ODLAZAK RADONČIĆEVOG PRIJATELJA: Hoće li šef Misije OSCE-a Jonathan Moore napustiti BiH?

U posljednjih godinu dana Jonathan Moore se našao na udaru više bh. medija, koji su ga kritizirali zbog prijateljskih veza s Fahrudinom Radončićem, a nakon što je lider Saveza za bolju budućnost uhapšen po nalogu Tužiteljstva BiH

  • Društvo

  • 18. Maj 2017  18. Maj 2017

Američki diplomata Jonathan Moore mogao bi uskoro napustiti mjesto šefa Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini, saznaje portal „Slobodna Bosna“.

Prema nepotvrđenim informacijama, Moore bi se sa funkcije, koju obavlja od septembra 2014. mogao povući nakon nepune tri godine mandata, odnosno, već početkom ljeta, a trebao bi ga zamijeniti također američki diplomata.

Kao viši diplomatski službenik Sjedinjenih Američkih Država, sa činom ministra-savjetnika, Jonathan Moore je u svojoj dugogodišnjoj karijeri više od jednog desetljeća radio na Balkanu.

U BiH je bio na dužnosti savjetnika šefa Misije OSCE-a 1996. godine i zamjenika ambasadora SAD-a od 2009. do 2012. godine. Prije preuzimanja dužnosti šefa Misije OSCE-a u BiH, Moore je bio direktor Ureda za južnu i centralnu Evropu pri američkom State Departmentu.

U posljednjih godinu dana Jonathan Moore se našao na udaru više bh. medija, koji su ga kritizirali zbog prijateljskih veza s Fahrudinom Radončićem, a nakon što je lider Saveza za bolju budućnost uhapšen po nalogu Tužiteljstva BiH.

Moore je na novinarske kritike odgovarao da je, osim sa Radončićem, u kontaktu sa mnogim drugim političarima u BiH, te da to nije nikakva novost.

Također je otkrio kako mu se Fahrudin Radončić povjerio da očekuje hapšenje, ali je negirao da je pokušao vršiti pritisak na domaće pravosuđe, u namjeri da predsjednika SBB-a spasi sudskog progona.

No, sudeći prema nezvaničnim informacijama iz sigurnosnih izvora, u vrijeme dok je Radončić bio meta policijske istrage, šef Misije OSCE-a u BiH i lider SBB-a bili su u prisnim prijateljskim odnosima, kakvi nisu baš uobičajeni u diplomatskim krugovima.

Stoga se može reći da će, ukoliko Jonathan Moore uistinu uskoro napusti BiH, Fahrudin Radončić ostati bez istinskog prijatelja među stranim diplomatama.

Dodajmo tome da se, prema vijestima koje u BiH stižu sa Kosova, čudne stvari dešavaju i u sudskom procesu protiv Radončićevog prijatelja Nasera Kelmendija.

Navodno je nedavno došlo do promjene u sastavu EULEX-ovog Sudskog vijeća koje na Osnovnom sudu u Prištini sudi Kelmendiju po optužnici za najteža krivična djela, uključujući ubistvo i trgovinu drogom, odnosno, da je jedna strana sutkinja naprasno povučena.

loading...

Vezane vijesti

trenutak ...