SLUČAJ „ALUMINA“: „PAVGORD“: Utjerivač Dugova za Klan i Litvance; Ministri za Prevare; Ukio Zamke od sto miliona KM

Novi blog Slobodana Vaskovića prenosimo u cijelosti

  • Društvo

  • 06. Maj 2017  06. Maj 2017

  • 0

Piše: Slobodan Vasković

Gordan Pavlović, vlasnik firme “Pavgord”, u slučaju “Alumina”, je Utjerivač Dugova, koji radi za Klan koji stoji iza njega i za “Ukio” banku iz Litvanije.

Utjerivač Dugova radi i za one koji su opljačkali Milijardu maraka iz firme “Birač” - a to su njeni nekadašnji vlasnici Vladimir Romanov i njegovi ovdašnji saradnici.

Svi oni koji pomažu Pavloviću da se nezakonito dokopa “Alumine”, preko fiktivnih potraživanja, pomagači su Utjerivača Dugova i u funkciji su Kriminalnih organizacija.

“Ukio” banci sto miliona KM

Ukoliko Republika Srpska, njena vlada, pregovorima prihvati kriminalna potraživanja firme “Pavgord”, koja se odnose na zvorničku “Aluminu”, odmah će i litvanska “Ukio banka” ispostaviti račun za naplatu u vrijednosti od, najmanje, sto miliona KM.

Litvanci, koji su do prije četiri godine gospodarili firmom “Birač” (u čijem sastavu je i “Alumina”) i iz nje nezakonito odnijeli milijardu maraka, obezbijedili su se, preko Ugovora sa “Pavgordom”, za još jednu pljačku zvorničke firme.

Tako bi, u slučaju da se priznaju kriminalna potraživanja “Pavgorda” (122 miliona KM), “Ukio” banka, po automatizmu, inkasirala od “Alumine” najmanje sto miliona maraka.

Riječ je o novcu koji su litvanski vlasnici izvukli preko ofšor kompanija, koji nikada nije stigao u Zvornik, ali kojim su opteretili firmu “Birač”. Ta litvanska potraživanja nedavno je Okružni privredni sud u Bijeljini proglasio ništavim.

Dio Vlade RS protiv interesa RS

Na taj način bi, po jednom osnovu, BiH/RS/Alumina bila dvostruko, čak trostruko opljačkana.

Problem je što vlasti RS, dio Vlade RS, direktno radi na realizaciji takvog scenarija, zajedno sa Klanom koji stoji iza “Pavgorda”.

Vrlo teško se oteti utisku da je taj dio vlasti sve vrijeme u koordinaciji sa Klanom, koji stoji iza Pavgorda”, ali i sa onima koji su gospodarili nekada firmom “Birač” i “Ukio” bankom. I koji su opljačkali RS za milijardu KM.

Svjedoče to i detalji kriminalnog Ugovora između “Ukio banke” i “Pavgorda”, ali i sve ono što se, nakon toga, dešavalo i dešava u korumpiranim sudovima u Zvorniku i Bijeljini.

Ukio Zamka

Ugovorom o kupoprodaji potraživanja od 20.11.2014. godine, “Ukio” banka je na “Pavgord” nezakonito prenijela 122 miliona KM, od svojih 155 miliona KM fiktivnih/kriminalnih potraživanja.

“Ukio” banka je u Ugovoru “Pavgordu” postavila zamku, koju nije vidio ni njegov advokat Miloš Stevanović, iako je za to plaćen sa pola miliona KM.

Zamku nisu vidjeli ni Pavlović, ni Zoran Stevanovović (kojima je Milorad Dodik odobrio cijeli ovaj projekat); Da li isključivo zbog svoje gluposti ili što su bili silni, zbog uvjerenja da iza njih stoji država, nije toliko ni bitno; Najvažnije je da Litvanci ponovo imaju šansu da opljačkaju “Aluminu” i da oni na tu šansu strpljivo čekaju.

Važno je istaći da “Ukio banka”, pomenutim Ugovorom, na “Pavgorda” prenosi 122 miliona KM, a za sebe zadržava 33 miliona KM, od famoznih 155 miliona KM, koji su stalno u opticaju u javnosti.

Uz to, “Ukio” banka potražuje od “Alumine” još dodatnih 40 miliona KM, tako da je fiktivno potraživanje195 miliona KM, a ne 155 miliona, kako se to navodi.

Od tih 195 miliona KM, “Pavgord” potražuje 122 miliona, a Litvanci 73 miliona KM.

“Ukio” banka jeste, znači, prenijela dio kriminalnog potraživanja “Pavgordu”, ali je za sebe zadržala značajan dio fiktivnih potraživanja.

Ukio Zamka 2

Pored ovog, potpisan je i drugi Ugovor između “Ukio” banke i “Pavgorda” - riječ je o Ugovoru o prenosu kolaterala od 15.01.2015. godine; Njime je “Ukio banka” na “Pavgord” prenijela i dio zaloga, ali, pri tom, i za sebe zadržala jedan dio zaloga. To je nova, druga, zamka…

Da rezimiram: “Ukio” banka je dobitnik u svakoj mogućoj varijanti; Na početku ove složene i sofisticirane kriminalne priče uzeli su od “Pavgorda” 6,4 miliona evra, prodajući mu 122 miliona KM ništavih potraživanja.

Ukoliko ”Pavgord”, zahvaljujući teško korumpiranim sudovima i sudijama, ali i Klanu koji stoji iza njega, naplati ta sredstva (bar 1KM), jasno je da mora biti isplaćena i Ukio banka: Nema poravnanja “Pavgorda” sa “Aluminom” bez poravnjanja “Ukio” banke sa “Aluminom”.

Utjerivač Dugova

Jasno je sada da “Pavgord” ima ulogu “Utjerivača dugova”!!!

Ključni dokaz ovim tvrdnjama, (da “Pavgord”, osim svog “duga”, naplaćuje i “potraživanja” za “Ukio” banku) je činjenica da je “Pavgord”, 12.04.o.g., blokirao račun “Alumine” za iznos od 155 miliona KM, a ne na 122 miliona KM, koliko on “potražuje”!!!

Pitanje svih pitanja glasi: Ako je “Pavgord” preuzeo 122 miliona KM (fiktivnih) potraživanja “Ukio” banke, kako i zbog čega sudija Osnovnog suda u Zvorniku Jelena Todorović račun “Alumine” blokira na 155 miliona KM?!

Ovaj potez već nije sofisticirani privredni kriminal, već klasično djelo razbojništva, onog drumskog.

Ministri za prevare

Na ovom mjestu dolazimo do Vlade RS, ministara Zorana Tegeltije i Petra Đokića, koji se zalažu za pregovore sa firmom “Pavgord”, što bi se moglo smatrati i potpunom prodajom ovog entiteta!

Krenimo redom.

Kako iz “Pavgorda” tvrde da pregovaraju sa Vladom RS, osnovano se postavlja pitanje na osnovu čega to Vlada RS može da pregovara o kriminalom potraživanju pomenute kontroverzne firme od preduzeća “Birač” (u čijem sastavu je “Alumina”) koje je u stečaju i “Alumine”, koja nije u vlasništvu Vlade RS?!

Vlada RS nema tu šta da traži! Ali, ovdje je na djelu realizacija velike Prevare i svi njeni učesnici nadaju se dijelu kolača.

Pregovore pokušavaju sprovesti Zoran Tegeltija i Petar Đokić, a potonji se i javno izjasnio za dogovor sa “Pavgordom”.

Đokić bi zbog te izjave i poziva na predaju "Alumine" Klanu morao odgovarati zbog izdaje interesa RS.

Dvije opcije Prevare

U igri su dvije opcije:

-Ministarstvo finansija ima 11 miliona KM priznatih potraživanja prema “Biraču”, “Poreska uprava” RS ima 12,5 miliona priznatih potraživanja, Fond PIO oko 6 miliona, koliko ima i Fond zdravstva.

Ideja je da se ovih 35,5 miliona KM, koje RS potražuje od firme “Birač (samim tim i “Alumine”) da “Pavgordu” za njegovih 122 miliona fiktivnih potraživanja. Nakon toga bi se lako omogućilo da kroz konverziju potraživanja u akcije “Pavgord” postane većinski vlasnik firme “Birač”, a time i “Alumine”.

Ovo je protivzakonito, a jednostavnije je da ministar Tegeltija iz trezora ove milione izbroji “Pavgordu” na ruke.

-Druga opcija je da Zoran Tegeltija i njegov šef kabineta Goran Gajić (uz pomoć predstavnika PU RS i Fondova, koji potražuju pomenuti novac od “Birača”), izlobiraju većinu na skupštini povjerilaca firme “Birač”, koja je zakazana za 7. Jun 2017. godine; Skupština povjerilaca bi priznala “Pavgordu” između 50 i 70 miliona KM, od njegovih fiktivnih 122 miliona KM. I nakon ovog “Pavgord” postaje vlasnik firme “Birač”, a time i Alumine.

Sve vrijeme ministri Tegeltija i Đokić “zaboravljaju” da je “Ukio” banka izgubila spor protiv “Birača”, kao i da je račun “Alumine” nezakonito blokiran, ali koga za to više briga u Vladi RS. Čini se i u cijeloj RS!

Cilj je oteti “Aluminu”.

Svaki od dva navedena koncepta savršeno odgovara “Ukio” banci, koja će, ukoliko se i jedna konvertibilna marka prizna “Pavgordu”, imati puno pravo da od “Birača”/“ Alumine”, ali i BiH, traži isplatu onih 73 miliona KM zadržanih potraživanja, koje sa kamatama danas prelaze iznos od 100 miliona KM.

Ministar finansija i Ministar privrede evidentno su eksperti za uništenje finansija i privrede Republike Srpske. (nastaviće se)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...