RADONČIĆEVA PRIVATNA VOJSKA: Fahrudina Radončića su štitili i štite profesionalni "psi rata", bivši špijuni, kafanski izbacivači...

Da Radončić ne daje otkaze ni po babi ni po stričevima, govori i slučaj sina njegovog brata-blizanca Šekija Radončića kojeg je amidža Fahro otjerao sa posla

  • Mini market

  • 29. Apr. 2017  29. Apr. 2017

Svjedočeći ove sedmice na Sudu BiH u procesu protiv optuženih za ometanje rada pravosuđa Fahrudina Radončića, Bakira Dautbašića, Bilsene Šahman i Zijada Hadžijahića, svjedok Šefko Čomor, penzionisani radnik SIPA-e koji je hapsio Radončića početkom prošle godine, upitan je zašto je na hapšenju angažovan veliki broj policijskih specijalaca. "Zato što smo imali informacije da Radončić ima brojno osiguranje koje je naoružano", kazao je Čomor.

No, u trenutku kada je Radončić uhapšen na cesti kod Tarčina dok se vraćao iz Crne Gore, uz njega je u službenom vozilu bio samo njegov stalni vozač i pratilac Adis Čarkadžić, koji Radončića prati tokom "redovnih posjeta" Sudu BiH. Čarkadžić je prije zaposlenja kod lidera SBB-a radio kao izbacivač u više sarajavskih ugostiteljskih objekata. Navodno ga je Radončiću svojevremeno preporučio Mirad Kebo dok su bili u prijateljskim odnosima. Čarkadžićeva tetka bila je dugogodišnja Kebina sekretarica.

PROSLIJEĐIVANJE U TURIZAM

Iako se u posljednjih 20-ak godina u osiguranju i pratnji Fahrudina Radončića izmijenilo desetine ljudi različitih profila i karijera, u posljednje vrijeme uz njega su najčešće trojica ljudi: pored Čarkadžića u njegovoj pratnji je i Jasmin Kučuković, koji je prije toga bio zaposlen kao portir u firmi "OBI". Tu je i Radončićev dogogodišnji vozač Izet Lukovac. Donedavno je u "Avazu" kao vozač radio i njegov sin, Edin Lukovac, međutim njega je u sklopu "racionalizacije", odnosno rasterećenja svojih troškova, Radončić proslijedio federalnoj ministrici turizmu Editi Đapo.

Slično je postupio, prebacio ih na državni budžet, Radončić i još nekoliko dugogodišnjih vozača, pratilaca, zaštitara. Tako je bivšeg pratioca Mirzu Bjelonju zaposlio u Kantonalni MUP na dužnost referenta za naoružanje. U KMUP je uhljebio još jednog pratioca, Amera Serdarevića koji prekomandovan u sektor za narkotike. Merdina Karkelju Serdarevića, bivšeg vozača-tjelohranitelja Radončlć je poslao u Direkciju za koordinaciju policijskih službi BiH.

FAHRINI „PRETORIJANCI“

Portal "SB" nedavno je pisao o Rusmiru Krki, bivšem Radončićevom tjelohranitelju, koji je nakon što je SBB zagospodario Aerodromom Sarajevo prebačen u sektor kontradiverzione zaštite. Krka je prije dolaska u redove Radončićevih "pretorijanaca" nekoliko godina proveo kao plaćeni vojnik na ratištima širom svijeta, najviše u Iraku i Afganistanu. Radončić ga je otpustio iz svog osiguranja navodno zbog sklonosti narkoticima, što ga nije omelo da mu dodijeli odgovoran i dobro plaćen posao na Aerodromu. Oženjen je Lejlom Mujkanović, bivšom direktoricom SBB-a.

Još jedan plaćenik iz ratova u Iraku i Afganistanu godinama je bio uz Fahrudina Radončića. Riječ je o bivšem sarajevskom policajcu Senadinu Šabaniji. Šabanija je dobio otkaz u MUP-u zbog nekih mutnih poslova kojim se bavio, kao i pucnjave. Nakon povratka sa stranih ratišta pridružio se suborcu Rusmiru Krki kao Radončićev vozač i tjelohranitelj. Šabanija je za kratko vrijeme koliko je Radončić bio ministar sigurnosti bio zaposlen i u "Avazu" i u Ministarstvu sigurnosti. Nakon smjene Radončića, Šabanija se vratio starom poslu, otišao na ratišta na Bliskom Istoku.

Kao što se može vidjeti, Radončić je u posljednjih dvadesetak godina imao oko sebe pravu malu vojsku, nerijetko problematičnih ljudi, koji su se brinuli o njegovoj osobnoj sigurnosti. Iako mnogi od njih više nisu formalno vezani za njega i "Avaz", po mišljenju poznavatelja predstavljaju njegov "rezervni ešalon" - nakon što je SBB ušao u vlast - pažljivo raspoređen na mnoge značajne funkcije u policijskom i sigurnosnom sistemu Bosne i Hercegovine, koje bivši šef i dalje kontrolira "za zlu ne trebalo".


"JE LI TI TO MENE REKETIRAŠ, BRATE ŠEKI?"


Portal "SB" jučer je pisao kako je Fahrudin Radončić uz pomoć direktora "Razvojne banke" Ramiza Džaferovića dobio 22 miliona superpovoljnog kredita za izgradnju Tornja. No, zanimljivo je kako je Radončić u znak zahvalnosti Džaferoviću, zaposlio njegovog bratića Rusmira Džaferovića u ekipu svoga osiguranja. No, mlađi Džaferović se na tom poslu zadržao jako kratko, jer je dobio otkaz čim je kredit "Razvojne banke" postao "operativan".

Da Radončić ne daje otkaze ni po babi ni po stričevima, govori i slučaj sina njegovog brata-blizanca Šekija Radončića kojeg je amidža Fahro otjerao sa posla. U telefonskom razgovoru koji je prezentiran u zatvorenom dijelu suđenja Fahrudinu Radončiću, brat Šeki mu govori da je tokom rata on više vodio računa o "Ishaku i Snježi (Fahrudinov sin i supruga) nego o svojoj familiji". Ovaj dugi razgovor, posljednji između braće blizanaca, Fahrudin Radončić završava pitanjem "Je li ti to mene reketiraš, brate?!"

(S.A.)

loading...

Vezane vijesti

trenutak ...