"AVAZOV" NADZOR NAD MEDDŽIDOM KRESO: Možda Radončić i nije naredio ubistvo Delalića, ali čini sve da izgleda kao da jeste!

Ako neko danima, napadno i neskriveno opservira, fotografira njenu kuću na Jadranu, ukoliko vršlja po prašnjavim općinskim arhivama i katastarskim dokumentima, šta može zaključiti lokalna policija u Hrvatskoj, nego da je potencijalno ugrožena sigurnost dugogodišnje predsjednice najviše pravosudne institucije u susjednoj zemlji koja se sa te funkcije zamjerila mnogim "bajama"?

  • SENAD ANTE-PORTAL

  • 10. Apr. 2017  10. Apr. 2017

Piše: SENAD AVDIĆ

Pričao je rahmetli Salem Miso, sudija Suda Bosne i Hercegovine, malo prije nego što će ga pokositi srčani udar, kako se proveo tokom svog prvog "bezbrižnog" godišnjeg odmora na Jadranu, u Cavtatu, ako se ne varam.

Bilo je to godinu-dvije nakon što je na Kantonalnom sudu u Sarajevu (2003.) oslobodio grupu Hrvata optuženih da su 1999. U Sarajevu ubili Jozu Leutara, tadašnjeg doministra FMUP-a.

Tokom trajanja tog suđenja Miso je imao policijsku pratnju, zapravo je zadržao/produžio pravo na policijsku zaštitu koju je imao nekoliko godina ranije tokom suđenja Ismetu Bajramoviću Ćeli i drugim optuženim za likvidacija Rahmana Ajdarpašića na Ilidži.

Čim je ušao u hotel sa suprugom i skroz majušnim sinom, pričao je Salem, uočio je skupinu mladića, čija muskulatura, svježe obrijane glave, strogi pogledi i pištolji ispod nabreklih majica nisu ostavljali dilemu šta im je u opisu radnog mjesta. U hotelu, na plaži, u šetnji, kafanama i konobama, ista skupina ćutljivih pretorijanaca nije se odvajala, permanentno je igrala kolektivnog "flastera" na familiji Miso.

Kada mu je ta netražena i neugodna "roditeljska pažnja" dojadila, Salem im se obrati i pitao šta žele od njega? Onda su mu objasnili da ih je angažirao njihov šef, Mario Miličević Baja i naredio im da u stopu prate "sudiju iz Sarajeva i njegovu obitelj kako im se šta tijekom porodičnog odmora ne bi desilo".

Hercegovački kriminalac Miličević Baja bio je suđen (u odsustvu) u grupi Hrvata optuženih za atentat na Leutara, pa je oslobađajuću presudu doživio kao nagradu i osobni dug koji ima prema sudiji Misi
te mu je stoga uzvratio "sitnim oblikom pažnje", tjelesnom zaštitom tokom porodičnog odmora na Jadranu.

(Dopala se ova Misina komedija zabune jednom od slušača, novinaru Bakiru Hadžiomeroviću, pa će i on, bez ikakvog povoda, samo iz razloga ličnog ćeifa i osjećaja osobne važnosti i malograđanskog prestiža godinama "uživati" policijsku pratnju i zaštitu u zemlji i u inozemstvu!)


BAJA I MALI ŠĆEPO

Mladena Miličevića Baju je prije dvije godine Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine optužilo, a Sud BiH potvrdio optužnicu, za ratne zločine nad bošnjačkim civilima tokom rata u Mostaru. U međuvremenu je sa
svojim, na sve spremnim ratnim veteranima, Miličević kidnapirao, usred bijela dana, u Zagrebu, Antu Jelavića i odvezao ga u hercegovačke vrleti tražeći otkupninu za bivšeg lidera HDZ BiH i člana Predsjedništva BiH. Jelavić je prethodnih godina u Hrvatsku utekao nakon što ga je Sud BiH osudio na deset godina robije zbog kriminala.

Meddžida Kreso bila je predsjednica Suda BiH i kada je osuđen Ante Jelavić i u vrijeme kada je potvrđena optužnica za najteže ratne zločine protiv njegovog otmičara Mladena Miličevića Baje.

Ako neko danima, napadno i neskriveno opservira, fotografira njenu kuću na Jadranu, ukoliko vršlja po prašnjavim općinskim arhivama i katastarskim dokumentima, šta može zaključiti lokalna policija u Hrvatskoj, nego da je potencijalno ugrožena sigurnost dugogodišnje predsjednice najviše pravosudne institucije u susjednoj zemlji koja se sa te funkcije zamjerila mnogim "bajama"?

Uostalom, nije li prije nekoliko dana na jednom jadranskom otoku spaljena kuća nekadašnjeg hrvatskog državnog odvjetnika Radovana Ortynskog zbog, smatra se osvete nekih kriminalnih krugova, koje je svojedobno istraživao.

Možda novinari "Avaza", kako tvrde svjedoci, susjedi i općinski zvaničnici, nisu zlikovci, ali su metode koje koristi njihov "konsultant", a zapravo podstrekivač u krivičnom djelu, Fahrudin Radončić, u likvidaciji, medijskoj, poltičkoj, moralnoj, svojih protivnika, ili neistomišljenika, apsolutno zločinačke, mafijaške i
mračnjačke.

Kada je neki dan u sudnici rekao da je tražio od svog stranačkog egzekutora, psa-tragača, da uslika na Jadranu, bivšeg šefa obavještajne zajednice u BiH i aktuelnog ambasadora BiH pri NATO-u Almira Džuvu sa prijateljicom, pa to isto zahtijevao od državne tužiteljice Diane Kajmaković, konsultant Radončić je hladno kazao da "nije vjerovao da se čovjek na toj funkciji može zaljubiti".


(Bošnjački Trump, ili Građanin Kane, kako vam drago, Radončić, teško da je gledao "Casablanku" pa se ne može sjetiti dijaloga Hempfrey Bogarta sa crnim konobarom Carlom koji na pitanje je li kada bio zaljubljen odgovara: "Ne, uvijek sam bio konobar"!)

KONTAMINIRANO VSTV

Bosna i Hercegovina, njen politički, ekonomski, društveni život blokiran je iz stotinu razloga i povoda, i na desetine načina, ali jedan od najkancerogenijih je sudski proces koji se već godinu dana vodi protiv Fahrudina Radončića i njegovih pomagača i suradnika zbog ometanju rada pravosuđa.

Odnosi među koalicijskim partnerima paralizirani su na u osnovi na trivijalnom pitanju: koja je mafijaška grupa prije deset godina naredila likvidaciju jednog lokalnog mafijaša?!

Radončić je uspjelo što nije uspjelo nikome u posljednjih 15-ak godina, čak ni Miloradu Dodiku i Zlatku Lagumdžiji koji su prije nekoliko godina združeno predlagali da se tužitelji stave pod političku kontrolu tako
što će ih birati parlamenti, a ne Visoko sudsko i tužiteljsko vijeće.


On je kombinacijom medijskog linča i beskrupulozne sistemske korupcije putem nekoliko sukobom interesa kontamirniranih članova tog Vijeća (Jadranka Lokmić- Misirača, Ružica Jokić, Milan Tegeltija) uspio staviti pod političku kontrolu (naravno ne bez podrške Dodika i Dragana Čovića) pravosudni prostor u BiH.

Ne tvrdim da je Radončić sa svojom grupom patriota i umjetnika (Naser Kelmendi, Ekrem Lekić, Senad Šahinpašić, Naser Orić) organizirao likvidaciju Ramiza Delalića, ali njegovo ponašanje, u politici, medijima, sudnici, van sudnice..., tu mogućnost čini vjerovatnijom, izvjesnijom i realnijom nego što je bila prije njegovog hapšenja u januaru prošle godine!

trenutak ...