Piše: SENAD AVDIĆ

Preiskusan je političar Mladen Ivanić, ima on protokolarni bonton u malom prstu, da bi sebi dopustio iz pukog nehata gaf kojeg je počinio na otvaranju Sajma gospodarstva u Mostaru - da mimo planiranog scenarija on otvori Sajam i tako tu "čast privilegiju" otme Andreju Plenkoviću, predsjedniku Vlade Hrvatske.

Ne isključujem mogućnost da je iz Ivanića progovorila taština, ali bih ipak u prvi plan stavio državničko
dostojanstvo, ili barem refleks: ako je već u sferi znanstvene fantastike mogućnost da, recimo, Denis Zvizdić otvori Zagrebački velesajam, zbog čega bi bilo neučtivo spriječiti hrvatskog premijera da to učini na Mostarskom?!

Mostarski gospodarski sajam u suštinskom, pragmatičnom smislu je privatna manifestacija, čiji se značaj preuveličava težinom zvučnih političkih imena iz regije koji se na njemu pojave. Slična je to (hrvatska) vrsta grandomanske ceremonijalne ublehe kakav je (bošnjačko-arapski) "Sarajevo bussines forum".

Posljednjih godina i jedna i druga manifestacija svela se na to ko će, Bakir Izetbegović, ili Dragan Čović, uspjeti "nahvatati" i navabiti Aleksandra Vučića da dođe u Sarajevo, odnosno, Mostar. Mladen Ivanić pojavljuje se i na jednom i na drugom eventu, ali na njihovim marginama, ni na jednom se ne osjeća kao "svoj na svom"; otuda vjerovatno i ispad diplomatske neučtivosti neki dan u Mostaru.

Ako je suditi prema rezerviranom držanju, odsutnim izjavama Bakira Izetbegovića tokom kratkotrajnog boravka, na kojeg vjerovatno ne bi ni išao da nije morao, ili bio prisiljen otići, u Mostaru se komotnije
i dobrodošlije od njega osjećao "tradicionalni dragi gost", predsjednik Crne Gore Filip Vujanović.

O Vučiću i Dodiku da i ne pričamo.

ČEKAJUĆI VUČIĆA...

Dragan Čović je Aleksandra Vučića primio ispred zgrade na kojoj je golemim slovima ispisano URED HRVATSKOG ČLANA PREDSJEDNIŠTVA BiH. Tog ureda nije bilo do prije godinu dana, niti ga ima i u kakvim dokumentima, zakonima, poslovnicima, pravilnicima, protokolima o funkcioniranju Predsjedništva BiH. Čović ga nije mogao sagraditi (ili iznajmiti) sam, on iz svog džepa nije plaćao ni izgradnju vlastite obiteljske hacijende.

Omogućili su mu to Izetbegović i Ivanić, a platili poreski obveznici. Ivanić je sa Vučićem razgovarao u neko kafanskom depadansu, a Denis Zvizdić, vidjelo se to, u svečanom salonu hotela "Mepas".

Zašto oni, predsjednik državne vlade i predsjednik državnog Predsjedništva, ne mogu u Mostaru koristiti
prostorije koje su vlasništvo države i koje Čović samo privremeno koristi za svoje potrebe kao privatnu prćiju?!

Andrej Plenković na čelu visoke državne delegacije Hrvatske (u kojoj je bio Milijan Brkić, potpredsjednik Sabora koji za svaki ulazak u BiH mora dobiti garancije da neće biti uhapšen zbog optužnice za ratne
zločine nad Srbima) obišao je i mostarski Aluminij i razgovarao sa upravom i menadžmentom te tvrtke.

Plenković je, piše u saopćenju sa sastanka, "izrazio zadovoljstvo uspješnim poslovnim rezultatima
Aluminija". Hrvatska je vlasnik 12 posto "Aluminija". Vlada Federacije BiH vlasnik je 44 posto.

Sjećate li se ijednog bošnjačkog političara koji je, na način na koji je to uradio Plenković, obišao "Alumunij"? Osim kada je trebalo nešto muljati, politički mešetariti oko nabavki struje, sirovina... i tako u privatni džep strpati enormne novce.


ĆOROVIČ, ŠANTIĆ, BUDAK, BUSULADŽIĆ

Slično stoje stvari i sa ERONET-om: ne zna se je li gore kada se (SDP-ovska) Vlada Federacije BiH, kao jedan od vlasnika, u to petljala iz istih, kleptomanskih razloga sa bivšim menadžmentom, ili danas kada su
sarajevske vlasti zarad mirnih koalicijskog odnosa ovu firmu u cijelosti ostavili na milost i nemilost HDZ-u i Čoviću.

Predsjednik Federacije BiH, bezlični Čovićev ministrant Marinko Čavara, pišu mediji, nakon sastanka u Mostaru zaputio se privatno u Hrvatsku i slupao službeni skupocjeni auto, koji će biti opravljen
državnim parama.

Čovićeva ekskort političarka Borjana Krišto vozi se u autu od 100 hiljada maraka, mnogo skupljem nego što joj to "formacijski" pripada. Osigurao joj je to isti onaj (ministar financija V. Bevanda) koji je njenoj snahi dao 100 hiljada KM da raspiruje ženska prava po Livnu.

Je li potpredsjednica Federacije BiH Melika Mahmutbegović tražila da Čavara popravku službenog auta plati iz svog džepa (pa i tražila njegovu odgovornost zbog zloupotrebe položaja). Srpski potpredsjednik Milan Dunović bi to, siguran sam, uradio, kad bi se njega izašta pitalo.

Je li državna ministrica Semiha Borovac tražila da Borjanina snajka položi račune za onih 100 hiljada maraka Na koliko su bošnjačkih upada u budžet Hrvati morali zažmiriti, da bi Bošnjaci tolerirali bahaćenje Borjane Krišto, Marinka Čavare?!

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je u Mostaru tokom obilaska rodne kuće velikog pripovjedača Svetozara Ćorovića, u kojoj je smještena i radna soba još većeg pjesnika Alekse Šantića, da nije sretan što se u njihovoj neposrednoj blizini nalazi ulica fašističkog ministra Mile Budaka.

Zašto je bošnjačkim poltičarima problem to reći? Pa, valjda za to što je njihovom kultnom filozofu i ideologu
Mustafi Busuladžiću, onom što škola na Ilidži nosi njegovo ime, Mile Budak bio bliži srcu i umu od Ćorovića i Šantića!

Više uopće nije važno, kako je u Mostaru kazao Bakir Izetbegović, da li će "Bošnjaci omogućiti Hrvatima da biraju svoje autentične predstavnike". To je pitanje, tehnike, teorije. Praksa je ono što je Izetbegovića dočekalo u Mostaru i čemu se on nije iznenadio, jer je malo šta uradio da stvar bude drugačija.

Mladen Ivanić se, istrčavanje pred rudo (Plenkovića) barem potrudio da sačuva mrvicu digniteta sebi,
ali i državi na čijem je čelu...

trenutak ...