SJEĆANJE NA SLAVNU 16. MUSLIMANSKU BRIGADU: Kako su Bošnjaci razbili posljednje uporište NDH

Prekjučer su izaslanstva oba HDZ-a, i bosanskohercegovačkog i hrvatskog u Općini Odžak, odali počast žrtvama posljednjeg uporišta Nezavisne Države Hrvatske koje se i nakon kapitulacije Trećeg Rajha pružalo jak otpor antifašističkim snagama. Pod krinkom sjećanja na navodne žrtve Drugog svjetskog rata odata je počast jednoj poraženoj fašističkoj i kvislinškoj vojsci, kakva je bila vojska Nezavisne Države Hrvatske...

  • Mini market

  • 27. Maj 2017  27. Maj 2017

  • 2

Međutim ono što nažalost nije općepoznato a to treba naglasiti, jer u posljednje vrijeme nastoji negirati svako učešće muslimana (Bošnjaka) u Narodnooslobodilačkoj borbi, kako od strane Dodikovog velikosrpskog nacionalizma koji hoće kazati da su vojne odrede NOP-a sačinjavali isključivo Srbi, ali i sa druge strane također od hrvatskih nacionalističkih krugova se muslimanima (Bošnjacima) nastoji imputirati da su oni bili udarna pesnica režima Nezavisne Države Hrvatske; bitno je naime naglasiti da najveću zaslugu za konačan slom režima NDH-a nosi slavna 16. muslimanska udarna brigada.

16. muslimanska brigada bila je elitna jedinica Narodnooslobodilačke vojske Jugoslavije koja je formirana 21. septembra 1941. u Bukoviku kod Brčkog i učestvovala je u borbama po čitavoj Bosni i Hercegovini, a naročito se istakla pri oslobođenju Grada Sarajeva od fašističkog režima.

  1. septembra 1943. godine pred masom okupljenog naroda, uz cvijeće, zastave proglašena je nova partizanska jedinica, Muslimanska brigada. Postrojena su prva dva bataljona i prištapske jedinice. Čitanjem naredbe Štaba Prvog bosanskog korpusa Narodnooslobodilačke vojske Jugoslavije (NOVJ), formirana je 3. bosanska muslimanska brigada koja će nešto kasnije, u okviru šire reorganizacije jedinica NOVJ, biti preimenovana u 16. Muslimansku narodnooslobodilačku brigadu. Zbog svojih vojničkih uspjeha, ona je uskoro ponijela i počasni naziv udarna. Na dan formiranja je brojala oko 450 boraca, ali taj broj se ubrzano povećavao.

Do kraja rata, 16. muslimanska brigada je učestvovala u brojnim teškim borbama, prešavši u svojim manevrima preko 3.500 km. Najduži period svog borbenog djelovanja provela je na području sjeveroistočne i istočne Bosne, a povremeno se kretala i ratovala i na području istočne Hercegovine, Sandžaka i Crne Gore. U svim tim krajevima brigada je primala nove borce, a kasnije je - prerastanjem NOVJ u pravu armiju - popunjavana i preko pozadinskih mobilizacijskih organa. U svim borbama u kojima je učestvovala, 16. Muslimanska brigada je izgubila preko 900 boraca.

Prva znatnija operacija, u kojoj je 16. muslimanska brigada učestvovala, bilo je partizansko zauzimanje Tuzle, početkom oktobra 1943. godine. Po ocjeni Pokrajinskog komiteta KPJ za Bosnu i Hercegovinu, brigada se afirmirala kao “solidna vojnička jedinica koja se odlično pokazala u borbama za Tuzlu”.

No, njezinim borcima su tek predstojala prava iskušenja, u njemačkim ofanzivama Kugelblitz i Schnesturm, krajem 1943. i početkom 1944.godine, koje su u jugoslavenskoj historiografiji socijalističkog razdoblja označavane zajedničkim imenom Šesta ofanziva.

Prilikom ponovnog partizanskog pokušaja zauzimanja Tuzle, u februaru 1944. godine, 16. Muslimanska brigada je pretrpjela ozbiljne gubitke, jer su njezini dijelovi - napadajući utvrđene položaje oružanih snaga NDH i Nijemaca na Ilinčici, bez podrške drugih jedinica NOVJ (koje nisu na vrijeme stigle na polazne položaje), upali u minsko polje, na brisanom prostoru ispred bunkera.

Od ranog proljeća, pa sve do kasnog ljeta 1944. godine, 16. muslimanska udarna brigada se kreće i bori na širokom prostoru istočne Bosne, Gornjeg Podrinja i istočne Hercegovine. U jednom trenutku, u martu 1944., našla se u vrlo teškom položaju, kada su Nijemci protiv nje angažirali glavninu snaga 14. SS regimente, iz sastava 7. SS gorske divizije “Prinz Eugen” - jedinice čiji su pripadnici (pretežno Volksdeutscheri s područja Banata) imali dosta iskustva u antipartizanskoj borbi, ali su bili upamćeni i po velikoj brutalnosti.

No, 16. muslimanska brigada je, zahvaljujući sposobnosti manevriranja i odlično primijenjenoj partizanskoj taktici, uspješno prebrodila tu ofanzivu, a gubici su nadomješteni vrbovanjem i mobiliziranjem ljudstva u krajevima u kojima se kretala.

U ljeto 1944. godine, 16. muslimanska NOU brigada se vraća na sjever, na područje istočne Bosne, gdje su imali i žestoke okršaje sa Handžar divizijom, istom onom vojnom formacijom koju pojedini bošnjački politički krugovi danas tumače kao izraz i tobožnje sredstvo zaštite muslimana a po njihovim ideološkim sljedbenicima /Mustafa Busuladžić) usuđuju se davati imena škola.

Na dan 17. septembra 1944., 16. muslimanska NOU brigada među prvim partizanskim jedinicama ulazi u Tuzlu, koja je tada definitivno zauzeta od snaga NOVJ. U Tuzli je, četiri dana kasnije, svečano proslavljena godišnjica brigade, uz prisustvo više hiljada građana, ali i najuglednijih Tuzlaka. Bila je to prilika da komandant 16. muslimanske brigade, major Salim Ćerić, podsjeti borce i građane na slavni ratni put ove jedinice.

U okviru širih operacija NOVJ, odnosno Jugoslavenske armije, koje su okončane u aprilu 1945. godine oslobođenjem Sarajeva, učestvovala je i 16. muslimanska brigada, već uveliko prekaljena u teškim borbama, vođenim protiv Nijemaca, oružanih snaga NDH i četnika.

Borci 16. muslimanske brigade bili su prvi partizani koji su zakoračili u Sarajevo, spustivši se preko Vratnika i Kovača u srce Bosne, na Baščaršiju. 6. aprila, kada su se druge jedinice Jugoslavenske armije tek grupisale da uđu u grad, borci 16. muslimanske brigade likvidiraju njemački otpor u Vijećnici, istaknuvši na njoj novu jugoslavensku zastavu sa crvenom petokrakom, što je simbolično označilo oslobođenje Sarajeva od fašizma.

Već 7. aprila, oni sa drugim jedinicama 27. divizije NOVJ kreću niz Bosnu, učestvujući u oslobođenju Žepča, Zavidovića, Maglaja, Doboja...

Svoj ratni put borci 16. muslimanske brigade su okončali u teškoj bitci, u posljednjem uporištu oružanih snaga NDH na Odžaku, kao prva jedinica koja je probila ustaške linije odbrane i odnijela historijsku pobjedu na fašistima koja danas može služiti na čast bošnjačkom narodu i državi Bosni i Hercegovini. To je bio čin pobjede u ovdašnjem kontekstu ravan postavljaju zastave SSSR-a na Reichstagu.

Za svoja postignuća odlikovana i najvišim jugoslavenskim priznanjima: Ordenom Bratstva i jedinstva, Ordenom narodnog oslobođenja i Ordenom zasluga za narod sa zlatnom zvijezdom. Udarna 16. muslimanska brigada, bez ikakve sumnje, predstavlja svijetlu i slavnu epizodu u novijoj povijesti Bosne i Hercegovine.

Činjenica da je jedna od prvih jedinica koje su probile linije odbrane na području Odžaka, posljednjeg uporišta fašističke Nezavisne države Hrvatske (NDH)., je svrstava u red najslavnijih partizanskih brigada Narodnooslobodilačke borbe. Treba napomenuti da je u jedinicama 16.muslimanske brigade bilo i 56 žena što cijeloj brigadi daje dodatni emancipatorski karakter.

Danas, u vremenu kada se i pojedine bošnjačke politike ograđuju od historijskog uspjeha 16. muslimanske brigade, a historijski revizionizam svake vrste i kod Bošnjaka, i kod Hrvata i kod Srba vrši rehabilitaciju fašistima i kvislinga od iznimne je važnosti gajiti sjećanje na one koji su svojom borbom osvjetlali obraz svome narodu i državi.

Dodatni značaj tome daje i angažman onih koji ovu državu hoće da podjele. Oni slave svoje historijske poraze. Usuđuju se da besramno propagiraju stradalništvo pripadnika kvislinške vojske u ime Evrope i pred očima Evrope, u ime Europskih vrijednosti a protivno svim evropskih antifašističkim vrijednostima kojih je 16.muslimanska brigada neotuđivi dio, suština i smisao. Gospođa Evropa malo je imala takvih pokreta.

Krvlju plaćena sloboda i historija naših predaka nas obavezuje da o tome ne šutimo, te da o tome u svakoj prilici pred evropskim zvaničnicima i građanima Evrope govorimo.

(Vijesti.ba)

loading...

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...