FRLJOKA: Širom BiH danas će se građani prigodno prisjetiti nedavno preminulog Demmea, režisera kultnog filma "Kad jaganjci utihnu"

U znak sjećanja na nepregledna stada naprasno utihlih jaganjaca, delegacije fan-klubova ovog filma iz cijele regije, uz saglasnost fito-sanitarnih inspektora, bacit će hiljade zaporaka u Neretvu

  • Frljoka

  • 01. Maj 2017  01. Maj 2017

Građani Bosne i Hercegovine danas će okupljanjima, prigodnim programima, muzičkim recitalima, filmskim projekcijama i gastronomskim manifestacijama obilježiti smrt Jonathana Demmea, slavnog holivudskog režisera najpoznatijeg po kultnom, Oscarima nagrađenom filmu "Kad jaganjci utihnu"...

Centralna manifestacija obilježavanja smrti režisera Demmea u Federaciji BiH bit će održana u Jablanici. Kako najavljuju organizatori, najsvečanije će biti u lokalnom Muzeju "Bitke za janjenike", gdje su izloženi eksponati i uzorci kojima se evociraju uspomene na ovaj epski događaj iz Drugog svjetskog rata.

Kao što je poznato, o ovom herojskom događaju je snimljen i svjetski poznati filmski spektakl, kandidat za Oskara koji, na žalost, za razliku od Demmeovog ostvarenja, nije dobio zlatni holivudski kipić.

U znak sjećanja na nepregledna stada naprasno utihlih jaganjaca, delegacije fan-klubova ovog filma iz cijele regije, uz saglasnost fito-sanitarnih inspektora, bacit će hiljade zaporaka u Neretvu.

"Niko kao mi, građani Jablanice, i naši gosti ne zna koliko je nedavno preminuli režiser kultnog filma, gospodin Demme, doprinio razvoj svjetske kinematografije i lokalne gastronomije", kaže se u zajedničkom proglasu koju potpisuju porodice Maksumić i Jelačić.

Centralna svečanost u Republici Srpskoj održat će se u krugu Psihijatrijske bolnice na Sokocu, gdje će, nakon što ih je predsjednik RS Milorad Dodik pomilovao svojim ukazom, danas biti svečano biti pušteno desetak štićenika, počinitelja najtežih krivičnih djela.

Svi oni su, zahvaljujući predsjedniku Dodiku, iskoristili priliku da ga pozovu na večeru...

NAPOMENA: Tekst je satiričnog karaktera.

trenutak ...