Gastro
RECEPT ZA KROFNE: 3 tajne koje sprečavaju upijanje masnoće
14. Feb. 20180
Krofne - te velike, mekane i iznutra šuplje loptice posute šećerom u prahu svima su omiljene, ali priprema tradiconalnih krofni nije nimalo jednostavna...
Gastro
13. Apr. 2017 13. Apr. 2017
0
Tu je i dio sa prženjem u dubokom ulju, što nije zdravo, a stajanje uz šporet jako je naporno.
Zato smo za vas pronašli recept za preukusne krofne iz rerne, koje se prave duplo brže, a ukus je fantastičan!
Sastojci:
40 g svježeg kvasca
900 g oštrog brašna + oko 100 g mekog za „premjesivanje“ i oblikovanje
4 cijela jaja
300 ml jogurta
200 ml vode
150 gr šećera + oko 150 da se uvaljaju krofnice
150 g margarina + 100 za premazivanje.
Priprema:
U mlakoj vodi razmutiti kvasac i staviti kašiku šećera. U vanglu sipati oštro brašno, jogurt, jaja, ostatak šećera, otopljen margarin i kvasac koji je odstajao nekoliko minuta. Varjačom sjediniti tijesto, tako da bude mekano i ljepljivo. Dobro izraditi varjačom, pa ostaviti da odstoji sat vremena, da se udvostruči.
Kada je tijesto naraslo, posuti mekim brašnom radnu površinu, istresti tijesto i premjesiti lagano i polako. Posuti opet brašnom površinu i tijesto pa oklagijom razvući na debljinu 1 - 1,5 cm.
Čašom vaditi krofne i slagati u pleh koji ste premazali drugim margarinom. Vodite računa da vam ostane prostora između krofni jer će dosta narasti, a zbog toga vam sve sigurno neće stati u jedan pleh.
Ostavite prvu tepsiju sa krofnama da odstoji 15 minuta, pa uključite rernu da se zagrije na 180 stepeni. Tek tada čašom vadite drugu turu krofni, da vam ne bi prekisle ako ih budete vadili kad i prve.
Kada se rerna zagrijala, a krofnice udvostručile, stavite da se peku dok ne dobiju svjetlo braon boju. Dok se peku, otopite ostatak margarina i čim izvadite iz rerne, krofnice odmah premažite i uvaljajte u šećer, ili mješavinu šećera i cimeta.
(Stil.rs/SB)
Regija
HARADINAJ ZATRESAO SRBIJU: "Idemo na referendum"
Prije 18 min0
Politika
MOSTARSKI NOVINAR POMNOŽIO ČOVIĆA S NULOM: Je li HDZ u Mostaru sam sebi pucao u nogu?
Prije 21 min0
Svijet
AZERBEJDŽAN REVIDIRAO PODATKE: Objavljen zvaničan broj poginulih vojnika u sukobima u Nagorno-Karabahu
Prije 24 min0
Regija
DVANAEST GODINA MONSTRUOZNOSTI: Beogradsko tužilaštvo donijelo odluku u slučaju Miroslava Aleksića
Prije 34 min0
Gastro
PRIJEDLOG ZA DOPUNU RUČKA ILI ZA VEČERU: Uživat ćete već nakon dvadesetak minuta pripreme
16. Jan. 20210
Gastro
ODLIČNA, A BEZ KONZERVANSA: Napravite kod kuće paštetu od...
17. Jan. 20210
Gastro
AUSTRIJSKI SPECIJALITET NA DOMAĆI NAČIN: Napravite čuveni hljeb od pire krompira i oduševite ukućane (VIDEO)
Prije 14h0
Gastro
BRZO, JEDNOSTAVNO, JEFTINO: Kad sa posla dođete kući, napravite ovu pastu za pola sata
Prije 9h0
trenutak ...
Komentari - Ukupno 0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.