DUŽNICI BOBAR BANKE BJEŽE U STEČAJ: Na listi firme iz Širokog Brijega, Osijeka, Vodica, Šibenika...

„Bobar banka“ ni nakon dvogodišnjeg likvidacionog postupka nije tužila sve klijente koji ne izmiruju svoje kreditne obaveze, a mnogi su u međuvremenu otišli u stečaj, rečeno je danas na sjednici Skupštine povjerilaca ove banke, piše portal Capital

  • Ekonomija

  • 26. Maj 2017  26. Maj 2017

  • 0

.Skupština povjerilaca „Bobar banke“ u stečaju, koja je danas održana u Okružnom privrednom sudu u Bijeljini, usvojila je osnovni i dopunjeni izvještaj o ekonomskom stanju stečajnog dužnika koji je pripremio stečajni upravnik Lazo Đurđević za protekla četiri mjeseca, odnosno od 24. januara ove godine, kada je i otvoren stečajni postupak.

Na izvještajnom ročištu je istaknuto da treba izvršiti procjenu kreditnog portfolia banke koji dobrim dijelom nije bio na adekvatan način obezbijeđen, što umanjuje mogućnost potpune naplate plasiranih kredita.

Konstatovano je da nakon dvogodišnjeg likvidacionog postupka još uvijek ima korisnika kredita koji nisu utuženi, iako ne izmiruju svoje obaveze. Mnogi od korisnika kredita u međuvremenu su otišli u stečaj.

Na Skupštini povjerilaca je istaknuto da je neprimjereno da se u prvoj godini likvidacionog postupka donese više od 100 odluka o prolongiranju otplate kredita dužnicima banke, dok povjerioci banke imaju zarobljeno nekoliko stotina miliona ovoj banci.

Đurđević je informisao Skupštinu povjerilaca da je „Bobar banka“ na kraju marta 2017. godine potraživala više od milion maraka od 41 dužnika, a ukupno je od ovih dužnika potraživala 240,9 miliona KM.

Najveći dužnik je „Bobar autosemberija“, članica Bobar grupacije 38,1 miliona KM po deset kredita, BMD Janja, takođe članica Bobar grupe, ima ukupno kreditno zaduženje od 13 miliona KM, preduzeće „Rudnap“ 11,5 miliona KM.

Preduzeće „Univerzal“ ima kreditno zaduženje od 11,4 miliona KM, „Težište“ iz Osijeka 10,8 miliona, Adrial plus iz Vodica 9,9 miliona, „Autokam Imperial Vodice“ 8,8, a NCP – Grupa iz Šibenika od 8,8 miliona KM.

Bijeljinski „Elvako“ je dužan 8,6 miliona KM, preduzeće „Kriška“ 8,3 miliona, Unis – Fabrika cijevi iz Dervente 8,3 miliona KM, ZDI Produkt iz Širokog Brijega 7,5 miliona KM, a Bobar grupa 7,3 miliona KM.

Među velikim dužnicima su i „Ming – Coffe“ iz Bijeljine, „Ranchy“ iz Gradiške sa po 7,1 miliona KM, „Autoprevoz“ iz Banjaluke sa 6,9 miliona, GP „Put“ sa 6,5 miliona KM i drugi.

Stečajni upravnik je u svom izvještaju naveo da je pokretna i nepokretna imovina stečajnog dužnika, koja ulazi u stečajnu masu, procijenjena na 11,7 miliona KM te da će se dalji stečajni postupak nastaviti prodajom pokretne i nepokretne imovine, te naplatom potraživanja od dužnika.

Na današnjem ročištu izabran je i sedmočlani Odbor povjerilaca u koji je ušlo pet članova privremenog odbora, Aleksandra Tučić (Fond zdravstvenog osigranja Brčko distrikta), Svjetlana Pržulj (Zavod za zapošljavanje RS), Radivoja Krčmar (Garantni fond RS), Muhamed Šehbarjaktarević („Bor banka“ Sarajevo), Svetozar Mihajlović („Duvan“ Bijeljina), a Odbor povjerilaca danas je proširen sa još dva člana, Antonijom Dulić (Fond za razvoj i zapošljavanje RS) i Biljanom Šabić, koja predstavlja radnike Bobar banke u stečaju.

loading...

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...