DIPLOMATSKI ODLIV MOZAKA: Zašto od svake prodaje Džeke zaradi "Željo", a BiH ne dobija prebijene pare od transfera Željane?!

Računao sam nešto, ugrubo, koliko je parlamentarka Zovko koštala budžet BiH tokom dva i po veleposlanička mandata, u Francuskoj, Španjolskoj, Italiji. Deset godina puta brat-bratu 200 hiljada KM godišnje, eto vam okruglih dva miliona maraka. Nadodajte još tri- četiri teške budžetske godine provedene u kabinetima Ante Jelavića i Vjekoslava Bevande, nakupila se cifra od 2,5 miliona KK koliko su poreski obveznici BiH uložili u razvoj i karijeru Željane Zovko.

  • SENAD ANTE-PORTAL

  • 14. Apr. 2017  14. Apr. 2017

Piše: SENAD AVDIĆ

Tačno je da se u modernom nogometu vrti bezobrazno puno para, istina je da je novac od najvažnije sporedne stvari na svijetu napravio neuporedivo najvažniji biznis na dunjaluku, ali opet je tačno i to da
se krovne inistucije, evropske i svjetske trude da u cijeli taj financijski kosmos unesu malčice kosmičke pravde i tople ljudske solidarnosti sa slabijim, siromašnijim, neravnopravnijim.

Desi se tako, redovno i zakonski, da se od razorne bujice sponzorskih milijardi nešto razlije i u sićušne rukavce, da se od novca "Heinekena" i "Gazproma" neka dragocjena crkavica usmjeri na stadione u Orašju, ili Šamcu, da od para koje osiguravaju reali, bajerni, juventusi...nešto ostane i za željezničare , zrinjske, slavije,...ako se dočepaju kakvog evropskog takmičenja.


U nogometno zakonodstvo je, ne znam tačno kada, ali nije baš davno, uvedeno pravilo da od prodaje svakog igrača jedna mrvica, dva-tri posto, pripada klubu u kojem je taj igrač prvi put obuo kopačke.

"Željezničar" je od transfera svog bivšeg poletarca Edina Džeke zaradio finu hrpicu eura. Potpuno zasluženo. Pričao mi je prije 7 - 8 godina u Wolfsburgu Edinov otac Midhat Džeko kakva je radost u familiji nastala kad je maloljetnom sinu odlukom uprave "Želje" (Amara Osima) dodijeljena mjesečna stipendija od tristo maraka.

Riješeno je tim parama nekoliko do tada teško premostivih problema, gradski prevoz, sendviči, sokovi, odjeća, obuća. "To je tada bilo golemo, kao da nam sad neko dadne tristo hiljada", uporedio je neuporedivo Džeko senior.

Ako su sportaši, kako se to voli reći, i što je u velikoj mjeri istina, naši najbolji ambasadori, što će nam onda uopće ambasadori širom svijeta. Ko je ambasador BiH u Japanu? Bio i ostao Ivica Osim. Istina išli su tamo neki činovnici, poput onoga HDZ-ovog tamnoputog ljekara iz Jajca, svratio je nakratko, pa sa prvim zemljotresom zbrisao i još nije pronađen i Komšićev avanturista Pero Matić, kapetan duge plovidbe iz Neuma.

Ko je trenutačno ambasador BiH u Italiji? Edin Džeko? Ne, on je valjda veleposlanik pri Vatikanu, a cijelu Italiju nerezidencijalno iz Torina pokriva njegova ekselencija Miralem Pjanić.

Jer, kao što je poznato, ambasadorica BiH u Rimu, Željana Zovko, u zimskom prelaznom roku, potpisala je za delegaciju Hrvatske u Europskom parlamentu.

Računao sam nešto, ugrubo, koliko je parlamentarka Zovko koštala budžet Bosne i Hercegovine tokom dva i po veleposlanička mandata, u Francuskoj, Španjolskoj, Italiji. Deset godina puta brat-bratu 200 hiljada maraka godišnje, eto vam okruglih dva miliona maraka.

Nadodajte još tri- četiri teške budžetske godine provedene u kabinetima Ante Jelavića i Vjekoslava Bevande, nakupila se cifra od 2,5 miliona KK koliko su poreski obveznici BiH uložili u razvoj i karijeru Željane Zovko.

Da u međunarodnim odnosima, diplomaciji, važe surova kapitalistička pravila iz svijeta nogometa, Hrvatska bi na ime transfera veleposlanice Zovko trebala platiti barem 100 hiljada maraka (tri posto od uloženog u njenu karijeru).

Recimo, Željanin stranački kolega Zdravko Mamić je kupujući Armina Hodžića za "Dinamo" morao platiti
milion eura odštete "Željezničaru" gdje je počeo i "Liverpoolu", gdje je momak nastavio karijeru. Nije Mamić toliko para skršio ni za kampanju Željanine predsjednice Kolinde Grabar Kitarović.

Kome da plati Hrvatska te novce na ime odštete od transfera veleposlanice Zovko? Da li državnom budžetu Bosne i Hercegovine?

Ne, ne treba, već, kako to dobri međunarodni (nogometni) običaj nalažu, novac platiti tamo gdje je Željana Zovko počela svoj plodnu karijeru: srednjoj školi u Mostaru u kojoj je predavala francuski i odakle ju je kolegica sa posla, Iva Jelavić, otkrila i proslijedila mužu Anti u kabinet, a kasnije i druge državne i diplomatske poslove...

Pa, kada Hrvatska, ili njena parlamentarka u Briselu, osobno iz svog džepa, a može joj se sa plaćom od 15-ak tisuća eura, izmire obveze prema ulagačima - "bh. bazi", neka onda parlamentarka Zovko do mile
volje u Briselu rešeta, cipelari svog dojučerašnjeg formalnog šefa, ministra vanjskih poslova BiH Igora Crnatka o nesnosnom položaju Hrvata u BiH!

Ovako, pored nepodmirenih računa, to je čisti bezobrazluk i nezahvalnost; po principu hrani diplomate, da te
ubijede!

trenutak ...