NEŠTO SASVIM DRUGAČIJE: Napravite pire od pečene mrkve

Povrće koje, svakako, trebamo više koristiti u ishrani

  • Gastro

  • 22. Maj 2017  22. Maj 2017

  • 0

Posljednjih godina sve više i više dobija na značaju. Možete je pripremati na bezbroj načina. Mi vam donosimo recept za pire i to od pečene mrkve. Jednostavno ga je za napraviti i jako je ukusan.

Sastojci:

700 g mrkve
½ šoljice toplog mlijeka
3 češnja bijelog luka
2 kašike maslinovog ulja
1 kašika putera
1 kašičica soka limuna
¼ kašičice mljevenog kumina
¼ kašičice mljevenog muškatnog oraščića
so i biber

Priprema:

Mrkvu očistite, stavite u posudu za pečenje pa obložite maslinovim uljem i začinite kuminom, muškatnim oraščićem, solju i biberom.

U posudu za pečenje dodajte i češnjeve bijelog luka. Pecite na 220°C oko 25 minuta, odnosno, dok mrkve ne počnu lagano postajati smeđe.

Kada se mrkve malo ohlade, uz pomoć multipraktika ili štapnog miksera pretvorite ih u pire.

Pritom im dodajte iz ljuske istisnuti pečeni bijeli luk, maslac, sok limuna i onoliko zagrijanog mlijeka koliko je potrebno da dobijete pire željene konzistencije - oko ½ šoljice.

(Gastro.hr/SB)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...