PRANJE PARA I PRIKRIVANJE NEDJELA: Džidin Sud “Pavgordu” dodijelio 33 miliona maraka više

Novi blog Slobodana Vaskovića prenosimo u cijelosti

  • Društvo

  • 31. Maj 2017  31. Maj 2017

  • 0

Piše: Slobodan Vasković

U istoj stvari, isti sud u Bijeljini, donosi dvije suprotne odluke; U slučaju “Alumine” potvrđuje odluku Osnovnog suda u Zvorniku kojom se Pavgord mijenja sa “Ukio bankom” (čime je omogućeno da samo par dana kasnije “Pavgord” nezakonito blokira “Aluminu”), dok u slučaju “Rudnika Srebrenica” ukida odluku Osnovnog suda i onemogućava da se “Pavgord” mijenja sa “Ukio bankom” i blokira/naplati bilo šta

Okružni sud u Bijeljini, na čijem je čelu Zoran Džida, dio je Paralelnog pravosudnog sistema, čvrsto uvezanog sa kriminalnim organizacijama, pod čijim krovom djeluje, a dokazi koje iznosim nedvosmisleno to potvrđuju.

U priči su sporovi “Ukio banka”/“Pavgord”, protiv “Alumine” i “Rudnika Srebrenica” (obje u sastavu “Birača”), od kojih “Pavgord”, u ime “Ukio banke”, potražuje navodnih 122 miliona KM.

Tužbe su iste, osnov za tužbu takođe, presude Osnovnih sudova u Zvorniku i Srebrenici identične, ali su presude Okružnog suda u Bijeljini potpuno različite. I one su dokaz da je u slučaju “Alumine” ovaj sud, koji vodi Džida, direktno radio u korist Gordan Pavlovića, vlasnika firme “Pavgord” i Klana koji stoji iza njega.

Pranje para i prikrivanje nedjela

Zoran Džida, predsjednik Okružnog suda u Bijeljini, jedan je od šefova paralelnog pravosuđa koji je, zajedno sa Zoranom Stevanovićem, načelnikom Zvornika, narečenim Gordanom Pavlovićem i pod pokroviteljstvom Zorana Tegeltije, imao namjeru da omogući otimanje “Alumine” i njenu predaju Klanu.

“Litvanska banda” (kako je svojevremeno Zoran Tegeltija nazvao bivše čelnike firme “Birač”, koji su iz nje opljačkali milijardu maraka), na čelu sa Šefom Vladimirom Romanovim, u periodu od 2003. do 2011. godine, preko svoje četiri povezane firme, iz “Ukio banke” je iznijela 155 miliona KM i novac prebacila na Djevičanska ostrva, Sejšele i Panamu.

Da bi se “Ukio banka” fiktivno pokrila, a pranje novca prikrilo, “Litvanska banda” u jednom danu, 07.12.2012. godine, cjelokupnu imovinu firme “Birač” i njenih firmi-kćerki “Alumine”, “Mehanike”, “Alusila” i “Rudnika Srebrenica” nezakonito je založila.

Tako je prikriveno enormno pranje novca.

Kada je postalo jasno da “Ukio banka” (koja je gurnuta u stečaj, a Romanov pobjegao iz Litvanije) neće moći ovaj fiktivni dug da naplati preko nezakonito upisanih zaloga u Republici Srpskoj, odlučili su da dio svog potraživanja “prodaju” fočanskom tajkunu Gordanu Pavloviću, koji uživa snažnu podršku Zorana Stevanovića i ministra Tegeltije.

(Tegeltija i dan danas gaji dobre veze sa stečajnim upravnikom Ukio banke, Adomonisom Gintarasom?!!!).

Pravosudni masakr

“Pavgord” je nezakonito kupio dio potraživanja od 122 miliona KM za 6,4 miliona evra, a “Ukio banka” za sebe zadržala još 73 miliona (dio od 40 miliona KM trenutno prodaje putem tendera); Nakon ovih nezakonitih postupaka, bilo je potrebno obezbijediti podršku sudova koji bi omogućili da “Pavgord”, konverzijom nezakonitih/nepostojećih potraživanja u kapital, postane većinski vlasnik “Birača” ili, pak, preko spornih zaloga blokira “Aluminu”, “Mehaniku”, “Alusil” i “Rudnik Srebrenicu” i time naplati cjelokupno potraživanje.

Klan, koji stoji iza Pavlovića&Co, akciju sprovodi preko Paralelnog pravosudnog sistema: Slavice Tadić, predsjednice Osnovnog suda u Zvorniku, postupajuće sudije Jelene Todorović i Zorana Džide, predsjednika Okružnog suda u Bijeljini.

Za konekcije je bio zadužen Zoran Stevanović, potpomognut narodnim poslanikom Obrenom Markovićem i još nekolicinom pravosudnih funkcionera.

Pet dana pred blokadu računa Alumine, do kojeg je došlo 12. 04. o.g., Džida, zajedno sa sudijama Vedranom Stojanović i Milenkom Markovićem, donosi odluku kojom potvrđuju Rješenje Jelene Todorović, zvorničkog sudije, da se dopušta zamjena “Pavgorda” sa “Ukio bankom”, kao tražioca izvršenja protiv “Alumine!.

Džida i Todorović potpuno “zaboravljaju” da je u istom postupku već pravnosnažno odlučeno da “Pavgord” ne može izvršavati protiv “Alumine”, ali za njih ne postoje presude ostalih Sudova, već samo one koje im Klan naloži.

Da bi donio ovakvu kriminalnu odluku, Džida, bukvalno, dovlači sa bolovanja Stojanovićevu, kako bi imao većinu u vijeću prilikom odlučivanja.

Odluka je donošena protivzakonito i na štetu Alumine, o čemu sam detaljno pisao.

Novi zaplet i to dramatičan

Međutim, ono što ovoj priči daje novi, dramatičan, zaplet je identičan predmet izvršenja koji “Ukio banka” vodi protiv “Rudnika boksita Srebrenica”, zahtijevajući naplatu istih onih famoznih 155 miliona KM; U tom postupku, takođe, “Pavgord” pokušava da postane tražilac izvršenja i izvršilac umjesto “Ukio banke”.


Okružni sud u Bijeljini, dana 25.04.2017. godine, odlučujući po žalbi “Rudnika Srebrenica”, donosi sada dijametralno suprotnu odluku od Džidine i ukida rješenje Osnovnog suda u Srebrenici, kojim je “Pavgord” uveden u izvršni postupak protiv “Rudnika Srebrenica”.

Znači, u istoj stvari, isti sud u Bijeljini, donosi dvije suprotne odluke; U slučaju “Alumine” potvrđuje odluku Osnovnog suda u Zvorniku kojom se Pavgord mijenja sa “Ukio bankom” (čime je omogućeno da samo par dana kasnije “Pavgord” nezakonito blokira “Aluminu”), dok u slučaju “Rudnika Srebrenica” ukida odluku Osnovnog suda i onemogućava da se “Pavgord” mijenja sa “Ukio bankom” i blokira/naplati bilo šta.

Na ovom mjestu važno je naglasiti da su žalbe “Alumine” i “Rudnika Srebrenica” bile bukvalno identične, da su obje firme zastupane od istih advokata i da je, što je i najbitnije, u slučaju “Alumine” postojala i dodatna, ključna i nepremostiva činjenica, a to je ranija pravnosnažna odluka, kojom se “Pavgordu” zabranjuje da bude tražilac izvršenja umjesto “Ukio banke”.

Džidin Sud “Pavgordu” dodijelio 33 miliona više

U rješenju koje se tiče “Rudnika Srebrenica”, Okružni sud u Bijeljini opravdano postavlja pitanje kako je prvostepeni sud omogućio da se “Pavgord” zamijeni sa “Ukio bankom” ako je kupio 122 miliona KM, a “Ukio banka” potražuje 155 miliona KM; Sud se pita da li to prvostepeni sud “Pavgordu” dodjeljuje više nego što je i sam stekao svojim ugovorima sa “Ukio bankom”?!!!

U presudi tog istog suda, koja se odnosi na “Aluminu”, vijeće Zorana Džide i Vedrane Stojanović apsolutno je ignorisalo navedene činjenice i omogućilo “Pavgordu”, pored onih “njegovih” nezakonitih/nelegalnih/fiktivnih 122 miliona, da od “Alumine” naplati još 33 miliona KM!!!

U Rješenju koje se tiče “Rudnika Srebrenica” ukazuje se i na niz drugih materijalnih i procesnih propusta Osnovnog suda, dok u slučaju “Alumine”, Zoran Džida i Vedrana Stojanović iste te činjenice apsolutno ignorišu!!!

Koliko je Paralelni sistem pravosuđa moćan, svjedoči podatak da je u vremenskom rasponu od samo 20 dana, Okružni sud u Bijeljini donio dvije potpuno različite odluke, jednu na štetu “Alumine”, a u korist “Pavgorda”; Drugu na štetu “Pavgorda”, a u korist “Rudnika Srebrenica”, u apsolutno identičnim stvarima.

Naravno, razlika je da su u slučaju “Alumine”, na veliku nesreću ove fabrike, u sudskom vijeću bili Zoran Džida i Vedrana Stojanović, dok u drugom slučaju, na sreću “Rudnika Srebrenica”, Ubojiti Dvojac Klana nije sudio.

Treba podvući da je Džida nevješto “previdio” i postojanje ranije odluke, u istom tom postupku, kojom se zabranjuje “Pavgordu” da se izvršava protiv “Alumine”, kao i činjenicu da mu se pored kriminalnih 122 dodaje još 33 miliona KM.

Džida je zaista brutalno, vulgarno i bahato prekršio sve zakone i morao bi biti zauvijek uklonjen iz sudskih redova.

Krivično djelo s predumišljajem

Nema sumnje da navedne radnje sudija Džide i Stojanović ukazuju na osnove sumnje da je izvršeno krivično djelo nesavjesan rad u službi i povreda zakona od strane sudije i da je “Alumina” morala i ove sudije obuhvatiti krivičnom prijavom koju su njeni zastupnici podnijeli protiv sudije Jelene Todorović.

VSTV je zakazao raspravu o disciplinskoj odgovornosti sudije Todorović za 10 i 11. jun 2017. godine, pa su Zoran Stevanović, Slavica Tadić i Zoran Džida uložili sve svoje snage i lobije da je aboliraju, jer bi odluka o njenoj suspenziji značila početak kraja ovog dijela Paralelnog pravosudnog sistema.

Ukoliko, nakon svega, VSTS stane na stranu sudije Todorović, onda, bez sumnje, to tijelo ne djeluje u funkciji države.

Na kraju, treba naglasiti da je račun “Alumine” i dalje u blokadi na iznos od 155 miliona KM, a da prviremena deblokada od 60 dana vrlo brzo prestaje.

Dalji tok događaja oko “Alumine” poklazaće da li država ima ikakve snage da se odupre Mafiji!!!

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...